Ezek a dolgozók égnek ki a leghamarabb

Diósi Szilvia
GettyImages-1131376795
Olvasási idő kb. 5 perc

A kiégés a 21. században egyre több embert veszélyeztet. A munkahelyeken lévő hajtás, felelősség nem múlik el nyomtalanul. A leginkább veszélyeztetettebbek pedig a középvezetők.

A kiégés a túlzott és hosszan tartó stressz okozta érzelmi, fizikai és szellemi kimerültség állapota. Ilyenkor túlterheltnek, érzelmileg kimerültnek érzed magad, és képtelen vagy megfelelni az állandó követelményeknek. Idővel elveszítheted azt az érdeklődést és motivációt, ami miatt egyáltalán elvállaltál egy bizonyos pozíciót. A kiégés csökkenti a termelékenységet, és elszívja az energiáidat, így egyre inkább tehetetlennek, reménytelennek, cinikusnak érezheted magad, neheztelhetsz a főnökeidre és a munkatársaidra. Végül úgy érezheted, hogy nem tudsz többet adni.

A kiégés negatív hatásai az élet minden területére átterjedhetnek − beleértve az otthoni, a munkahelyi és a társadalmi életet is. A kiégés az immunrendszeredre is hatással lehet, sebezhetővé válhatsz olyan betegségekkel szemben, mint a megfázás és az influenza.

Rengetegen szenvednek kiégéstől

Az iSolved, egy humánerőforrás-kezelő rendszer 2023. december 18-i jelentése szerint a munkavállalók 65%-a mondta azt, hogy tavaly kiégéstől szenvedett. A munkavállalók mintegy 72%-a szerint pedig a kiégés hatással van a teljesítményére.

Szakértők úgy vélik, hogy a kiégés leginkább a középvezetőket veszélyezteti, mivel őket alulról és felülről is éri a nyomás. Nekik kell végrehajtani a felső vezetők parancsait, de közben nekik kell a csapatnak is prezentálniuk a vezetés elképzeléseit. Gyakran korlátozott hatáskörrel rendelkeznek, mégis felelősek az eredmények eléréséért. Ez azt az érzést kelti, hogy csapdába esnek az egymásnak ellentmondó igények között. Az ilyen mérgező helyzetekben a középvezetők a rossz vezetés miatt frusztrált, szorongó alkalmazottakká válnak. Felelősek olyan üzleti célok megvalósításáért, amelyek külső tényezők, például a gazdasági visszaesés és az intenzív verseny, valamint belső kihívások, például a munkaerőhiány, a költségvetés csökkentése vagy átszervezések miatt irreálisak lehetnek.

A Gallup 2021-es felmérésének eredményei szerint a középvezetők nagyobb valószínűséggel számoltak be a kiégés és a stressz magasabb szintjéről, mint a közvetlen beosztottjaik.

A kiégés a középvezetőket veszélyezteti a legjobban
A kiégés a középvezetőket veszélyezteti a legjobbanWestend61 / Getty Images Hungary

Mi történik ilyenkor?

A középvezetői kiégés ingerlékenységben, nyugtalanságban, a túl sok munkában, a kudarc vagy eredménytelenség érzésében, koncentrációs nehézségekben, illetve fokozott szerhasználatban nyilvánulhat meg. Előfordulhat, hogy szebb címet és nagyobb feladatköröket kapnak, de nincsenek meg az erőforrásaik vagy a befolyásuk ahhoz, hogy jól végezzék a munkájukat. A középvezetőknek kell lavírozniuk a beosztottak és a felső vezetés között, ki kell találniuk, hogy mit oszthatnak meg a vezetőséggel a csapatukról. Középvezetőként egyensúlyt kell teremteni a csapat igényei és a felső vezetés kívánságai között, és ez kihívást jelenthet. Sőt, sokszor ezek a feladatok túl soknak bizonyulhatnak. A problémát tovább fokozhatja a munkán túli felelősség, mint a szülői szerep, vagy az idősödő családtagok ellátása.

Ehhez pedig hozzáadódik, hogy az alkalmazottak is egyre több figyelmet várnak tőlük. Az iSolved jelentése szerint a munkavállalók 88%-ának egyre fontosabb, hogy olyan munkát végezzenek, amelyet személyesen is kielégítőnek találnak. Emellett 53%-uk szeretné, ha munkáltatója több lehetőséget biztosítana képességei fejlesztésére, 52% pedig rugalmasabb munkakörnyezetre vágyik. Mintegy 19% jobb belső kommunikációt szeretne.

A kiégést a túlzott és hosszan tartó stressz okozza
A kiégést a túlzott és hosszan tartó stressz okozzaWestend61 / Getty Images Hungary

Hogyan lehet megelőzni a kiégést?

A középvezetőknek meg kell tanulniuk, hogy a saját jóllétük prioritás legyen. Akkor tudnak jól törődni a többiekkel, ha először magukkal törődnek. Azt is meg kell érteniük, hogy milyen mértékben és milyen hatalommal rendelkeznek. Lehet befolyásuk, de valójában nem tudják irányítani mások − a csapattagok vagy a vezetők – viselkedését. Bizonyos esetekben segíthet, ha a vezetőket megkérik, hogy találkozzanak a csapatukkal, hogy megmagyarázzák a döntéseiket. Ez különösen hasznos a nagyon kritikus változásoknál.

Ha a vállalat kínál valamilyen érzelmi támogatást, azt is ajánlott igénybe venni. Valamint érdemes tudatosítani, hogy a középvezetői szerep nem mindenkinek való, ezért nem szégyen felállni és továbblépni. Vannak, akik sokkal jobban kiteljesedik munkatársként, mert ez a szerep nagyobb rugalmasságot biztosít például az időbeosztásban.

A nehézségeid ellenére is arra koncentrálsz, hogy boldognak, erősnek és optimistának lássanak mások? Akkor a következő komoly betegségben szenvedhetsz, olvass utána az alábbi cikkünkben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek