A hialuronsav 7 meglepő jótékony hatása: még a sebgyógyulást is segíti

Olvasási idő kb. 7 perc

A hialuronsav a legszuperebb összetevők közé tartozik, amihez külsőleg, tablettaként és töltőanyag formájában is hozzájuthatsz. Ez a molekula természetes módon is jelen van a test szöveteiben, és nedvességmegtartó funkcióval rendelkezik, valamint a bőr rugalmasságáért felelős. Lássuk, mi az, amit már a tudományos kutatások során is bizonyítottak a kozmetikumok egyik legnépszerűbb hatóanyagáról.

Van belőle a bőrödben, a szemedben és a kötőszövetben is, de néha nem árt egy kis pótlás. A hialuronsavnak antibakteriális hatása van, és segíti a regenerálódást is.

Mennyisége a kor előrehaladtával mérséklődik, ami a feszesség csökkenéséhez és az apró ráncok megjelenéséhez vezet, éppen ezért érdemes külsőleg pótolni. Antioxidánsként funkcionál, fokozza a bőr vízmegkötő képességét, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású, halványítja a ráncokat, feltölti, hidratálja, teltebbé, feszesebbé és selymesebbé teszi az arcot. 

A hialuronsavat a bőr alá fecskendezett ráncfeltöltő injekciókban is alkalmazzák. Az ilyen eljárások lényege, hogy a szükséges területen egy vékony tűvel töltőanyagot fecskendeznek a bőrbe, ami így segít feszesebbé, teltebbé tenni azt abban a korban, amikor már nincs elég belőle a szervezetünkben.

A hialuronsav 7 meglepő jótékony hatása

A hialuronsav, más néven hialuronán, egy tiszta, ragacsos anyag, amelyet a szervezet is előállít. A legnagyobb mennyiségben a bőrben, a kötőszövetben és a szemekben található. Fő funkciója a víz visszatartása, így segít a bőrt is üdén tartani. A hialuronsavnak sokféle felhasználása van: sokan táplálékkiegészítőként szedik, de helyi szérumokban, szemcseppekben és injekciókban is használják.

E tulajdonságai miatt annyira népszerű:

1. Elősegíti az egészségesebb, rugalmasabb bőrt

A hialuronsav-kiegészítők segíthetnek a bőr szebb megjelenésének kialakításában és rugalmasabbá tételében. A testedben lévő hialuronsav nagyjából fele a bőrödben van, ahol vízhez kötve segít megtartani a nedvességet. Azonban a természetes öregedési folyamat és az olyan dolgoknak való kitettség, mint a nap ultraibolya-sugárzása, a dohányfüst és a környezetszennyezés csökkentheti annak mennyiségét a bőrben. 

A hialuronsav-kiegészítők szedése megakadályozhatja ezt a csökkenést azáltal, hogy extra mennyiséget juttat be a bőrbe. Napi 120–240 mg-os adag egy hónap után jelentősen növeli a bőr nedvességtartalmát, és csökkenti a bőr szárazságát felnőtteknél. A hidratált bőr késlelteti a ráncok megjelenését is, ami magyarázatot adhat arra, hogy több tanulmány miért bizonyítja, hogy a hidratálás simábbá teheti a bőrt.

A bőr felszínén alkalmazva a hialuronsav-szérumok csökkenthetik a ráncokat, a bőrpírt és a bőrgyulladást. 

GettyImages-1137088734
Runstudio / Getty Images Hungary

2. Gyorsítja a sebgyógyulást

A hialuronsav a sebgyógyulásban is kulcsszerepet játszik. Természetesen jelen van a bőrben, de koncentrációja megnő, ha megsérülsz. A hialuronsav elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását azáltal, hogy szabályozza a gyulladás szintjét. Kimutatták, hogy a bőrsebekre történő felhordása mérsékeli a sebek méretét, és gyorsabban csökkenti a fájdalmat, mint a placebo.

A hialuronsav antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, így közvetlenül a nyílt sebekre alkalmazva redukálhatja a fertőzés kockázatát. Sőt, hatékony a fogínybetegségek leküzdésében, a fogműtét utáni gyógyulás felgyorsításában és a fekélyek megszüntetésében, ha helyileg alkalmazzák a szájban. 

Noha a hialuronsav-szérumokkal és -gélekkel kapcsolatos kutatások ígéretesek, nem végeztek vizsgálatokat annak megállapítására, hogy a hialuronsav-kiegészítők ugyanazokat az előnyöket nyújtják-e.

3. Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A hialuronsav-kiegészítők nagyon hasznosak az osteoarthritisben szenvedők számára, amely egyfajta degeneratív ízületi betegség, amit az ízületek idővel történő elhasználódása okoz. Napi 80–200 mg legalább két hónapig tartó bevétele után kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a térdfájdalmat osteoarthritisben szenvedő betegeknél, különösen a 40 és 70 év közöttieknél. 

A fájdalomcsillapítás érdekében a hialuronsavat közvetlenül az ízületekbe is be lehet fecskendezni. Egy több mint 12 ezer felnőtt bevonásával végzett elemzés azonban a fájdalom mérsékelt csökkenését és a mellékhatások nagyobb kockázatát találta. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az orális hialuronsav-kiegészítők injekciókkal való párosítása növelheti a fájdalomcsillapító hatást és az injekciók között eltelt időt.

4. Csillapítja a savas reflux tüneteit

Új kutatások szerint a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a savas reflux tüneteit. Amikor savas reflux jelentkezik, a gyomor tartalma a torokban regurgitálódik, fájdalmat és a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását okozva. A hialuronsav segíthet megnyugtatni a nyelőcső sérült nyálkahártyáját, és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat azt találta, hogy a hialuronsav és kondroitin-szulfát keverékének a sav által károsodott torokszövetre történő felvitele sokkal gyorsabban elősegítette a gyógyulást, mint ahol nem alkalmaztak hasonló kezelést.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a hialuronsav és a kondroitin-szulfát kiegészítése egy savcsökkentő gyógyszerrel együtt 60%-kal jobban enyhítette a reflux tüneteit, mint a savcsökkentő gyógyszeres kezelés önmagában. Egy második vizsgálat kimutatta, hogy ugyanaz a típusú étrend-kiegészítő ötször hatékonyabban csökkentette a savas reflux tüneteit, mint a placebo. 

Többféleképpen hozzájuthat a szervezet
Többféleképpen hozzájuthat a szervezetNastasic / Getty Images Hungary

5. Enyhíti a szemszárazságot és a kellemetlen érzést

Körülbelül 7 idős felnőttből 1 szenved a szemszárazság tüneteitől a csökkent könnytermelés vagy a túl gyorsan elpárolgó könnyek miatt. Mivel a hialuronsav kiválóan tartja meg a nedvességet, gyakran használják a szemszárazság kezelésére. A 0,2–0,4% hialuronsavat tartalmazó szemcseppekről kimutatták, hogy csökkentik a száraz szem tüneteit, és javítják a szem egészségét.

Lassú felszabadulású hialuronsavat tartalmazó kontaktlencséket is fejlesztenek a szemszárazság lehetséges kezelésére. Ezenkívül a hialuronsavas szemcseppeket gyakran használják szemműtétek során a gyulladás csökkentésére és a sebgyógyulás felgyorsítására. Közvetlenül a szemre alkalmazva csökkentik a szemszárazság tüneteit, és javítják a szem általános egészségi állapotát, ám az egyelőre nem világos, hogy a szájon át szedhető kiegészítőknek van-e hasonló hatása.

6. Megőrzi a csontok erejét

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a nagy dózisú hialuronsav segíthet megelőzni a csontvesztést. Két tanulmány kimutatta, hogy a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek lassítani a csontvesztés ütemét olyan patkányokban, akik oszteopéniában szenvednek, a csontvesztés kezdeti szakaszában, amely megelőzi az oszteoporózist. 

Kémcsöves vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a nagy dózisú hialuronsav növelheti az oszteoblasztok, az új csontszövet felépítéséért felelős sejtek aktivitását. Bár az emberi csontok egészségére gyakorolt hatását még nem vizsgálták, az állatkísérletek ígéretesek.

7. Megelőzheti a hólyagfájdalmat

A nők körülbelül 3-6%-a szenved interstitialis cystitisnek vagy fájdalmashólyag-szindrómának nevezett betegségben. Ez a rendellenesség hasi fájdalmat és érzékenységet, valamint erős és gyakori vizelési ingert okoz. 

Míg az intersticiális cystitis okai ismeretlenek, a hialuronsavról úgy találták, hogy segít enyhíteni az ehhez az állapothoz kapcsolódó fájdalmat és a vizelési gyakoriságot, ha katéteren keresztül közvetlenül a hólyagba vezetik. Egyelőre nem világos, hogy a hialuronsav miképpen segít enyhíteni ezeket a tüneteket, de a kutatók azt feltételezik, hogy segít helyreállítani a hólyagszövet károsodását, így az kevésbé érzékeny a fájdalomra.

A tanulmányok még nem határozták meg, hogy az orális hialuronsav-kiegészítők képesek-e megnövelni annak mennyiségét a hólyagban ahhoz, hogy ugyanazokat a hatásokat kifejtse.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek