Így fordíthatók vissza a károk, amiket a cukor okozott a szervezetedben

GettyImages-1217977292 (1)

Vannak, akik érzékenyebbek rá, és esetükben erőteljesebb függőség alakulhat ki, míg mások könnyebben kontrollálják cukorfogyasztásukat, tény azonban, hogy utóbbi képes az agyat és a szervezetet is oly mértékben összezavarni, hogy bevitelének csökkentése esetén akár elvonási tünetek is kialakulhatnak. Vagy legalábbis valami ahhoz hasonló kellemetlenség.

Megvonási tünet lehet, ha cukorfogyasztás nélkül úgy érzed, nem tudsz koncentrálni, álmos vagy, és fáj a fejed, folyamatosan vágyódsz az édességek után, rosszabb esetben pedig akár remegés, szédülés is jelentkezhet, ami persze az alacsony vércukorszint jele is lehet.

Jellemző tünete a függőségnek, ha édességet kívánsz nagyobb étkezések után, pedig már jóllaktál, és alig bírsz enni, előbbiből azonban ilyenkor is nagyobb mennyiséget tudsz elfogyasztani. Fennáll a függőség lehetősége, ha nem elégít ki, ha csak egy keveset nassolsz, mértéktelen kezdesz lenni, és nem is tudsz leállni, amíg van a kezed ügyében édesség. Gyanús lehet, ha az édes íz iránti sóvárgás felülírja, hogy éhes vagy-e, vagy sem, és az érzés erőteljesebb, ha szorongsz, ideges vagy, vagy épp rossz napod volt.

Hogyan lehet visszafordítani a cukorfüggőség okozta károkat?

A függőséget okozó szerre jellemző, hogy kellemes érzéseket kelt, hosszú távú agyi változásokat idéz elő, fizikai függőséget és sóvárgást vált ki. A tudósok vitatják, hogy a cukor fizikailag függőséget okoz-e, egyesek szerint ez lehetetlen. A cukros ételekkel való hosszú távú közeli viszony azonban tartós következményekkel járhat az egészségünkre nézve.

A cukor hatása az agyra

Ha a cukor nem is okozhat fizikai függőséget, de növeli a dopamin szintjét az agyban. Sue Grigson, a Penn State College of Medicine ideg- és viselkedéstudományok docense szerint a dopamin szabályozza az örömérzetet, és kulcsfontosságú vegyi anyag a függőség kialakulásában.

Míg a tudósok nem értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy ez a reakció elég erős-e ahhoz, hogy függőséget okozó anyagnak minősítsék, ez a dopaminreakció elég erős lehet ahhoz, hogy néhányan ne mérlegeljenek sokat, és újra egyenek cukrot tartalmazó ételt. 

Ha csak feleannyit eszel, mint eddig, már sokat tettél a szervezetedért
Ha csak feleannyit eszel, mint eddig, már sokat tettél a szervezetedértMartin Barraud / Getty Images Hungary

Fizikai hatások

A túl sok cukorfogyasztás fizikai hatásai rövid és hosszú távú következményekkel járnak az egészségre nézve.

A túl sok cukor fogyasztása súlygyarapodáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához vezet. A magas cukortartalmú étrend növelheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát is.

Ezenkívül a Journal of Clinical Investigation 2007-es tanulmánya szerint a túl sok cukor fogyasztása az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlyának felborulását okozhatja, ami aknét, meddőséget okozhat, és növeli a méhrák kockázatát.

Létezik egészséges mennyiségű cukor?

Szükség van szénhidrátokra az étrendben. Egészséges glükózszinttel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy az agy megfelelően működjön, és segítse az anyagcserét.

A szükséges cukor mennyisége azonban nem túl magas. Melissa Ohlson dietetikus szerint a nőknek 6, a férfiaknak pedig 9 teáskanál cukorra van szükségük naponta az optimális agy- és anyagcsere-funkciók fenntartásához. Ezt a cukrot azonban csaknem teljes mennyiségben megkapjuk gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és gabonák fogyasztásával.

Lehet, hogy cukorfüggő vagy?
Lehet, hogy cukorfüggő vagy?bymuratdeniz / Getty Images Hungary

A károk visszafordítása

A szakemberek azt mondják, egészséges táplálkozással és elegendő testmozgással csökkenthetjük a szervezetben a túlzott cukorfogyasztás által okozott károkat. Természetesen az is fontos, hogy ezek után a lehető legkevesebbet fogyasszuk belőle, és nassoljunk inkább gyümölcsöket és zöldségeket.

Akinek szívbetegsége, cukorbetegsége van, vagy a túl sok cukor fogyasztása még erősebb immunrendszer-gyengítő hatással bír az esetében, keresse fel kezelőorvosát a megfelelő étrend és edzésterv kidolgozásában. Aki úgy gondolja, hogy édességfüggő, a legjobb stratégia az, ha teljesen távol marad tőle. Ne tartsunk édességeket a házban vagy az irodában, így könnyebben mondunk majd nemet. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra