Az SPCSV (Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus) elsősorban azért jelent komoly veszélyt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges zöldségre, mert képes kölcsönhatásba lépni más kórokozókkal, például az SPFMV-vel (Sweetpotato feathery mottle virus), és ez a vírusrészecskék gyors felszaporodásához vezet – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elszaporodás eredményeképp a növény elsárgul, és satnyává válik, a termés mennyisége pedig drasztikusan csökken.
Az SPCSV tünetei elsősorban a leveleken és a gumón figyelhetők meg: az édesburgonya alsó vagy középső leveleinek lilás vagy sárgás színváltozása, a mozaikos elszíneződés és a kör alakú klorotikus foltok megjelenése. Jellemző szokott lenni a levélerek enyhe sárgulása és duzzadása vagy besüppedése is.

Még fertőzötten sem ártalmas az emberi egészségre ez a kiváló zöldség
További problémát okoz, hogy a vírus nemcsak gumóval vagy palántával terjedhet, de mechanikai eszközökön is fertőzőképes marad. Sőt, üvegházi molytetvekkel és levéltetvekkel is képes új növényekre eljutni. A Nébih figyelmeztet, hogy az Európai Unió szabályai szerint a vírus jelenlétének gyanúját be kell jelenteni a hatóságnak. Ez azért is nagyon fontos, mert teljes biztonsággal azonosítani csak molekuláris diagnosztikai módszerekkel lehet.
Azoknak azonban nincs okuk aggodalomra, akik édesburgonyát szeretnének vásárolni: a Nébih közlése szerint a vírus csak a növényeket károsítja, az emberi egészségre nem veszélyes. A zöldség egyébiránt egyre népszerűbb, sokoldalúan felhasználható, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és többféle vitaminban is gazdag.

A mára kegyvesztetté vált krumpli helyett egyre gyakrabban kerül a magyarok asztalára ez a manapság igazán trendi zöldségféle.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés