Két debrecennyi ember él a világ legkeskenyebb városában

GettyImages-1677158314
Olvasási idő kb. 4 perc

Abban semmi meglepő nincs, hogy a világ legkeskenyebb városa csupán 5 kilométer, vagyis nagyjából olyan hosszú, mint az Örs vezér és a Blaha Lujza tér közötti metrószakasz. Ám ha arra gondolunk, hogy e hosszúsághoz egy 300 méteres legnagyobb szélesség tartozik, az már több mint különleges. A dél-kínai Yanjin pedig tényleg csak ekkora – és itt-ott még ennél is kisebb.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. január elsejei adatai szerint a 462 négyzetkilométer területű Debrecenben 199 725-en laknak. De mi köze a hajdú-bihari vármegyeszékhelynek a dél-kínai Yanjinhoz? Csupán annyi, hogy utóbbi még a legszélesebb pontján is csupán 300 méter, lakossága viszont duplaannyi, mint a jóval méretesebb Debrecennek. 

400 ezres város

A Jangce mellékfolyója, a Heng mentén épült Yanjin nem véletlenül kapta a világ legkeskenyebb városa nevet, a néhol mindössze 30 méter széles település ugyanis valóban rekorder. A lenyűgöző földrajzi elhelyezkedésű, csupán 5 kilométer hosszú, magas hegyek ölelésében fekvő várost a helyieknek mintegy 400 ezer fős, nyüzsgő metropolisszá sikerült varázsolniuk. Ebben persze igencsak nagy a szerepe a turistáknak, akik drónfelvételeket készítve tárták a nagyvilág szeme elé az eldugott, különleges települést. 

Leginkább egy szendvicsre hasonlít

A Szecsuánnal határos Yunnan tartományban található hegyek közé fészkelt város folyójának mindkét partján mindössze két utca fut végig, Yanjin felülnézetből pont ezért olyan, mint egy szendvics. Nem véletlenül emlegetik szendvicsvárosként is, amely csak hosszúságában tud növekedni, szélességi terjeszkedését megakadályozzák ugyanis a sűrű növényzettel benépesült, óriási hegyek.

A város épületei magas pilléreken állnak, hogy az erős áradások idején, a vízszint megemelkedése esetén megóvják azokat. 

Jelentős kereskedelmi központ volt

Yanjin bár tényleg igazán különleges, pont emiatt nincs sok esély arra, hogy úgy igazán felvirágozzon. Elhelyezkedése miatt csupán egy útvonal halad át rajta, ráadásul a legtöbbeket a zord hegyek megakadályozzák abban, hogy megközelítsék a települést.

Noha a város infrastruktúrája sosem volt jó, egykor igen jelentős kereskedelmi központ volt, folyóján ugyanis rendszeresen jártak a bronz-, tea- és sószállító hajók Tibet és Délkelet-Ázsia között. 

Yanjin egykor jelentős kereskedelmi központ volt, rajta keresztül haladtak át a teaszállító hajók
Yanjin egykor jelentős kereskedelmi központ volt, rajta keresztül haladtak át a teaszállító hajókFotoLounge / Getty Images Hungary

Több etnikai csoport otthona

A különleges város hagyományos kínai épületei jellegzetes yunnani stílussal keverednek, amelyek közül sok megmaradt, így ma is szép számmal láthatók a városban. Történelmi jelentősége mellett Yanjin több etnikai csoportnak is otthont ad, itt élnek többek között a Yi, Bai és Hui népek. Ráadásul mindegyik csoportnak megvannak az egyedi szokásai, hagyományai és fesztiváljai, amelyek hozzájárulnak a város pezsgő kulturális életéhez.

Yanjin egyik legnépszerűbb rendezvénye a Fáklya Fesztivál, amelyet a Yi nép ünnepel.

Ezt a fesztivált a hatodik holdhónapban tartják, és fáklyák meggyújtásával jár, hogy elűzze a gonosz szellemeket és szerencsét hozzon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek