Érettségivel is jól kereshetsz: magyarok tömegeit keresik 450 ezres kezdő fizetésért

GettyImages-1493652768
Olvasási idő kb. 2 perc

Masszív fejlődésen ment át az elmúlt 5 év során a CNC ipar. A gépkezelők bére az elmúlt években 50 százalékkal nőtt, akár 450 ezer forintot is kereshetnek kezdőként.

Közel félmilliós kezdő fizetéssel is számolhatnak manapság a gyártási folyamatok automatizálásával foglalkozó CNC-iparban dolgozók. A gépkezelők és a CNC-gép programozók feladatai közé tartozik a gépek beállítása, programozása, karbantartása, valamint a gyártási folyamatok felügyelete is. 

A CNC, azaz a Computer Numerical Control a  számítógépes numerikus vezérlést jelenti. Az iparág gyors fejlődése és a modern gyártási technológiák megjelenése miatt folyamatosan szükség van szakemberekre. 

Egy érettségit követő képzés is elég a CNC-s álláshoz
Egy érettségit követő képzés is elég a CNC-s álláshozMikael Vaisanen / Getty Images Hungary

Érettségivel is állást kaphatsz a CNC-iparban

A hazai munkaerőpiac alakulását vizsgálva kiderül, hogy az elmúlt évek során egyre nőtt a CNC-gépkezelők iránti kereslet hazánkban. A Pénzcentrum számításai szerint a gépkezelők bére is folyamatosan növekvő tendenciát mutat, ahogy a keresletük is évi 5-10 százalékkal, úgy a béreik is ugyanennyivel növekedtek évente az elmúlt időszakban. 

„Ha a CNC-gépkezelő bérezési statisztikáit nézzük Magyarországon az adott 2024. május 15. időszakra, akkor az látható, hogy az átlagkereset egy évben 4 961 088 forint; azaz az alapbér 413 424 forint havonta, 103 356 forint hetente vagy 2 583,9 forint óránként” – számolt be róla a lap. 

Fél év a képzési idő

2018-ban egy kezdő CNC-szakember átlagosan 250-300 ezer forintos kezdő bérrel számolhatott, míg tapasztaltabb munkatársa 350-400 ezer forinttal, a fizetéseik azonban 2023-ra drasztikusan emelkedtek. A kezdők most 350-450 ezer, a szakmában régebb óta dolgozók a munkájukért havonta 500-600 ezer forintot tehetnek zsebre.

A képzést középiskolai és felnőttoktatási keretek között is elsajátíthatják ma hazánkban, a tanulmányok feltétele az érettségi. A tanfolyamok a képzési hely és forma függvényében 6-12 hónapig tartanak, áruk a későbbi átlagos havi bér egy-kétszeresének felel meg, a szükséges képesítést 300-600 ezer forint közötti összegért szerezhetik meg a magyarok. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek