Így eddz otthon télen: a hulahoppozás 8 meglepő előnye

GettyImages-143070893

A hulahoppkarika nemcsak egy gyerekeknek való játék, hanem nagyszerű sporteszköz is, ami amellett, hogy kis vidámságot hozhat a mindennapjaidba, hatékonyan átmozgatja az izmokat is. Ha edzésről van szó, mindenki jól tudja, hogy a legjobb megoldás olyat találni, ami örömmel tölt el - így szinte garantálható a rendszeresség, mely az alakformálás kulcsfontosságú eleme.

A hulahoppkarika kifejezetten alábecsült eszköz, miközben éppúgy égeti a kalóriát, mintha valaki salsa- vagy hastáncórákat venne. Átlagosan egy 30 perces edzés alatt nagyjából 165-200 kalóriát éget el az ember a segítségével. Egy 2015-ben végzett tanulmány szerint azoknak, akik hasi elhízással, oldalhájjal küzdenek, ez az egyik legjobb edzés - főleg, hogyha súlyozott hulahoppkarikát használnak.3,4 centiméterrel lett kisebb a derékbőségük, és 1,4 centivel a csípőjük, ami nem kis teljesítmény. Az eszköz használatával a mély törzsizmok is alaposan megdolgoztathatók, ezeket viszonylag ritkán használjuk, nem mellékesen építi az egyenes, a ferde hasizmot és a csípőizmot. Mindemellett az alsótesti részeket is formálja, a gyakorlatok közben a combizmot, a vádli- és farizmot is erőteljesen használni kell. Ha elég időt szánsz az edzésre, bizony ennek a mozgásformának is lehet látható hatása.

8 meglepő előny 

Az elmúlt években kutatásaik során a szakértők számtalan előnyt tártak fel a rendszeres hulahoppozással kapcsolatban. 

Férfiak is használhatják.
Férfiak is használhatják.Anna Frank / Getty Images Hungary

Feltéve, hogy a megfelelő karikát választjuk az edzéshez, a karikázás végül a kedvenc zsírégető módszerünkké válhat a fogyókúra során.  

Manapság a súlyozott hulahoppkarika a legnépszerűbb. Nagyobb és puhább anyagból készült, így jobban illeszkedik ehhez az egyedülálló edzéstípushoz. 

És hogy mik a pontos előnyei?

1. Javítja a szív- és érrendszeri egészséget 

A súlyozott változattal végzett karikázás a szív- és érrendszerre jó gyakorlatok egyik legjobb formája. Javítja az oxigén áramlását az egész szervezetben. Kiváló állapotban tartja a tüdőt és a szívet, és csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is. 

A karikázás körülbelül 15-30 percen át naponta javítja a véráramlást a szervezetben, csökkenti a stresszt, és javítja az agyműködést is. 

Azért nem árt, ha tudod, hogyan működik.
Azért nem árt, ha tudod, hogyan működik.Image Source / Getty Images Hungary

Miközben az ember igyekszik súlyozott karikás gyakorlatokat beépíteni az edzésprogramjába, ne feledje, hogy ez önmagában lesz nem feltétlenül hatékony. Ügyelj arra, hogy egészséges táplálkozással kombináld, és más hasonló tevékenységekkel. 

2. Enyhíti a szorongást és a depressziót

A karikázás az olyan gyakorlatok közé tartozik, amelyek felpumpálják az endorfinokat (a jó közérzetet segítő neurotranszmittereket), és növelik a jó közérzetet. Ritmikus mozgása ellazulást és mély légzést vált ki.  

A karikázás és az ismétlés, a légzés és a mozgás integrálásával, a szorongás és elfojtott érzelmeink felszabadításának lehetőségét kínálja. Ez a figyelemelterelés egészséges formája, és lehetővé teszi, hogy jobban összpontosítsunk, és kevesebbet aggódjunk. 

Amikor nagy stressz kellős közepén találod magad, vegyél fel szűk szabású ruházatot, például jóganadrágot, és kezdj el hulakarikázni. Tedd még élvezetesebbé az élményt háttérzene hozzáadásával és a ritmusra való ráhangolódással. Minden, ami abban a pillanatban stresszes volt, elmúlik.  

3. Javítja a kognitív funkciót

A hulakarika egyik legfontosabb előnye a jobb kognitív funkció. Ahogy végzed a mozgást, az agy jobb félteke a zenére fókuszál, míg a bal félteke gondoskodik arról, hogy a tempóval összhangban haladj. Az agy két oldala közötti koordináció jobb kognitív kontrollt és jobb motoros tevékenységeket hoz magával.

A karikázás következetes csípőmozgást igényel. Ez a mozgás segít a meditáció mély állapotába kerülni, ami tudatváltást jelent precíz mozdulatok végrehajtása közben. A hulagyűrű fenntartásához a derekad körül az agy és az izmok együttes erőfeszítésére van szükség az egyenletes mozgás érdekében. A lábaid is egyensúlyba kell hozni, hogy stabil legyen a testtartásod.

4. Kalóriát éget

Tudtad, hogy kalóriát égethetsz el, ha ilyen karikát mozgatsz a derekadon? A súlyozott hulahoppkarikák jobb módszert kínálnak a kalóriabevitel csökkentésére, mivel nehezebbek, mint az átlagos változatok. Ha ezekkel edzel, az hasonló eredményeket kínál, mint az aerob tevékenységek más formái, mint például a tánc (salsa, swing vagy hastánc). 

Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők átlagosan körülbelül 165 kalóriát égetnek el a hulakarikás edzés első 30 percében.  

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy óránként akár 400 kalóriát is elégethetsz, és ha beépíted a karok és a súlyok használatát, az elégetett kalóriák száma nő. Ez nagyjából hasonló a futópados edzéseken elégetett kalóriák számához.

5. Erősíti az alapizmokat

A súlyozott hulakarikák élvezetes edzésélményt kínálnak, és javítják a koordinációt. Minél többet gyakorolsz, annál jobban tudod összehangolni a csípőd mozgását a hulakarika irányával. Ez általánosságban javíthatja egyensúlyt és az ügyességet.

Bebizonyosodott, hogy a karikázás csökkenti a hasi zsírszázalékot, és ezt követően edzi a has- és csípőizmokat. Ez a mozgásforma nagyszerű edzésélményt nyújt, mert jól szórakozva 30 törzsizmot erősítesz meg: hasizmot, combot, farizmot és a hát alsó izmait. 

6. Javítja az egyensúlyt és a testtartást

Ha az ember a karikázást fitneszprogramja folyamatos részévé teszi, pozitív változást fog észrevenni egyensúlyában és testtartásában. Ez a mozgásforma erősíti a törzs izmait, így segít megőrizni a jó testtartást.

A folyamatos ritmikus mozgások egy tipikus karikás edzés során az egyensúlyt is javítják. A különböző, de egyszerű egyensúlyi edzésstílusok kipróbálása és más testrészek bevonása szintén jelentős szerepet játszik a helyes testtartás megőrzésében. 

7. Csökkenti a testzsírt

A folyamatos előre irányuló és körkörös mozgások kedvező környezetet biztosítanak a makacs zsírok hatékony elégetéséhez. A súlyozott karika használata során a hasizmokat, a derekat, a ferde ízületeit, a hasat és a csípőt is használjuk.  

2019-ben egy tanulmányt végeztek annak megállapítására, hogy a karikázás vajon égeti-e a testzsírt, és mennyire hatékony a mindennapi életben. A tanulmány kimutatta, hogy a karikázás jobban csökkenti a testzsírszázalékot, mint a gyaloglás. Az is kiderült, hogy azok, akik gyakrabban karikáztak, fogytak néhány centit, főleg a derék környékén.

8. Javítja az általános egészségi állapotot

A karika segíti a különböző testrészek masszírozását és ellazítását. Helyet ad az izmok véráramlásának, erősíti az izmokat, és fokozza az oxigénellátást az egész testben. 

Ez a legegyszerűbb alapgyakorlat, amely az egész testedet megdolgoztatja, az agyadtól a lábaidig. A legjobb az egészben az, hogy a nap bármely szakában csinálhatod, és minden alkalom során számos egészségügyi előnyt hoz magával már néhány perc mozgás is.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra