Ez a férfi 68 éven át nem tudta abbahagyni a csuklást: miért nem mulasztotta el semmi?

GettyImages-96168656

Meglehetősen idegesítő és hangos, ráadásul egy idő után még a hasunk is megfájdul tőle. No de miért csuklunk már egészen az anyaméhtől kezdve? És hogyan lehet leállítani?

A csuklás egy akaratlan, belülről nem irányítható reflex. A rekeszizom, amely közvetlenül a tüdő alatt és a gyomor felett helyezkedik el, segít a légzésben. Amikor belélegzünk, lefelé mozog, helyet ad a táguló tüdőnek, amikor kilélegzünk, felemelkedik, hogy ezzel is kiszorítsa a levegőt. Ez teljesen automatikus, zavartalan működést jelent. Ám időnként az agyunk azt jelzi a rekeszizomnak, hogy a normálisnál erőteljesebben mozogjon lefelé. Az önkéntelen izom-összehúzódás hatására levegő szívódik be a torok hátsó részébe, közel ahhoz a részhez, ahol a hangszálak is találhatók. Ez a nyomásváltozásnak köszönhetően bezárul, ettől van olyan furcsa hangja a csuklásnak. Nemcsak mi, emberek, vagyunk rá képesek, de a macskák és a patkányok is. 

No de mégis miért küld az agyunk ilyen jelet?

Az akaratlan reflex tehát az agyunk működésének következménye. Az érdekes az, hogy még a tudósok sem tudják pontosan megmondani, mégis miért kéri erre a rekeszizmot. Egyes kutatók szerint ez egy magzati reflex, amely megvéd még a méhben a magzatvíz belélegzésétől. Esetleg korai módja annak, hogy a légzőizmokat eddzük a születés utáni légzéshez. Egy másik elmélet szerint a csuklás egészen kétéltű őseinkig nyúlik vissza, s valamiért, mára értelmét vesztve ugyan, de fennmaradt. Amit viszont tudunk, hogy milyen ingerek válthatják ki ezt a reflexet. A legfőbb okok közé a fejet ért trauma tartozik, de különféle daganatok, az agyat érintő fertőzések, gyulladások is előidézhetik. Az okok közé sorolhatjuk az olyan betegségeket is, mint a szklerózis multiplex, de a központi idegrendszert érintő más kórok is szóba jöhetnek. Kevésbé ijesztő, mindennapi tevékenységek miatt is ránk jöhet a csuklás, például ha dohányzunk, izgatottak vagyunk, stresszelünk, túl fűszeres ételt eszünk, túlettük magunkat, gyakran ég a gyomrunk, esetleg tartósan beteg is. Egyeseknél még a fület súroló hajszálak is felelőssé tehetők a csuklásért: a dobhártyában keltett rezgések váltják ki a rekeszizom görcsét.

A csuklás nagyon kellemetlen tud lenni
A csuklás nagyon kellemetlen tud lenninicoletaionescu / Getty Images Hungary

Miért nem múlik el a csuklás?

Egyikünk sem szereti ezeket a rohamokat, hiszen kellemetlen érzésekkel és hangokkal járnak, ráadásul megnehezíthetik az evést, a beszédet, és rossz esetben az alvást is. A tartós csuklás ráadásul egészségügyi probléma jele lehet: fülgyulladás, veseelégtelenség, gégegyulladás vagy sérv is állhat a háttérben. Jó példa erre az énekesi karrierjét átmenetileg elbukó (nemcsak énekelni, de lélegezni is alig tudott tőle) Christopher Sands, akit 2007 és 2009 között 10 millió csuklása miatt vizsgáltak ki. Kiderült, hogy olyan agydaganata van, amely a csuklási reflex jelzésére szolgáló ideget nyomja. Miután megműtötték, megszűntek a görcsök, amelyek korábban gyakran az ájulásig fokozódtak. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden, napokig tartó csuklás hátterében egészségügyi probléma áll.

Akinek senki nem lett volna a helyében

Charles Osbourne-t például semmilyen betegség nem kínozta, a csuklás viszont annál inkább. A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, miután 68 éven át csuklott szinte egyfolytában. Szerencsétlen állapotát egy disznónak köszönhette: 1922-ben felakasztott egy 350 kilós állatot vágás céljából. Felvette a disznót, de vele együtt elesett. Bár nem érzett semmit, orvosa, dr. Terence Anthoney később azt mondta, hogy egy gombostű nagyságú véredény szakadhatott el az agyában. Szürkeállományának egy kis része megsérült, ami a nem múló csukláson kívül nem okozott más tüneteket. Eleinte percenként 40-et csuklott, ami az évek teltével a felére csökkent. Csupán egy évvel a halála előtt, 96 éves korában maradt teljesen abba, addig pedig az orvosok megtanították neki, hogy légzési technika segítségével hogyan tudja elnyomni a görcsökkel járó hangokat. Osbourne mindezek ellenére teljes életet élt, megnősült, nyolc gyermeke született. Enni viszont egy idő után csak úgy tudott, hogy mindent pépesített.

Ugyanez a turmixolás várt a brazil elnökre is, aki tavaly nyáron kórházba került 10 napja tartó csuklása miatt. A 66 éves Jair Bolsonarónál semmilyen módszerrel nem sikerült elmulasztani a görcsöket, de a kórházi pépes ételes kezelés után annyit javult, hogy hazaengedték. Az elnök egy korábban elvégzett fogászati műtétet és az utána adott gyógyszereket okolta a rohamokért.

Hogyan mulaszthatod el hatékonyan?

Ha nincs egészségügyi probléma a háttérben, és a csuklás nem tart túl hosszú ideig, akkor próbálkozhatunk az elmulasztásával. Számos praktikát ismerünk, amelyek nagy része teljességgel hatástalan: nem múlik el a görcs attól, ha megijesztenek, ha másfél percig folyamatosan iszunk, citromot nyalunk, vagy ha fejre állunk. Dr. Tyler Cymet belgyógyász viszont 5 éven át vizsgált több mint 50, csuklásban szenvedő beteget. Kezelések széles skáláját kipróbálta rajtuk, beleértve a lélegzet-visszatartást és az erős gyógyszereket is, de végül semmi sem segített. Így ő azt állapította meg, hogy a csuklás irányíthatatlan: ha akar, jön, ha akar, múlik.

Na jó, de semmit sem tehetek?

Bizonyos betegeknél a légzésterápia enyhülést hozhat, jellemzően azoknál, akik a stressz miatt csuklanak. Ha sikerül megnyugtatni az idegrendszert, ellazulnak az izmok is, így a görcs oldódhat. S kinek mi hoz megnyugvást: egy kutatás megállapítása szerint egy férfi 4 napos folyamatos csuklása azonnal megszűnt, amint orgazmust élt át. Ennél kevésbé örömteli a rekeszizom mellett futó ideg megnyugtatása ivással vagy evéssel, esetleg a térdek mellkashoz húzásával. Ha kicsit visszatartjuk a levegőt, lecsökken a vér oxigénszintje, így a rekesz is megnyugodhat. Egyik sem tutibiztos módszer, de egy próbát megérnek. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra