Állandóan édességet kívánsz? Talán nem gyenge vagy, hanem egészen más az oka

GettyImages-185065938

Bárki megtapasztalhatta már, hogy egy-egy cukrozott élelmiszer elfogyasztása után nem sokkal ismét farkaséhség uralkodott el rajta, és ez teljesen természetes folyamat. Az ilyen étel gyorsan felszívódik, hirtelen ad energialöketet, de ahogy a vércukorszint megemelkedik, olyan gyorsasággal le is zuhan, és az ördögi kör kezdődik elölről. Vajon mit lehet tenni ellene?

Számos oka van a cukoréhségnek, ráadásul az édes ízt az emberek már születésüktől fogva kedvelik.

Mindamellett, hogy ez az íz azt sejteti, hogy szénhidráttal, vagyis energiával szolgál a szervezetnek, még a boldogsághormonként ismert endorfint is felszabadítja, ami természetes módon nyugtat. A probléma nem ott van, hogy valaki vágyik az édességekre, és időnként fogyaszt belőlük, hanem amikor ez túlzó mértékben történik. 

Sokan azt gondolják, ha nem tudnak nemet mondani az édességekre, az azt jelenti, gyengék, és képtelenek önuralmat gyakorolni, ám az is lehet, hogy olyan egészségügyi okok állnak a háttérben, amelyek nagyban megnehezítik az édességekről való lemondást.

Az egészségtelen bél 7 furcsa mellékhatása

A bélmikrobiom egy összetett ökoszisztéma, amely mikroorganizmusok milliárdjaiból áll. Ha a bélflóra állapota rendben van, jó eséllyel egészségesek vagyunk, de ha valakinek bélproblémái vannak, mint például a betegséget elősegítő mikrobák túlszaporodása, furcsa dolgok történhetnek – és nem csak puffadásról, gázképződésről és székrekedésről beszélünk.

A rossz leheletnek nem csak egy oka lehet
A rossz leheletnek nem csak egy oka lehetjhorrocks / Getty Images Hungary

Az alábbiakban bemutatjuk a kóros mikrobiom hét legmeglepőbb eredményét, valamint néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan állítsd vissza az egészséges bélrendszert.

1. Auto-Brewery-szindróma

A bélfermentációs szindrómának nevezett betegségben szenvedő ember a ritka állapot miatt lerészegedhet attól, amit a bélrendszere művel vele. A másik nevén néven autosörfőzde-szindrómát az endogén bélmikrobióta okozza, amely a szénhidrátokat etanollá fermentálja, így az érintett lerészegedhet úgy is, ha nem ivott alkoholt.

Az egyik erről szóló tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a páciens az állapot kialakulása előtt hosszú antibiotikum-kúrát folytatott, amiről úgy vélik, hogy megváltoztatta a mikrobiomját, lehetővé téve az élesztőgombák kialakulását a bélrendszerében. A kezelés rövid távú szénhidrátmentes diétát és probiotikumokat jelentett esetében.

2. Rossz lehelet

Ha a szájszagról van szó, valószínűleg bizonyos ételeket vagy rossz szájhigiéniát tulajdonítasz a probléma okozójának. De amiképpen a baktériumok a nyelven maradhatnak, és büdös leheletet termelhetnek, a bélben található más típusú fenyegető mikrobák is kellemetlen szájszagokhoz vezethetnek.

A cukoréhség valami rosszat is jelezhet
A cukoréhség valami rosszat is jelezhetJena Ardell / Getty Images Hungary

3. Cukoréhség

Könyörtelenül édesszájú vagy? A bélproblémáid is lehetnek a felelősek.

Ha valakinek felborul a bélflórája, akkor túl sok káros mikrobát rejthet magában. A probléma? Néhány ilyen bosszantó élesztő és gomba élete a cukortól függ. És íme, a rossz hír: hogy megkapják a szükséges cukrot, serkentik az édesség utáni vágyat. 

4. Álmatlanság

Gondjaid vannak az elalvással? A bélproblémák hozzájárulhatnak az alvásproblémákhoz. Ennek az az oka, hogy a mikrobiomod kapcsolatban van a cirkadián ritmusoddal.

Sőt, a stressz – az alvászavarok egyik fő oka – a bélmikrobák működését is megzavarhatja, és gyulladáshoz vezethet. Amikor ez megtörténik, a cirkadián ritmus felborulhat, ami akár az ember látását is ronthatja.

Ezzel szemben, ha valakinek a bélrendszere rendben van, nagyobb valószínűséggel alszik nyugodtan. A Sleep pozitív összefüggést talált az alvás minősége és a jótékony bélmikrobák magasabb szintje között.

5. Gondok a mentális egészségeddel

Ami a bélrendszeredben történik, az közvetlenül befolyásolja azt, ami a fejedben zajlik – szó szerint. A bél–agy tengely a mikrobiom és az idegrendszer közötti kölcsönhatásra utal.

6. Legyengült immunrendszer

A bélrendszerben található egészséges baktériumok segíthetnek az immunrendszered csúcsminőségű állapotban tartásában, és megvédhetnek az idegen betolakodóktól. De ha a mikrobiom egyensúlya felborul, szervezeted érzékenyebb lehet a betegségekre – és nem csak a gyomor-bélrendszeri betegségekre.

Klinikai és állatkísérletek azt sugallják, hogy a bélmikrobiom kritikus szerepet játszik az immunrendszer normális fejlődésében, ami számos betegségre hatással van.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a bélbaktériumok bizonyos törzseinek jelenléte segíthet megelőzni a szívbetegségeket és bizonyos rákos megbetegedéseket.

7. Bőrproblémák

Kiegyensúlyozott állapotban a bélrendszer segít megelőzni a fertőzéseket és a betegségeket. De ha nem működik optimálisan, a bőröd lehet az első hely, ahol a jelek megjelennek.

Bár még sok minden nem ismert a bél és a bőr közötti összetett kapcsolatról, az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a bélbaktériumok egyensúlyhiánya aktiválhatja a szervezet gyulladásos reakcióját, ami pikkelysömör, ekcéma és akné kialakulásához vezethet.

Az erjesztett élelmiszerek, mint a joghurt és a savanyú káposzta, jó baktériumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét.

A bélproblémáktól való megszabadulás

Van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy megelőzd a bélrendszer kiegyensúlyozatlanságát és növeld szervezeted jótékony baktériumait:

  • Kerüld a feleslegesen szedett antibiotikumokat, amelyek kimeríthetik a jó bélbaktériumokat. Más szóval, győződj meg arról, hogy csak akkor szedsz antibiotikumot, amikor valóban szükséged van rájuk. Amikor szükséged van ezekre a gyógyszerekre, fontold meg a probiotikum-kiegészítő szedését a kúra után.
  • Egyes kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladást és megelőzhetik vagy kezelhetik az antibiotikumok által okozott hasmenést.
  • Kövess egészséges, változatos étrendet, amely elősegíti a bélrendszer változatos ökoszisztémáját. A prebiotikumok vagy a sok gyümölcsben és zöldségben található növényi rostok elősegíthetik a jó baktériumok növekedését a bélben.
  • Varázsolj több fermentált élelmiszert, amely probiotikumokat (élő baktériumokat) tartalmaz. A savanyú káposzta, a kimchi, a joghurt és a kefir tökéletes választás lehetnek.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra