3 ok, amiért a kávé pattanásokat okozhat: el lehet tüntetni őket kávémegvonás nélkül?

GettyImages-1215140055

Már régóta ismert, hogy bizonyos ételek növelik az aknék kialakulásának esélyét, de most egy újabb kedvencünkről derült ki, hogy rosszat tehet a bőrrel. Igen, sajnos lehet, hogy a kávéd miatt vagy pattanásos.

Sajnos pattanásokat számos ételünk és italunk okozhat. Egy korábbi, közel 25 ezer fős francia tanulmány a zsíros, cukros élelmiszerek fogyasztásának és az akne megjelenésének kapcsolatát vizsgálta, és eredményeik alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik a felnőttkori pattanások kialakulása és a zsíros, szénhidrátdús ételek, cukros italok, valamint a tej fogyasztása között. A negatív hatás már akár napi egy pohár cukros üdítő vagy ugyanennyi tej elkortyolása esetén érvényesül. Ugyanígy ronthat a helyzeten az energiában gazdag, ugyanakkor tápanyagban szegény, gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása is.

3 ok, amiért a kávé pattanásokat okozhat, és mit kell tenni ellene

A rendszeres kávéfogyasztásnak egészségügyi előnyei is vannak: a John Hopkins Medicine szerint csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a vastagbélrák, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a stroke.

Az energiaszintre gyakorolt hatása és a lehetséges egészségügyi előnyök ellenére néhány kávéfogyasztó észlelheti pattanások növekedését is. Hogy miért?

1. Koffeint tartalmaz

A kávé önmagában nem okoz pattanásokat. De a kávénak vannak olyan összetevői, amelyek bizonyos körülmények között súlyosbíthatják a pattanásokat – és ezek közé tartozik a koffein is.

Hacsak az ember nem iszik koffeinmenteset, a kávé koffeintartalma súlyosbíthatja a bőrproblémákat. Ennek köze van a szervezetben a koffein által kiváltott fokozott stresszválaszhoz.

„A koffein fokozza az androgén felszabadulását, és stresszt okoz, ha túlzott mennyiségben fogyasztják, ami viszont növeli a pattanások kockázatát”

– mondja Yoram Harth bőrgyógyász.

Összefüggés van a koffein és a megemelkedett stressz között. A koffein megváltoztathatja a stresszhormon kortizolszintjét egy 2013. márciusi tanulmány szerint. Ha a kortizolszint magas, a szervezet belekezd természetes reakciójába, melynek köszönhetően magas vérnyomás, magas vércukorszint alakulhat ki.

GettyImages-1162731102
A stressz korrelál az akne súlyosságával fizkes / Getty Images Hungary

Az emelkedett kortizolszint másik mellékhatása az aknék kialakulása. Egy tanulmány szerint a stressz korrelál az akne súlyosságával.

Stressz alatt a szervezet ugyanis több androgén nevű hormont termel, amely stimulálja az olajmirigyeket és a szőrtüszőket. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint ez a fokozott olajtermelés a bőrben pattanásokhoz vezethet.

2. Lehet, hogy hozzáadott cukrot is tartalmaz

A kávé keserű ízéről ismeretes, amit gyakran ellensúlyoznak egy teáskanál cukor, szirupok és más édesítőszerek hozzáadásával, amelyek magas finomított cukrot tartalmaznak. Ezek a hozzáadott összetevők, bár kellemes az ízük, nem biztos, hogy a bőr számára is olyan kényeztetőek, mint az ízlelőbimbóknak.

„A kávéban lévő cukor hozzájárulhat olyan bőregészségügyi problémákhoz, mint például a pattanások”

– mondja Nataly Georgieva regisztrált dietetikus.

„A cukor fogyasztása során felszívódik a véráramban, ami a vércukorszint és az inzulin kiugrásához vezet. Ez viszont hatással van a hormonokra, ami fokozhatja a bőr zsírtermelését. Ettől a pórusok eltömődhetnek, és amint egy kevés baktérium bekerül a képbe, az akne fellángolásának esélye drámaian megnő.”

A cukortartalmú kávéitalok miatti magas vércukorszint szintén megnövelheti a kortizolszintet, tovább erősítve a stressz és az akne kapcsolatát.

3. Tejterméket tartalmazhat, és ez is baj

A jeges kávék, frappuccinók és más kávéitalok a tejszíntől nyerik krémes állagukat, és néha tejszínhabbal is tálalják ezeket. Sajnos ez is összefügghet a pattanások kialakulásával.

Egyes tanulmányok összefüggést találtak a tejtermékek és a pattanások kialakulása között.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint azoknak a nőknek, akik naponta két vagy több pohár sovány tejet ittak, 44 százalékkal nagyobb esélyük volt a pattanások kialakulására.

„Bár a tejtermékek fogyasztása és a pattanások közötti kapcsolat bizonyítékai nem meggyőzőek, fontos elmondani, hogy mit tudunk, hátha lesznek, akiknek épp a tejtermékek kiiktatása segít majd”

– hangsúlyozta Georgieva.

„A tej fogyasztása inzulint szabadít fel, ami növeli az inzulinszerű növekedési faktor 1-et (IGF-1). Ezen a ponton a bőrsejtek gyorsabban növekednek, és fokozódik a faggyútermelés, ebből pedig már tudjuk, mi lesz…”

A tejtermékek laktózt is tartalmaznak, amelyre egyesek érzékenyek.

„A tejben természetesen előforduló cukorként a laktóz hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, ha érzékenyek vagy intoleránsak fogyasztják”

– folytatta Georgieva.

Hogyan lehet csillapítani a kávéval kapcsolatos bőrproblémákat?

Ha az ajánlott napi koffeinmennyiségnél kevesebbet iszol (és nem vagy érzékeny rá), akkor is élvezheted reggeli kedvenced néhány módosítással. Divatos, bolti latték helyett igyál hagyományos fekete vagy koffeinmentes kávét, és gondold át, mit eszel mellé.

„Ha az ember kávéfogyasztó, aki pattanásokkal küzd, próbálja meg feketén inni, hozzáadott cukor vagy tej nélkül.

Az is jó ötlet, hogy kerüljük a cukrot vagy szénhidrátot tartalmazó ételek hozzáadását, például a reggeli muffint és pékárukat” – emelte ki Harth.

GettyImages-157613239
A tejtermékek laktózt is tartalmaznak, amire egyesek érzékenyek RapidEye / Getty Images Hungary

Használj tejmentes és cukormentes alternatívákat

Sok ember érzékeny a tejtermékekben található laktózra, és sok bizonyíték utal arra, hogy a tej összefüggésbe hozható a pattanásokkal. Ha ilyenkor az ember rövid időre elhagyja a tejtermékeket, akkor láthatja, hogy bőre javul-e.

„Fordulj alternatív tejtermékek felé, gondolj a mandula-, kesudió- vagy zabtejre. Ezzel csökkentheted a tejtermékek bevitelét, mégsem lesz a reggeli élmény sokkal rosszabb”

– folytatta Georgieva.

„Fontos észben tartani, hogy a növényi tejtermékek is tartalmazhatnak cukrot. Ennek a buktatónak a elkerülése érdekében válaszd a cukrozatlan változatokat. Ha valaki édesszájú, és szüksége van némi édességre a kávéba, próbáljon ki alternatív édesítőszereket, például a steviát”– javasolja a szakember.

Teljesen hagyd ki a kávézást

Az eliminációs diétát az ételallergiák és -érzékenységek pontos meghatározására használják. Ugyanez a koncepció alkalmazható az akne kialakulásához hozzájáruló ételek és italok kiváltóinak megismerésére. Ha kipróbáltad a koffeinmentes, sima, tejmentes és cukormentes kávét, a kávé teljes elhagyása lehet a következő lépés a cél felé.

„Ha valaki azt észleli, hogy a sima kávéra váltás után továbbra is kiütések jelennek meg, fontolja meg a kávé teljes kihagyását egy ideig, hogy megnézze, van-e a kávémentes életnek bármilyen hatása a bőrére”

– javasolja Harth.

Az akne eltávolítása nehézségekbe ütközhet. Ha a tüneteid továbbra is fennállnak, hasznos lehet egy bőrgyógyász felkeresése, hogy együtt feltárjátok a pontos okokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek