Jóga, pilates, alakformáló, online vagy élőben? Szakértő segít a legjobb döntést meghoznod

GettyImages-1129449588

Online bármikor tudok edzeni, de akkor fogok is bármikor? Elindulni macera. Különben is, mire iratkozzam fel, honnan tudom, melyik a hozzám illő műfaj, és milyen szinten lehetek? Egy sor kérdés merülhet fel, amikor a gyötrő lelkiismeret elvezet egy mozgásstúdió honlapjára. Most Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk, anyukám! közösség életre hívója segít eldönteni, mi alapján érdemes választani – mindenesetre rosszul csak akkor járunk, ha semmire sem járunk!

Az alakformáló tornák mellett a jóga és a pilates is nagy népszerűségre tett szert nálunk is az utóbbi években, de aki még nem próbálta, honnan tudhatja, melyik a számára legtesthezállóbb? Ebben próbálunk segíteni.

Alakformáló torna

Ahogy a nevéből is kiderül, az olyan izomcsoportokat dolgoztatja meg nagy ismétlésszámmal, viszonylag dinamikus módon, amelyek gyengülésre hajlamos izmokként testünk kritikus pontjai lehetnek. Az aerobik típusú óra zsírégető hatású, növeli az állóképességet, és intenzív mozgást jelent.

Jóga

A szanszkritül egyesülést jelentő jóga megteremti a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Minden korosztály által végezhető testmozgás, lazítás, meditáció, légzési gyakorlat. Relaxációs technikáinak köszönhetően a hátfájással, ízületi gyulladással, fejfájással, vérnyomásproblémákkal és álmatlansággal küzdők számára is hatékony megoldás lehet.

Feltölti a testet, lelket
Feltölti a testet, lelketzoranm / Getty Images Hungary

Vitalizáló és stresszoldó hatású, rendszeres gyakorlása súlycsökkenést is előidézhet.

Pilates

Joseph Pilates az I. világháború sérült katonáinak rehabilitációjára fejlesztette ki ezt a kontrollált mozgássorozat és légzéskoordináció összhangjára épülő módszert. A torna a teljes test izomzatát erősíti, különösen az „erőközpont” belső izmait, mint a has, a hát alsó része, a far, a medence izmai. Az erőközpontból kiinduló mozgás és a megfelelő légzéstechnika hozzásegít a helyes testtartás és az optimális egyensúlyérzék kialakulásához is.

A lényeg, hogy szeresd, amit csinálsz

Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk, anyukám! mozgalom elindítója, az ország első számú, kisgyerekes anyukákat, gyerekvállalás előtt álló nőket, nagymamákat és apukákat is megmozgató online edzőtermének alapítója most ehhez a választáshoz ad további támpontokat: „A legfontosabb az, hogy szeresd, amit csinálsz, így sokkal egyszerűbben eléred a célod, mert motiváltan és rendszeresen fogsz edzeni. 

Természetesen nem csak a fogyás lehet a cél.

Sokan keresik azokat a sportokat, melyekkel izmot építhetnek, elcsendesedhetnek, vagy éppen kiengedhetik a fáradt gőzt.

Ne válassz divatsportot!

Ha azt látod, hogy mindenki fut vagy jógázik, de te nem szereted, ne erőltesd!”

Online vagy offline edzést válasszak? Az online-nál magányos leszek?

„Erre a kérdésre senki sem fogja megtalálni a választ a fotelben, ki kell próbálni mindkettőt, és bizony még így is érhetik az embert meglepetések” – figyelmeztet a szakember. „Sokan gondolják, hogy az online edzés nem az ő műfajuk, és végül évekig csinálják sikeresen. Mindkét edzéstípus mellett és ellen is szólnak érvek.

  • Személyesen: van, akinek kell a csapat ereje, hogy lássa, másoknak is nehéz, és igényli az öltözői beszélgetéseket, az edző pacsiját az óra végén. 
Motiváló vagy vigasztaló lehet látni, hogy másnak se könnyű
Motiváló vagy vigasztaló lehet látni, hogy másnak se könnyűandresr / Getty Images Hungary
  • Online: Mások örülnek, ha nem kell közös öltözőt használni és sok ember előtt „bénázni” az edzésen. Mondják, hogy az online tér és a közösségi média elmagányosít. Az online edzés nem feltétlenül magányos műfaj, ha meg lehet osztani az élményt, a nehézségeket és a fejlődés örömét másokkal. Kezdő online tornászként ezért érdemes olyan online edzést választani, ahol a videós tartalom mellett a közösségnek is fontos szerepe van” – tudjuk meg Kádár-Papp Nóritól.
Titokban szenvedhetek a négy fal között
Titokban szenvedhetek a négy fal közöttMarko Geber / Getty Images Hungary

Honnan tudom, hogy milyen erősségi szinten vagyok?

„Ha túl könnyű egy edzés, azt elég gyorsan észre lehet venni, de nincs minden veszve, ellenállással (súlyzó, gumiszalag) vagy az ismétlésszámok módosításával itt is meg lehet találni a kihívást.

Ha viszont erőnkön felül vállalunk, az nemcsak csalódást okoz, de akár sérüléshez is vezethet. A megfelelő edzés az, amit az edzővel együtt végig tudsz csinálni (esetleg párszor pihensz közben), motiváló, és kihívást találsz benne. Ha minden gyakorlatból ki kell szállnod, miközben az edző még sokszor megcsinálja, akkor ez valószínűleg nem a neked megfelelő erősségi szint.

A jól megválasztott edzés nem gyerekjáték, de egy kis fogcsikorgatással megcsinálható” – tanácsolja a tapasztalt sportember.

Hamar kiderül, mennyire vagyunk edzésben
Hamar kiderül, mennyire vagyunk edzésbenRapeepong Puttakumwong / Getty Images Hungary

Hogyan leszek sikeres az edzésben?  

„Teljesen természetes, hogy nincs mindig kedved edzeni. Ha nem akarsz kiégni vagy megsérülni, nem is kell egy héten hétszer nekiállni.

Heti két-három alkalommal már nagyon sokat tehetsz magadért.

Ha elfogadod, hogy nem a sporton van a fő fókusz az életedben, könnyebben megtalálod a helyét. Bekerül a rendszerbe, ahol nem kampányszerűen kap helyet, de nem is lesz főszereplő” – nyugtatja meg az állandó időhiánnyal küzdő, de mozogni vágyókat a szakember. Az online edzőterem alapítójának az otthoni edzésekkel kapcsolatban is hasznos tippjei vannak, amikor már majdnem feladnánk, de mégis odaparancsol a lelkiismeret egy kicsit mozogni:

  • „Az egyik az »önbecsapás’ módszere« – összegzi saját és szakmai tapasztalatait a szakember. „Átöltözöm, bekapcsolom a kedvenc zenémet, amire biztosan szívesen ugrálok vagy táncolok. Ez megteszi bemelegítésnek is. Aztán ahogy telik az idő, a táncba egyre több erősítő elemet teszek: guggolásokat, kartámaszos gyakorlatot. Amikor érzem, hogy megvan a lendület, feltekerem a hangerőt, és belecsapok egy valódi edzésbe.
  • A másik tipp »az első 10 perces szabály«: elkezdek egy edzést, 10 perc alatt alaposan bemelegítek, és ha még utána is azt érzem, hogy nagyon nincsen kedvem, vagy energiám, akkor abbahagyom. Addigra annyira magával ragad, hogy szinte sose kell abbahagynom, szóval működik” – biztat másokat is Kádár-Papp Nóri.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra