Ezt a 6 kérdést tedd fel magadnak, hogy rájöjj, valóban készen állsz-e egy komoly kapcsolatra

GettyImages-1175731882

Fontos időt szánnod saját magad megismerésére, megszeretésére és fejlesztésére, mielőtt komoly kapcsolatba vágnál. De ha már nem érzed stigmának a szingliséget sem, és töltöttél magaddal elég minőségi időt, miből fogod tudni, hogy nemcsak vágyakozol egy komoly kapcsolat után, hanem készen is állsz rá?

Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, mennyire fontos, hogy ne átokként gondoljunk a szingliségre, legyen szó akár a társadalmi nyomás és stigmák ellen küzdő Emma Watson-féle önpartnerségről, vagy listánkról, amely felsorolja, miért egészséges egyedülállónak lenni. Ahogyan Knapek Éva klinikai szakpszichológus bejegyzése is rámutatott, melyet korábban megemlítettünk, sokaknak nem randevún, hanem terápián lenne a helye. Fontos, hogy az ember saját magát jobban megismerje, szembenézzen feldolgozatlan lelki sebeivel és mintázataival, szükségleteivel, mielőtt randimaratonba csapna. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha már szántál magadra ilyen jellegű időt és figyelmet, miből fogod tudni, hogy készen állsz a randizásra. Caitlin Cantor pszicho- és szexuálterapeuta erre ad választ.

Cantor 6 állítást gyűjtött össze, amelyek segíthetnek eldönteni, tényleg készen állsz-e egy komoly kapcsolatra. Ha igaznak érzed magadra ezeket a mondatokat, valószínűleg nyugodt szívvel belevághatsz a szerelemkereső expedíciódba. 

1. A káosz nem beindít, hanem elkedvetlenít

Ha már nem töltenek el izgalommal a szexre invitáló telefonhívások, a randik elérhetetlen alakokkal, vagy olyanokkal, akik ingadozó érdeklődést mutatnak csak irántad, továbbá azok a dinamikák, amelyekkel érzelmi hullámvasutazás jár, jó helyen jársz. Intő jelként értelmezed, amikor valaki távolságtartó vagy játszadozik veled. Egy komoly kapcsolatban a káosz izgalmát stabilitásra cseréled: ha már nem unalmasnak, hanem izgalmas kilátásnak véled a stabilitást, készen állsz.

Foglalkozz magaddal, hogy valóban készen állj egy egészséges komoly kapcsolatra
Foglalkozz magaddal, hogy valóban készen állj egy egészséges komoly kapcsolatraInside Creative House / Getty Images Hungary

2. Nem hagyod, hogy bárki is még több fájdalmat okozzon neked

Amikor már a másik által okozott szorongásnál is elgondolkodsz a hogyan továbbról, amikor már nem alkuszol meg és nem elégedsz meg kevesebbel, mint amennyit megérdemelsz. Már nincs, ami visszatartson a randizástól.

3. Már nem ragaszkodsz körömszakadtáig a teljes irányításhoz

Megtanultad kiengedni a teljes kontrollt a két kezed közül, és bele tudod engedni magad azokba a helyzetekbe, amelyekben nincs minden sziklaszilárd bizonyossággal kikövezve, megadva a kapcsolatnak a szabadságot, hogy kikopjon vagy fejlődjön. Ha irányítani akarod a kapcsolat menetét, vagy abba a hibába esel, hogy túlnyújtasz valamit, aminek jobb lenne, ha vége lenne, esetleg épp ellenkezőleg, olyasmit siettetsz, amire még nem érett meg a kapcsolat, nagy hibát követsz el. Ha már megértél arra, hogy el tudd engedni az irányítást, akkor viszont készen állsz.

4. Partnert keresel, nem projektet

Meg tudod engedni és el tudod fogadni, ha valaki felajánlja a gondoskodását, szeretetét és támogatását ahelyett, hogy olyan kapcsolatokba mennél bele, ahol egyoldalúan csak te adod meg ezeket a másiknak. Ha élvezni tudod, hogy a másik is ugyanúgy gondoskodjon rólad, mint te róla, akkor van hely a szívedben az egészséges komoly kapcsolatnak.

5. Nem tartod furcsának, hogy tetszel másoknak, és jól is esik

Nem tartod gyanúsnak, ha valaki érdeklődést mutat irántad, és nem lohaszt le, ha valakinek tetszel. Ehelyett azt gondolod „Hát persze hogy tetszem neki (is)!”

6. Hallgatsz az ösztönös megérzéseidre

Bízol a megérzéseidben. Ez annak a jele, hogy sikerült egészséges kapcsolatot kialakítanod magaddal, ez a végső önszeretet megvalósításának jele. Minél egészségesebb kapcsolatban vagy magaddal, másokkal is annál egészségesebb kapcsolatot fogsz tudni kialakítani.

Ha még nem tartasz ott, hogy ezeket az állításokat őszintén elmondhasd magadról, érdemes lenne még több időt hagynod magadnak saját magad megismerésére, fejlesztésére és megszeretésére.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra