Hatalmas a hiány a magyarok kedvenc reggeli italából: erre még soha nem volt példa

GettyImages-1413317837
Olvasási idő kb. 3 perc

Négy éve folyamatos kávéhiánnyal küzd a világ. A Volcafé megkongatta a vészharangot, miután a robusta termelő nagyhatalom Vietnám időjárása idén is túl száraz a megfelelő mennyiségű kávébab termesztéséhez.

A Volcafe, a világ egyik vezető kávékereskedője szerint az idei sorban a negyedik év, amikor az instant kávéhoz használt robusta típusú kávébabokból globális hiány tapasztalható. Mint írják, ilyenre korábban nem volt példa.

Az elmúlt évtized legkomolyabb szárazsága elé néz Vietnám, a robusta kávébab egyik fő termelője. Az instant kávékhoz is használt robusta kávéfajtából éve óta kevesebb terem világszerte, mint amennyire szükség volna. 

A kávétermelésben komoly hiány tapasztalható
A kávétermelésben komoly hiány tapasztalhatóGuido Mieth / Getty Images Hungary

Nem csökken a kávéhiány

A Volcafe szerint a 2024-25-ös szezonban a vietnami terméspotenciál rekordalacsony értéket ért el, alig 24 millió zsáknyi volt. Ez az elmúlt 13 év legrosszabb eredménye. A gyenge esőzések Vietnamban visszafordíthatatlan károkat okoztak a kávévirágokban, de a kávétermelésre a műtrágya-használat és a duriánfa ligetek bővítése a kávéültetvények rovására szintén rossz hatással volt.

A világszerte nagy ismertséget szerzett – egyenesen a legbüdösebb gyümölcsnek tartják –, jellegzetes illatú durián a vegán étrend terjedésével egyfajta slágergyümölccsé vált. Az Indonéziában és Ázsiában őshonos terményt egyre nagyobb területen terjesztik Vietnámban is, a kereslet is egyre nő iránta. 

A Volcafe előrejelzése szerint 2024-25-ben 4,6 millió zsák lesz a globális robusta deficit, ami ugyan kisebb hiány, mint az előző szezonban a 9 millió zsákos, azonban az időjárás még mindig nem kegyes az országhoz. Az elmúlt évtized legnagyobb szárazságaival küzdenek.

Hiába örülünk a kávé árcsökkenésének, az most nem segít

A szűkös kínálat miatt meredeken emelkednek az árak, a londoni tőzsdén a kávé határidős ára április végén új napi csúcsra, 4300 dollár fölé emelkedettUgyan az árak azóta mérséklődtek, de ez éppen nem jó irányba hat. A Volcafe úgy véli, hogy a jelenlegi robusta hiány enyhüléséhez inkább magasabb árakra van szükség, hogy azok nyomás alatt tartsák a keresletet, vagy éppen arra ösztönözzék a vásárlókat, hogy több arabica kávét fogyasszanak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek