A párod talán nem is olyan okos, mint gondolod

Kereken 30 IQ-ponttal becsülték túl az emberek a saját intelligenciájukat egy frissen megjelenő kutatás eredményei szerint. Hasonló torzításokat tartalmaz, amit a partnerük okosságáról gondolnak? Elégedettebbek azok a párok, ahol a felek hasonló kognitív képességeket mutatnak?

A kérdések megválaszolására Gignac és Zajenkowski kutatók 218 heteroszexuális párral végeztek vizsgálatokat, akik átlagban 6 éve voltak együtt, kb. negyedük kötött házasságot. A résztvevőket először arra kérték, hogy tippeljék meg a saját és a partnerük intelligenciaszintjét. Ezt követően a becsléseket mérésen alapuló valós IQ-pontszámokkal vetették össze. Az igencsak meglepő eredményekről a Research Digest összefoglalója alapján számolunk be. 

Mennyire tartod magad intelligensnek?

#1 Mennyire tartod okosnak önmagadat és a partneredet?  

Mivel a tapasztalatok szerint az embereknek kevés tudása van az intelligencia koncepciójáról, illetve méréséről, ezért a személyeknek nem konkrét IQ-pontokat kellett megsaccolniuk. Becsléseiket egy grafikus ábrán tehették meg, ami 25 szakaszt tartalmazott az ábra bal oldalára eső nagyon alacsony kategóriától kezdve a jobb oldalon található nagyon magas rubrikákig. Ezen a skálán jelölhették a saját maguk és a párjuk okosságáról kialakult véleményüket. Válaszaikat a kutatók IQ-pontszámokká alakították át az intelligencia ismert statisztikai eloszlása alapján. 

Melyikőtök a kis zseni a kapcsolatban?
Melyikőtök a kis zseni a kapcsolatban?RichVintage / Getty Images Hungary

Mennyire tartod intelligensnek a partneredet?

#2 Így mérték az intelligenciát

A valós IQ-pontszámokat a Raven Nehezített Progresszív Mátrixok nevű nonverbális intelligenciateszt segítségével nyerték. Ez az eszköz az összetett információkon alapuló következtetést méri, azaz, hogy mennyire képes valaki átlátni egy adott ingersorozat törvényszerűségeit, illetve megtalálni a képek közötti összefüggéseket. A Raven-tesztnek több változata ismert. A feladatokban geometriai szimbólumokkal találkozik a személy, amelyek 3 oszlopba és 3 sorba vannak rendezve, ám az utolsó oszlop utolsó sora hiányzik – a megadott opciókból kell kiválasztani a helyes megoldást. Az, hogy mennyire teljesítünk jól ebben a helyzetben, az általános intelligencia megbízható mutatója, amely független a nyelvi készségeinktől vagy az iskolai végzettségünktől. 

Mit virítanátok egy teszten?
Mit virítanátok egy teszten?RichVintage / Getty Images Hungary

#3 Egyikőtök sem olyan okos, mint gondolnád

A becsült és a mért intelligencia-pontszámok között egészen hajmeresztő különbségek mutatkoztak a tanulmányban.

  1. Az emberek átlagban 30 IQ-ponttal becsülték túl a saját intelligenciájukat. A nők mindössze 0,9; a férfiak 1,8 százaléka gondolta úgy, hogy intelligenciája az átlag alatt van, miközben a nők 68,8; a férfiak 55 százaléka produkált 100 IQ alatti pontszámot!
  2. Ennél is nagyobb torzítást mutatott a partner intelligenciájának értékelése: a férfiak átlagban 36 ponttal, a nők 38 ponttal saccolták fölé párjuk IQ-pontszámát.
Az (ön)szeretet megszépítheti az életet
Az (ön)szeretet megszépítheti az életetiridi / Getty Images Hungary

#4 Hozzánk hasonló partnerrel érdemes összejönni?

A kutatásban mérsékelt együttjárás mutatkozott a pár tagjainak intelligenciaszintje között. Előfordulhat, hogy a hozzánk hasonló kognitív képességekkel rendelkező emberek társaságát preferáljuk, de az is valószínű, hogy velük több lehetőségünk van megismerkedni életünk során, hiszen hasonló munkakörökben, oktatási intézményekben fordulunk meg. Az IQ-pontszámok megegyezésének mértéke azonban nem állt összefüggésben a párkapcsolati elégedettséggel:

az eltérő intelligenciájú párok éppúgy lehetnek boldogok.

A párkapcsolati elégedettség nem az IQ-n múlik
A párkapcsolati elégedettség nem az IQ-n múlikJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

#5 Képességeink túlbecslése általános emberi tendencia

A kutatás egyik fő nehézsége, hogy nonverbális intelligenciatesztet használtak a kutatók, pedig a verbális intelligenciát – melynek jellemzője például a szókincs nagysága és a nyelvi kifejezőkészség folyékonysága – talán magabiztosabban meg tudják becsülni az emberek. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy az ún. Lake Wobegon-hatást, azaz a hozzáértésünk, rátermettségünk, jó tulajdonságaink túlbecslésére vonatkozó tendenciánkat nemcsak a hazánkra, hanem a szeretteinkre is kiterjesztjük.

Ennek a pozitív illúziónak a megléte azonban nem betegség, hanem a lelki jóllét fontos feltétele. Okosan tesszük, ha kitartunk mellette mindaddig, amíg nem jár másokra nézve negatív következményekkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra