Ha ennél kevesebbet keresel, a magyar átlag alatt van a béred

GettyImages-1992225684
Olvasási idő kb. 3 perc

Kiderült, mennyi volt 2024 elején a nettó átlagkereset: kedvezmények nélkül 402 600, azok figyelembevételével 417 100 forint volt februárban az átlagos fizetés összege.

Ez 13,8 százalékos emelkedést jelentett a 2023 februári összeghez képest a KSH adatai szerint. 

A fent említett nettó összegeket 605 400 forintos bruttó bérből lehetett elérni. A bruttó kereset mediánértéke 491 900, a nettó kereset mediánértéke pedig 340 700 forint.

A gondtalan mindennapokhoz 600 ezres fizetés kellene a magyarok szerint - az átlag ennél alacsonyabb
A gondtalan mindennapokhoz 600 ezres fizetés kellene a magyarok szerint - az átlag ennél alacsonyabbmartin-dm / Getty Images Hungary

Ez azt is jelenti, hogy az átlagbért hazavivő magyarok elégedettek lehetnek az életszínvonallal, amelyet ebből megengedhetnek maguknak, legalábbis egy nemrég végzett kutatás eredménye ebbe az irányba mutat. Amint arról a Díványon is beszámoltunk, egy kutatásban arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak a magyarok arról, milyen összegből lehet szűkösen vagy gondtalanul megélni, illetve arra is, hogy mit gondolnak, mi az a havi bevétel, amely átlagos szintű megélhetést biztosít némi megtakarítással.

Mint a válaszokból kiderült, 250 ezres havi bevétel még csak a szűkös megélhetés kategóriája:

aki ennyit keres, annak az alapvető életfenntartásra el is megy minden pénze a válaszadók szerint, akik úgy vélték, a gondtalan élet havi 600 ezres bevételtől kezdődik. Az átlagos szinthez 350 ezer forintot tartottak szükségesnek - amint az a KSH legújabb adataiból látható, az átlagbér ennél kedvezmények nélkül nagyságrendileg 50 ezer forinttal magasabb, így hát aki eléri azt, annak valószínűsíthetően nem jelent napi szintű gondot a megélhetés.

Erre elég az átlagfizetés ma

Szakértők szerint is nagyságrendileg havi 340 ezer forint kell a megélhetéshez. 

Nem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az áremelkedések az élet sok terén nyomják rá bélyegüket mindennapjainkra.

Amint arról a Dívány is rendszeresen ír, az üzemanyagárak folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak, a kenyér árában sem lehet csökkenésre számítani – sőt, az ezerforintos rémálomhatárt is elérheti az egyszerűbb, nem kézműves veknik kilónkénti fogyasztói ára. Az inflációkövető díjkorrekciók és egyéb költségemelések következtében is drágul az élet, amit akkor is könnyű észrevenni, ha összehasonlítjuk egy átlagos nagybevásárlásunk árát azzal az összeggel, amit egy vagy két éve fizettünk a nagyáruházakban. Könnyen lehet tehát, hogy a fizetés, amiből ma még kényelmesen ki lehet jönni hónapról hónapra, később már nem biztosít annyira gondtalan mindennapokat, mint jelenleg. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek