Így válassz tökéletes görögdinnyét: nem elég a kopogtatás

GettyImages-1330966195
Olvasási idő kb. 5 perc

Javában zajlik az egészséges, frissítő és lédús görögdinnye szezonja, mely rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír. A dinnye több mint 90%-át víz alkotja, hidratáló hatása miatt a nyári meleg napokon különösen üdítő gyümölcs, ám rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz. Már csak azt kellene tudni, hogy a lékelés remek szokásának megszűnése utáni időkben vajon honnan tudjuk, hogy a dinnyénk a lehető legfinomabb lesz.

Kánikula idején nem a vízivás az egyetlen opció, hogy elkerüljük a kiszáradás szűnni nem akaró fenyegetését. A görögdinnye ugyanis több mint finom nyári csemege. Ez a sokoldalú gyümölcs nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes anyagokat is tartalmaz.

Az eredetileg Afrikából származó gyümölcs tele van C-, A- és többféle B-vitaminnal, tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot is. Színanyaga a paradicsomokban is jelen levő, antioxidáns hatású likopin, mely a kutatások szerint segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és sejtvédő hatással bír. Eheted magában, fetával, vagy salátába kockázva, de akár egy smoothie-t is készíthetsz vele – és persze hogy nem hagyjuk ki nagymamád kedvencét, a kenyér-dinnye kombinációt. 

Hogyan válasszunk görögdinnyét: 6 hasznos tipp

Az élénkpiros és ínycsiklandóan lédús görögdinnye tápanyagban gazdag gyümölcs, amely frissítő, alacsony kalóriatartalmú snack.

Ennek fehérek a magjai, és a színe sem az igazi.A görögdinnye kiválasztása segít elkerülni az ilyen bakikat
Ennek fehérek a magjai, és a színe sem az igazi.A görögdinnye kiválasztása segít elkerülni az ilyen bakikatLiliya Krueger / Getty Images Hungary

Érett állapotban kiváló természetes antioxidáns-forrást biztosít, beleértve a likopint is, amely számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok elleni védelem. Ha az ember nem a darabolt és fóliázott termékekre vágyik, a megjelenése alapján egy édes és lédús görögdinnye kiválasztása komoly kihívást jelenthet.

Íme 6 tipp, ami segít hazavinni a legfinomabb görögdinnyét:

1. Keresd az egységes formát

A görögdinnye különböző méretű és formájú, a kerektől az oválistól a hosszúkásig. Mindegyik jó döntés lehet, de bármelyiket is választod, ragaszkodj a sértetlen és szimmetrikus formákhoz, és kerüld azokat, amelyek szabálytalan ütésekkel, horpadásokkal vagy vágásokkal rendelkeznek.

Igazságtalan szerintünk is, de sajnos a szépség itt is számít, akárcsak az állásinterjún: a szabálytalanságok arra utalhatnak, hogy a görögdinnye nem egyenletes mennyiségű vizet kapott, a vágások vagy horpadások rovarok vagy gombák jelenlétére utalhatnak.

2. Emeld meg

Egy édes és érett görögdinnyének méretéhez képest nehéznek kell lennie. Ez általában azt jelenti, hogy tele van vízzel, és ezért lédúsabb. Valójában a víz és a rosttartalom határozza meg a gyümölcsök egészséges súlyát, beleértve a görögdinnyéét is, aminek 91%-a víz. Ennek köszönhetjük, hogy adagonként nagyobb teltségérzetet érünk el fogyasztása közben.

3. Keresd a foltot!

Ha fejjel lefelé fordítunk egy görögdinnyét, egy sárga foltot kell találnunk – ez a hely azt mutatja, hogy a görögdinnye melyik felén pihent a földön a betakarítás előtt. A nagy, sárga folt azt jelzi, hogy több időt töltött a éréssel, vagyis édesebbnek kell lennie. 

A fehér, kisebb folt arra utal, hogy túl korán szedték le, és nem érte el a csúcsérést. Mivel a görögdinnye a betakarítás után nem érik tovább, a fehérebb foltú görögdinnye választása azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem lesz túl sok íze.

4. A csapkodás továbbra is működik

Az érettség ellenőrzésének másik módja az, hogy a görögdinnye milyen hangot ad ki, amikor megütögetjük. Bár ez a módszer kissé szubjektív, nagyon népszerű a rajongók körében.

A módszer népszerűsége arra késztette a kutatókat, hogy kidolgozzanak egy rezgéselemzést, amely bizonyítottan segít kimutatni az érettséget. 

A jó görögdinnyének mély hangja van, ha kézzel megütjük, ha pedig kissé tompa, lapos hangja van, akkor valószínűleg túlérett.

A héja is felhasználható
A héja is felhasználhatóRichVintage / Getty Images Hungary

5. Nézd meg a héj szilárdságát!

A görögdinnye szilárdságának ellenőrzése a bőr ellenállására vonatkozik. Az érett görögdinnye héja vastag, amely nyomásra nem igazán reagál. Azok, amelyek igen, általában túlérettek. Ezeket hagyd meg ajándékba a boltvezetőnek, aki engedte kipakolni a többhetes darabokat.

6. Ellenőrizd a rajta maradt szárat

A víz és a növekedést lehetővé tevő tápanyagok szállítása révén a szár összekapcsolja a növény leveleit, virágait és gyümölcsét a gyökereivel. A zöld szár általában azt jelzi, hogy a görögdinnyét túl korán szüretelték, és nem lesz érett, mivel még nőtt, amikor összegyűjtötték. A jól megszáradt szár érett görögdinnyére utal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek