Mindenki irtja a kertjében, pedig ízületi gyulladás és szénanátha ellen is remek ez a növény

Szabó Eszter

Ezúttal a csalán 6 bizonyítékokon alapuló előnyét gyűjtöttük össze, hogy megmutassuk: érdemes egy-egy tövet hagynod belőle a kertedben akkor is, ha minden ismerősöd igyekszik kiirtani ezt a látszólag semmire sem jó, ráadásul nagyon szúrós növényt.

A csalán ősidők óta a gyógynövényekkel való gyógyítás egyik alapanyaga – az ókori egyiptomiak  ízületi gyulladás és derékfájás kezelésére használták. Tudományos neve, az Urtica dioica a latin uro szóból származik, ami azt jelenti, hogy „éget”, mert levelei érintkezéskor átmeneti égő érzést okozhatnak.

A csalán szárítva, fagyasztva vagy megfőzve és teaként is nyugodtan fogyasztható, leginkább kúraszerűen. A tanulmányok számos lehetséges egészségügyi előnnyel kapcsolják össze.

1. Sok tápanyagot tartalmaz

A csalán levelei és gyökerei sokféle tápanyagot biztosítanak, melyek közül sok antioxidánsként működik a szervezetben. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A szabad gyökök által okozott károk összefüggésbe hozhatók az öregedéssel, valamint a rákkal és más káros betegségek kialakulásával, így nagyon is jól jön bármi, ami szembeszáll velük. 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a csalánkivonat növelheti a vér antioxidánsszintjét. A csalán különféle vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, aminosavakat és polifenolokat ajándékoz fogyasztójának.

2. Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás a szervezet egyik módja arra, hogy meggyógyuljon, leküzdve a fertőzéseket. A krónikus gyulladás azonban jelentős károkat okozhat. A csalán számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. 

Állatokon és kémcsövekben végzett vizsgálatokban a csalán csökkentette több gyulladásos hormon szintjét azáltal, hogy megzavarta azok termelődését. Humán vizsgálatok szerint a csalánkrém alkalmazása vagy a csalánkészítmények fogyasztása enyhíti a gyulladásos állapotokat, például az ízületi gyulladást.

Egy 27 fővel végzett vizsgálatban a csalánkrém ízületi gyulladás által érintett területeken való használata jelentősen csökkentette a fájdalmat a placebo hatásához képest.

Egy másik tanulmányban a csalánkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő szignifikánsan csökkentette az ízületi gyulladásos fájdalmat. Ezenkívül a résztvevők úgy érezték, hogy ezzel a kapszulával csökkenthetik a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók adagját is. 

3. Kezelheti a megnagyobbodott prosztata tüneteit

Az 51 éves és annál idősebb férfiak esetében 50% az esély a megnagyobbodott a prosztatára. A prosztatamegnagyobbodást általában jóindulatú prosztata-hiperpláziának (BPH) nevezik. A tudósok nem biztosak abban, hogy mi okozza, de jelentős kellemetlenséghez vezethet a vizelés során. 

Érdekes módon néhány tanulmány azt sugallja, hogy a csalán segíthet a BPH kezelésében.

Állatokkal végzett kutatások kimutatták, hogy ez az erős növény megakadályozhatja a tesztoszteron átalakulását dihidrotesztoszteronná. Ennek az átalakításnak a leállítása csökkentheti a prosztata méretét. BPH-s betegeken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a csalánkivonatok segítenek a rövid és hosszú távú vizelési problémák kezelésében – mellékhatások nélkül.

Hagyj belőle egy-egy tövet, megéri!
Hagyj belőle egy-egy tövet, megéri!Tom Werner / Getty Images Hungary

4. Kezelheti a szénanáthát

A szénanátha olyan allergia, amely az orrnyálkahártya gyulladásával jár. A csalánt ígéretes természetes gyógymódnak tekintik a szénanátha ellen. Kémcsöves kutatások azt mutatják, hogy a csalánkivonat gátolhatja a gyulladást, amely szezonális allergiát válthat ki.

Ez magában foglalja a hisztaminreceptorok blokkolását és az immunsejtek általi, allergiás tüneteket kiváltó vegyi anyagok kibocsátásának megakadályozását. Humán vizsgálatok azonban azt is megjegyzik, hogy a csalán csak egy kicsivel jobb a szénanátha kezelésében, mint a placebo. 

5. Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás komoly egészségügyi aggodalomra ad okot, mert az érintett ki van téve a szívbetegségek és a stroke kockázatának, amelyek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. A csalánt hagyományosan a magas vérnyomás kezelésére használták.

Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy többféleképpen is segíthet csökkenteni a vérnyomást. Egyrészt úgy, hogy serkentheti a nitrogén-monoxid- termelést, amely értágítóként működik. Az értágítók ellazítják az erek izmait, segítve azok kitágulását.

6. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

Humán és állatkísérletek egyaránt összefüggést mutatnak a csalánfogyasztás és a vércukorszint csökkenése között. Ez a növény olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek utánozhatják az inzulin hatását. 

Egy három hónapos, 46 ember bevonásával végzett vizsgálatban napi háromszor 500 mg csalánkivonat szignifikánsan csökkentette a vércukorszintet a placebóhoz képest.

Egyéb lehetséges előnyök

A csalán fogyasztása a fentieken túl egyéb lehetséges egészségügyi előnyökkel is járhat, többek között:

Csökkent vérzés: Csalánkivonatot tartalmazó gyógyszerekről kimutatták, hogy csökkentik a túlzott vérzést, különösen műtétek után. 

A máj egészsége: A csalán antioxidáns tulajdonságai megvédhetik a májat a méreganyagok, nehézfémek és gyulladások okozta károsodásoktól.

Természetes vízhajtó: Ez a növény segíthet a szervezetnek megszabadulni a felesleges sótól és víztől, ami viszont átmenetileg csökkentheti a kilók mellett a vérnyomást is. 

Sebgyógyulás: A csalánkrémek alkalmazása elősegítheti a sebek gyógyulását, beleértve az égési sebeket is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra