5 lenyűgöző természetes medence, amit ember se tudott volna tökéletesebbre alkotni

GettyImages-1170490096
Olvasási idő kb. 5 perc

Képesek vagyunk nagy összegeket költeni arra, hogy pazar úszómedencés szállodában hajtsuk álomra a fejünket. Ám lenyűgöző medencéket nem csak hotelekben találunk: telis-tele a világ olyan természet építette képződményekkel, amelyekhez az ember keze munkájának semmi köze.

A meleg forrásoktól a szemet gyönyörködtető vízesésekig millió olyan helyet találhatunk széles e világban, ahol gyönyörű környezetben kapcsolódhatunk a természettel. Most olyan lélegzetelállító különlegességeket mutatunk, ahol alámerülhetünk a természetes medencék kristálytiszta vizében, és amelyek vetekednek a világ legkisebb tengerének szépségével. 

#1 Seixal medencék, Madeira, Portugália

A portugál Madeira szigetének északi partjainál található Seixal természetes lávamedencéit vulkáni erők formálták paradicsomi hellyé.

A vízzel teli mélyedések dagálykor telnek meg az Atlanti-óceán hullámaival, hogy aztán a világ egyik legcsodálatosabb természetes medencéjében mártózhassunk meg.

A hely kétségtelenül az egyik legfestőibb, amelyet emberi szem valaha látott: való igaz, a türkizkék víz és sziklák találkozása lelket feltöltő látvány.

A portugál Madeira egyik legkülönlegesebb ékessége ez a természetes medence
A portugál Madeira egyik legkülönlegesebb ékessége ez a természetes medence Marco Bottigelli / Getty Images Hungary

#2 Grotta della Poesia, Olaszország

Tőlünk nem is olyan messze, a dél-olaszországi Puglia tengerparti régiójában is található egy csoda, ráadásul a Roca Vecchia régészeti lelőhelyen. A költészet barlangjaként is ismert, híres Grotta della Poesia természetes sziklaalakzatai egy lenyűgöző, frissítő vízzel teli medencét vesznek körül, amely a világ minden tájáról vonzza az úszni vagy egyszerűen csak gyönyörködni vágyó látogatóit.

A csodás Pugliában, a költészet barlangjánál is találunk egy lenyűgöző medencét
A csodás Pugliában, a költészet barlangjánál is találunk egy lenyűgöző medencétIstvan Kadar Photography / Getty Images Hungary

#3 Havasu-vízesés, Arizona, USA

Az arizonai Havasupai Indián Rezervátumban található Havasu-vízesés még egy olyan USA-államban is kiemelkedő, amely egyébként is tele van lenyűgöző tájakkal.

A Grand Canyon területéhez tartozó vízesés élénk kékeszöld vize feltűnő, vörös sziklákon át zuhatagként zúdul alá, tökéletes oázist alkotva.

A paradicsomi helyet elérni azonban nem könnyű feladat, ám a kihívást jelentő túrát vagy a helikopteres utazást kárpótolja a látvány.

Csodálatos természetes medencét találunk a Havasu-vízesésnél Arizonában
Csodálatos természetes medencét találunk a Havasu-vízesésnél ArizonábanMichael Hanson / Getty Images Hungary

#4 Ik Kil, Yucatán-félsziget, Mexikó

Egyetlen Yucatán-félszigetre tett utazás sem lehet teljes az Ik Kil cenote meglátogatása nélkül. Ez a lenyűgöző, trópusi környezetben lévő természeti csoda nem más, mint egy mély, csaknem függőleges falú, 60 méter átmérőjű víznyelő, amelynek mélysége mintegy 40 méter.

Romantikáját nemcsak a csillogó víz, hanem a medencét körbevevő buja növényzet adja, amely a belógó indákkal igazán misztikussá teszi a csöppnyi oázist.

A víznyelő ráadásul a Chichén Itzá maja-tolték romváros közelében található, amely 1988-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára, és 2007 júniusától egyike a világ hét új csodájának.

A világ egyik legmisztikusabb helyének is beillik a Yucatán-félszigeten található víznyelő
A világ egyik legmisztikusabb helyének is beillik a Yucatán-félszigeten található víznyelőCsondy / Getty Images Hungary

#5 Giola-lagúna, Thassos, Görögország

A legzöldebb görög szigeten, Thassoson található a mesebeli Giola-lagúna, amely nem más, mint egy hatalmas, természet által kialakított, sziklába vájt medence kristálytiszta, türkizkék vízzel.

Giolat Astris különleges természeti képződménye sokak kedvenc strandjává vált, amelynek tetejére gyalog is fel lehet sétálni.

A medencében csillogó tengerben bárki megmártózhat, kitűnő ugyanis egy túrázás utáni üdítő fürdőzéshez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek