A görögdinnye jóval több mint finom nyári csemege. Ez a sokoldalú gyümölcs nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes anyagokat is tartalmaz. Számottevő mértékben található benne A-, C- és B-vitamin, emellett káliumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz, nem utolsósorban pedig jelentős antioxidáns-forrás, a gyümölcsök közül ugyanis az egyik legnagyobb mennyiségben tudhatja a magáénak a piros színért is felelős likopint, amely köztudottan segít megelőzni a gyulladások, a szívbetegségek, valamint a rákos megbetegedések kialakulását.
A görögdinnye 9 legfontosabb egészségügyi előnye
Úgy tartják, hogy a görögdinnyét először több mint 4000 évvel ezelőtt háziasították Északkelet-Afrikában. Édes és lédús, így tökéletes csemege a szomjúság oltására a nyári melegben. Azt viszont jó, ha tudod, hogy egyáltalán nem Görögországból származik, de még csak nem is számít gyümölcsnek: technikailag a zöldség kategóriába sorolható, és szoros rokonságot mutat a tökkel.
1. Segít hidratáltnak maradni
A hidratáltság megőrzése fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a normál szervműködés, a sejtek tápanyagszállítása és az éberség csak néhány a megfelelő hidratáción alapuló testi folyamatok közül.
A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy szervezeted megfelelő működéséhez szükséges vizet biztosítsa. A görögdinnye 92%-ban vizet tartalmaz, így kiváló választás a napi vízbevitel biztosításához. Ezenkívül a dinnye magas víztartalma miatt alacsony kalóriasűrűséggel rendelkezik – más szóval, teljes tömegéhez képest nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ráadásul hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését.
2. Tele van tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel
A görögdinnye számos tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Viszonylag alacsony a kalóriatartalma is, mindössze 46-ot tartalmaz csészénként.
Íme a tápanyagok 1 csésze (152 gramm) nyers, kockára vágott görögdinnyében:
- Kalória: 46
- Szénhidrát: 11,5 gramm
- Rost: 0,6 gramm
- Cukor: 9,4 gramm
- Fehérje: 0,9 gramm
- Zsír: 0,2 gramm
- A-vitamin: a napi szükséges érték (DV) 5%-a
- C-vitamin: a DV 14%-a
- Kálium: a DV 4%-a
- Magnézium: a DV 4%-a
A görögdinnye gazdag forrása a citrullinnak, egy olyan aminosavnak, amely javíthatja az sportteljesítményt. Ezenkívül antioxidánsokkal büszkélkedhet, beleértve a C-vitamint, a karotinoidokat, a likopint és a kukurbitacin E-t. Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket, ha felhalmozódnak a szervezetben. Idővel ez a károsodás olyan állapotokhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák.
3. Rákellenes hatása lehet
Számos, a görögdinnyében található növényi vegyület, köztük a likopin és a kukurbitacin E, lehetséges rákellenes hatással bír. Míg a vizsgálati eredmények vegyesek, a likopinbevitel egyes ráktípusok, például a prosztatarák és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával járhat együtt.
A szakemberek úgy gondolják, hogy a likopin a sejtosztódást elősegítő inzulinszerű növekedési faktor (IGF) vérszintjének csökkentésével fejti ki hatását. Márpedig a rák akkor alakul ki, amikor a sejtosztódás ellenőrizhetetlenné válik.
Ezenkívül a kukurbitacin E gátolhatja a daganat növekedését azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek autofágiáját, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a szervezet eltávolítja a sérült sejteket.
4. Javíthatja a szív egészségét
A görögdinnye számos tápanyaga támogathatja a szív egészségét. A szívbetegség a vezető halálok világszerte. Érdemes megjegyezni, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint az étrend, csökkenthetik a szívroham és a szélütés kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A tanulmányok szerint a likopin hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a vérnyomás optimalizálásához, segíthet megelőzni a magas koleszterinszint által okozott oxidatív károsodást. A görögdinnye citrullint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely növelheti a nitrogén-monoxid szintjét a szervezetben. A nitrogén-monoxid elősegíti az erek kitágulását, ami csökkenti a vérnyomást. A görögdinnyében található egyéb szívegészséges vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin.
5. Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt
A gyulladás számos krónikus betegség fő mozgatórugója. A görögdinnyében található antioxidánsok, a likopin és C-vitamin kombinációja segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív károsodást. Egy vizsgálatban az egészségtelen étrend kiegészítéseként görögdinnyeporral táplált patkányok kisebb oxidatív stresszt és alacsonyabb gyulladásos marker C-reaktív fehérjét mutattak ki, mint a kontrollcsoport tagjai.
Ezenkívül egy 8 hetes tanulmány 31 elhízott és magas gyulladásos markerekkel küzdő embernek 500 mg C-vitamint adott naponta kétszer. A résztvevők a gyulladásos markerek szignifikáns csökkenését mutatták a kontrollcsoporthoz képest.
6. Segíthet megelőzni a makuladegenerációt
Vigyáz a látásodra is, mert görögdinnye likopinja jótékony hatással lehet a szemre. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) gyakori szemprobléma, amely vakságot okozhat idősebb felnőtteknél.
A likopin antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként betöltött szerepe segíthet megelőzni és gátolni az AMD-t, bár a kutatások korlátozottak. Egy kémcsőben végzett vizsgálat, amely a szemsejteket likopinnal kezelte, úgy találta, hogy az csökkentette a gyulladásos markerek sejtkárosodást okozó képességét.
7. Enyhítheti az izomfájdalmat
A citrullin, a görögdinnyében található aminosav javíthatja a sportteljesítményt, és csökkentheti az izomfájdalmat. Egy vizsgálat megállapította, hogy a citrullin rendszeres bevitele legalább 7 napig javítja az aerob teljesítményt azáltal, hogy növeli a szervezet nitrogén-monoxid-termelését.
Ez a vegyület segít kitágítani az ereket, így a szívnek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy vért pumpáljon. Sőt, bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy maga a görögdinnye is – nem csak a citrullin – segíthet a szervezetnek edzés után. Egy régebbi tanulmány sima görögdinnyelevet, citrullinnal kevert görögdinnyelevet vagy kontrollitalt adott a sportolóknak. Mindkét görögdinnyeital kevesebb izomfájdalmat és gyorsabb pulzus-visszaállítást eredményezett, mint a kontrollital.
8. Segítheti a bőr egészségét
A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából. A C-vitamin – akár elfogyasztva, akár helyileg alkalmazva – támogatja a szervezetben a kollagén, egy olyan fehérje előállítását, amely rugalmasan tartja a bőrt és erősíti a hajat.
Egy felülvizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerekből és/vagy táplálékkiegészítőkből származó magasabb C-vitamin-bevitel csökkentheti a ráncok és a bőrszárazság kialakulásának esélyét. Az A-vitamin az egészséges bőr számára is fontos, mivel segít a bőrsejtek létrehozásában és helyreállításában. Az egyik áttekintésben az A-vitamin-hiányban szenvedő állatok sebgyógyulása gyengébb volt, mint a teljes értékű táplálkozással táplált állatoké.
9. Javíthatja az emésztést
A görögdinnye sok vizet és kis mennyiségű rostot tartalmaz, mindkettő szükséges az egészséges emésztéshez. A rostok segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét, míg a víz hatékonyan mozgatja a salakanyagokat az emésztőrendszerben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés