Az eper az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, ami nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is, hiszen értékes antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. Most kiderült, hogy ez igaz lehet a szellemi leépüléssel járó demenciára is.
Ezért hatásos az eper a demencia ellen
A Cincinnati Egyetem kutatói egy 12 hetes kísérlet keretében 30 túlsúlyos, enyhe kognitív károsodásra panaszkodó betegnél vizsgálták meg az eperfogyasztás hatásait.
Az 50 és 65 év közötti résztvevőkből álló csoport egyik felét arra kérték, hogy más bogyós gyümölcsöktől tartózkodva mindennap fogyasszanak el egy csészényi (200 gramm) epernek megfelelő eperport, miközben a többieknek placebót adtak.
Úgy találták, hogy az eperport fogyasztó csoport tagjai jobban teljesítettek a szótanulási teszten, illetve depressziós tüneteik is csökkentek.
„Mind az eper, mind az áfonya antociánok néven ismert antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a bogyós gyümölcsök számos egészségügyi előnyében, köztük az anyagcsere serkentésében és a kognitív képességek javításában is szerepet játszanak” – mondta Robert Krikorian, a UC College of Medicine Pszichiátriai és Viselkedési Idegtudományi Tanszékének nyugalmazott professzora, aki tavaly az áfonyafogyasztás egészségügyi hatásait is vizsgálta.
Epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy az eper és az áfonya rendszeres fogyasztásával lelassítható az öregedéssel járó kognitív hanyatlás.
Krikorian megjegyezte, az eper ellagitanninokat és ellagsavat is tartalmaz. Mindkettőről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A professzor szerint az eper azért is javíthatja a kognitív funkciókat, mert csökkentheti az agyra nézve is káros gyulladást.
A középkorba lépve kezdődik a mentális hanyatlás
A végrehajtó funkciók általában akkor kezdenek sérülni, amikor az emberek átlépik a középkor küszöbét. Ekkor növekszik meg a hajlam a hasi zsír felhalmozódására, az inzulinrezisztenciára, az elhízásra, illetve a gyulladásra, ami kiterjedhet az agyra is, elősegítve a demencia kialakulását.
„A középkorú, túlsúlyos, prediabéteszes emberektől vett minták magasabb szintű gyulladást mutattak, ami hozzájárult a kognitív képességek enyhe károsodásához. De megfigyeléseink szerint a gyulladás mérséklődött az epret fogyasztó csoportban” – jegyezte meg a kutatás eredménye kapcsán a kutató.
Ha szeretnéd te is kihasználni az eper jótékony hatásait, nem feltétlenül kell megvárnod a szezonját, hiszen a boltokban gyorsfagyasztott formában bármikor elérhető.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés