Kedvenc egészséges zöldségünk került veszélybe egy fertőzés miatt

GettyImages-2151094361
Olvasási idő kb. 2 perc

Az édesburgonyát veszélyeztető vírus jelent meg Magyarországon. A kórokozót már korábban kimutatták a zöldség gumójából, ám most a szaporítóanyag-előállításban is észlelték a jelenlétét.

Az SPCSV (Sweet Potato Chlorotic Stunt Virus) elsősorban azért jelent komoly veszélyt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges zöldségre, mert képes kölcsönhatásba lépni más kórokozókkal, például az SPFMV-vel (Sweetpotato feathery mottle virus), és ez a vírusrészecskék gyors felszaporodásához vezet – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az elszaporodás eredményeképp a növény elsárgul, és satnyává válik, a termés mennyisége pedig drasztikusan csökken.

Az SPCSV tünetei elsősorban a leveleken és a gumón figyelhetők meg: az édesburgonya alsó vagy középső leveleinek lilás vagy sárgás színváltozása, a mozaikos elszíneződés és a kör alakú klorotikus foltok megjelenése. Jellemző szokott lenni a levélerek enyhe sárgulása és duzzadása vagy besüppedése is.

A vírus komoly veszélyt jelenthet az édesburgonya-termésre
A vírus komoly veszélyt jelenthet az édesburgonya-termésrepiyaset / Getty Images Hungary

Még fertőzötten sem ártalmas az emberi egészségre ez a kiváló zöldség

További problémát okoz, hogy a vírus nemcsak gumóval vagy palántával terjedhet, de mechanikai eszközökön is fertőzőképes marad. Sőt, üvegházi molytetvekkel és levéltetvekkel is képes új növényekre eljutni. A Nébih figyelmeztet, hogy az Európai Unió szabályai szerint a vírus jelenlétének gyanúját be kell jelenteni a hatóságnak. Ez azért is nagyon fontos, mert teljes biztonsággal azonosítani csak molekuláris diagnosztikai módszerekkel lehet.

Azoknak azonban nincs okuk aggodalomra, akik édesburgonyát szeretnének vásárolni: a Nébih közlése szerint a vírus csak a növényeket károsítja, az emberi egészségre nem veszélyes. A zöldség egyébiránt egyre népszerűbb, sokoldalúan felhasználható, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és többféle vitaminban is gazdag.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek