A vonzalom 6 legfontosabb jele, ami segít tisztábban látni, hogy tetszel-e neki

GettyImages-624712984

A legtöbb kapcsolat elején van az a szakasz, amikor már közeledtek egymáshoz, de még nem igazán lehet tudni, mire irányul az érdeklődés: barátságra, vagy valami másról, többről van szó? A helyzet hol bizsergetően izgalmas, hol kétségbeejtően idegtépő. Mit akarhat tőled? Noha biztosat csak akkor lehet tudni, ha verbálisan is kifejezitek magatokat, azért vannak olyan viselkedésmintázatok, amelyek a kezdeti vonzalom meglétére utalnak. Vagy legalábbis elég bátorságot lehet belőlük meríteni a következő lépéshez.

Amikor tetszik nekünk valaki, a kölcsönösség reményében hajlamosak lehetünk olyan dolgokat is belelátni a reakcióiba, amik nem igazán vannak benne. Ráadásul sokfélék vagyunk, így nem létezik egységes recept, amely alapján 100 százalékosan be tudnánk azonosítani a felénk áradó libidót. Kirstie Taylor a Mediumon gyűjtötte össze, mit tehetünk azért, hogy mégis a lehető legpontosabban működjön a radarunk. Ha ezeket a jelzéseket tapasztalod, jó eséllyel bejössz a másiknak, vagy legalábbis érdemes tenni egy próbát, és elhívni randizni.

#1 Nevet a vicceiden   

Észrevetted már, hogy akinek tetszel, általában értékeli a humorodat? A sutább vicceiden is jóízűen nevet, amitől még magabiztosabban vállalsz be további poénokat, mígnem egész szórakoztatónak éled meg magad mellette. Mindez nem véletlen, sőt egy régóta ismert lélektani jelenséghez van köze. Edward Thorndike amerikai pszichológus már az 1920-as években leírta az ún. halo-effektust. Az angol eredetű szó dicsfényt, glóriát jelent – a kifejezés arra a kognitív torzításra utal, amelynek során egy személy egyetlen pozitív tulajdonsága mintegy beragyogja az illető egész megítélését. Ebben az esetben, mivel vonzónak találunk valakit, ezért rögtön azt is gondoljuk róla, hogy viccesebb, jószívűbb, okosabb, mint a legtöbb ismerősünk. 

Az emberek zöménél amúgy is megfigyelhető az a pozitív illúzió, hogy saját magukat és a szeretteiket intelligensebbnek tartják az átlagnál. Azonban annyian gondolják ezt, hogy az matematikailag lehetetlen lenne! Egy kutatásban például azt mérték, hogy a férfiak átlagban 36, a nők pedig 38 ponttal saccolták fölé a párjuk IQ-pontszámát. Persze önmagában attól nem leszünk okosabbak, ha mások ezt gondolják rólunk, de egyrészt mindenkinek jó érzés, ha a hozzá közel állók elnézőbbek a hibáival, másrészt önbeteljesítő jóslatként sokat fejlődhetünk, ha a szerelmünk eleve önmagunk legjobb verzióját látja bennünk, és úgy is kezel minket. Ki tudja, talán egy idő után tényleg viccesek leszünk, mert sokkal oldottabban tudunk jelen lenni egy szerető közegben, ahol figyelnek ránk és díjazzák az erőfeszítéseinket. 

A legtöbb embert magabiztosabbá teszi, ha szeretik a humorát
A legtöbb embert magabiztosabbá teszi, ha szeretik a humorátAleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

#2 Keresi a lehetőséget, hogy a közeledben legyen

Míg valaki után koslatni, követni őt, vagy akár a kifejezett kérése ellenére felbukkanni az általa látogatott eseményeken rendkívül határsértő, és a bántalmazás egy formája, addig teljesen természetes, hogy keresed annak a társaságát, aki felkeltette az érdeklődésedet. Fordítva: ha a másik igyekszik ott lenni olyan bulikban, előadásokon, szabadidős programokon, ahol a te részvételedre is számítani lehet, próbál úgy helyezkedni, hogy a közeledben legyen (például melléd ül), beszélgetést kezdeményez, netán elhív különböző eseményekre, akkor valószínűleg szeretne jobban megismerni téged. 

#3 Azon kapod, hogy sűrűn rád néz

Sokan vannak, akik túl félénkek a nyílt szemezéshez, és inkább akkor nézik a másikat, amikor az illető a papírjaiba mélyed, tesz-vesz, vagy éppen egy harmadik személlyel beszélget. Ha észreveszed, hogy valaki gyorsan elkapja a pillantását rólad, amikor ránézel, jó eséllyel azt csípted el, hogy gyönyörködött benned vagy elkalandozott veled kapcsolatban. Persze helyzettől függően más oka is lehet, de a többi jellel együtt azért valószínűsíthető, hogy tetszel neki. 

#4 Sokat kérdez

Amikor megismersz valakit, akit vonzónak találsz, hirtelen minden új, minden érdekes: a munkája, a kollégáiról szóló történetei, a hobbijai, a családi kapcsolatai, a gyerekkori emlékei, az étkezési szokásai, a kedvenc filmjei és könyvei… a felfedezendő témák száma szinte végtelen! Úgy érzed, ha egy lakatlan szigetre vetődnétek ti ketten, éveken keresztül tudnátok beszélgetni anélkül, hogy megunnátok egymást. Amikor vele vagy, repül az idő, mert nagy örömet okoz, hogy egyre több mindent megosztotok egymással és növekszik közöttetek az intimitás. 

Imádnak nagyokat beszélgetni
Imádnak nagyokat beszélgetniLinka A Odom / Getty Images Hungary

#5 Beszivárog az online teredbe 

A fizikai közelséghez hasonlóan az online közelség növelése is lehet problémás, ha nincs benne fokozatosság, kölcsönösség. Alapesetben elég gyakori, hogy igyekszünk felvenni a közösségi médiában ismerősnek azt, aki tetszik nekünk. Ezerszer csekkoljuk a régebbi képeit, persze vigyázunk, nehogy véletlenül lájkoljunk. Lájkolni az ismeretségünk óta született posztokat lehet (arányokra odafigyelve). Követjük a sztorijait, ráírunk egy-egy hír, videó, mém láttán, vagy hogy gyorsan elmondjuk neki, mi történt velünk. Ha valaki random dolgokról üzeneteket küld neked (és nem viszi túlzásba), az azt jelezheti, hogy sok mindenről eszébe jutsz, gondol rád, szeretne többet beszélgetni veled. Ebben egyébként az algoritmusok is a kezére játszanak, amelyek előszeretettel helyeznek el olyan tartalmakat a hírfolyamba, amiket akár élőszóban, akár cseten érintettetek.  

#6 Tükrözi a viselkedésedet

Megfigyelted már, hogy a közeli barátaiddal vagy a mindenkori partnereddel egy idő után hasonló szavakat és gesztusokat használtok? Amikor teljesen ráhangolódunk valakire, gyakran önkéntelenül átvesszük a mozdulatait, a mimikáját. Ilyen az, amikor a szülő eteti a gyerekét, és ahogy nyújtja a kicsi szája felé a kanalat, ő maga is csücsörít. Az empátia biológiai szinteken is tetten érhető: kutatási adatok szerint például terapeuták és klienseik szívritmusa is sok esetben szinkronizálódik az ülések során. Ha tehát tetszel valakinek, előfordulhat, hogy hasonló testtartást vesz fel, mint te, hozzád igazítja a lépéseit, vagy ugyanakkor lesz éhes, szomjas. Általában nem szándékos utánzásról van szó, hanem a testi működésben is megjelenik a kapcsolódni vágyás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra