Létfontosságú ásványi anyag, de ha túladagolod, életveszélyes lehet

GettyImages-1165956236

Számos olyan vitamin és nyomelem van, amik hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, és nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ilyen a cink is, amiből bár kis mennyiség is elég, az viszont elengedhetetlen, hogy figyeld, mennyit viszel be belőle a szervezetedbe, mert túlzott fogyasztása akár gondokat is okozhat a működésében.

A cinkről ritkán beszélünk, pedig nagyon fontos a testünk számára: hiányában romlik az ízérzékelés és az étvágy, elhúzódóbbá válhat a sebek gyógyulása.

Jó hír, hogy nemcsak a különböző étrend-kiegészítők által vihetjük be a szükséges cinkmennyiséget, hanem akár étkezéssel is, hiszen sok olyan élelmiszer van, amiben megfelelő mennyiségű nyomelem található. A férfiaknak napi 11 mg, míg a nőknek 8 mg cink fogyasztása javasolt.  A cinkben gazdag húsok mellett rendszeresen tálaljunk értékes hüvelyesekből (pl. szójából, lencséből) készült fogásokat és tojást is, így biztosan elegendő adaghoz hozzájutunk. Terhesség esetén napi 11 mg-ra van szükség, szoptatásnál pedig 12 mg az ajánlott. A cink hiányát gyakran jelzik testi tünetek, így ezekre mindenképp érdemes odafigyelni.

Mennyi cinkre van szükséged naponta?

A cink fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében, az emésztésben, a sebgyógyulásban, valamint az íz és a szag érzékelésében. Az ajánlott napi adag túllépése görcsöket, hányást és egyéb mellékhatásokat okozhat. A változatos étrend általában elegendő cinket biztosít, de a cinkhiányban szenvedőknek kiegészítőkre lehet szükségük.

A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészségedhez. Az alábbiakban mind szerepet játszik: 

 • Növekedés
 • Emésztés és anyagcsere
 • Sebgyógyulás
 • Immunrendszer egészsége
 • Ízérzékelés és szaglás

Az összes nyomelem közül csak a vas található nagyobb koncentrációban a szervezetben. És bár a cink fontos az egészség szempontjából, még mindig lehet túl sokat bevenni belőle. 

„A cink tolerálható felső beviteli szintje, ami a legmagasabb ajánlott napi mennyiséget jelenti, napi 40 mg”

– mondja dr. Jeffrey Gladd, a Fullscript főorvosa.

A cink túladagolásának jelei 

A cink túladagolása különböző tünetekkel járhat, attól függően, hogy akut vagy krónikus. 

Az akut túladagolás azt jelenti, hogy a szervezet rövid időn belül nagy mennyiségű cinket vesz fel. 

Ebben jó sok van belőle.
Ebben jó sok van belőle.annick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

Gladd szerint nem kell attól tartanunk, hogy túl sok cinket viszünk be kizárólag ételekkel. 

A cink túladagolása általában a következők miatt következik be: 

Túl sok cinkkiegészítő bevétele: Ha a cinkkiegészítők napi adagja tartósan túl nagy mennyiséget tesz ki, akkor akut túladagolás tüneteit tapasztalhatod.  

Foglalkozási expozíció: Ha valaki fémet hegeszt vagy forraszt, a keletkező gőzök belélegzése a cink túlzott expozíciójának kockázatát jelentheti. Az ilyen típusú cinkexpozíció, amelyet fémfüstláznak neveznek, influenzaszerű tüneteket okoz, mint például láz, köhögés, izomfájdalom és fáradtság.

Az akut cinktúladagolás tünetei a következők lehetnek:

 • Hányinger
 • Hányás
 • Fejfájás
 • Hasmenés
 • Hasi görcsök
 • Étvágytalanság

A cink túladagolása életveszélyes lehet. Ha valaki gyanítja, hogy túl sok cinket fogyasztott, és túladagolásos tünetei vannak, vegye fel a kapcsolatot egy orvossal.

A krónikus túladagolás azt jelenti, hogy valaki rendszeresen túl sok cinket fogyaszt hosszabb ideig. Krónikus cinktúladagolás akkor fordulhat elő, ha naponta 150 milligramm (mg) cinket fogyasztunk. Ez tehát általában a túl sok cinkkiegészítő fogyasztása miatt következik be.

A krónikus cinktöbblet tünetei az egész testet érinthetik 

Rézhiány: „A nagy dózisú cink hosszú ideig tartó bevétele rézhiányhoz vezethet , ami hozzájárulhat olyan egészségügyi problémákhoz, mint a vérszegénység és az alacsony fehérvérsejtszám” – mondja Gladd. Ezenkívül a rézhiány neurológiai következményekkel járhat, beleértve a neuropátiát, a koordinációs problémákat és a járási nehézségeket. 

Csökkentett nagy sűrűségű lipoproteinek: De vajon mit jelent ez az egész? Egy, a cinkkel kapcsolatos tanulmányok 2015-ös áttekintése megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben vagy veseelégtelenségben szenvedőknél a cinkkiegészítés növelheti a HDL-t, vagyis a „jó” koleszterinszintet. Egészséges embereknél azonban a többlet ellenkező hatást váltott ki – úgy tűnt, hogy a kiegészítők csökkentik a vizsgálatban részt vevők HDL-szintjét. 

Ezt is túladagolhatod
Ezt is túladagolhatodAkaradech Pramoonsin / Getty Images Hungary

Csökkent immunfunkció: A felesleges cink befolyásolja az immunrendszerben jelen lévő sejtek számát és azok működését. A károsodott immunrendszer fogékonyabbá tehet a fertőzésekre, megfázásokra és gyulladásos betegségekre

Megváltozott ízérzékelés: A cink szükséges az íz- és szagérzékeléshez – valójában a kutatások feltárták a cinkkiegészítők előnyeit az ízérzékelési zavarok kezelésében. Túlzott mennyiségben azonban a cink fémes ízt okozhat a szájban – ez legalább nem veszélyes, csak kellemetlen. 

Mennyi cinket kell fogyasztani naponta?

Ha kiegyensúlyozott étrendet követsz, amely különféle cinktartalmú ételeket tartalmaz, valószínűleg nem kell pótolnod, mondja Gladd.

A sok cinket tartalmazó élelmiszerek a következők:

 • Húsok, mint a hal, a baromfi, a marhahús és a sertéshús
 • Teljes kiőrlésű gabonák
 • Diófélék és magvak
 • Kagylófélék
 • Hüvelyesek
 • Cinkkel dúsított reggeli gabonapelyhek

Bizonyos csoportok nagyobb valószínűséggel szenvednek cinkhiányban, ők lehetnek az érintettek:

Vegetáriánusok: A vegetáriánus étrend cinkhiányhoz vezethet, mivel általában a húsban van a legtöbb természetes úton hozzáférhető cink.

Terhes és szoptatós anyák: A cinkszükséglet nő a terhesség és a szoptatás alatt. Az Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanács azt javasolja, hogy terhes és szoptatós nők fogyasszanak további 3, illetve 4 mg cinket naponta.

Gyulladásos bélbetegségben szenvedők: Az olyan állapotok, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, akadályozhatják a cink felszívódását.

Alkoholisták: A hosszú távú erős alkoholfogyasztás befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy megfelelően felszívja a cinket. 

Sarlósejtes betegségben szenvedők: A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sarlósejtes anaemiában szenvedőknél nagy a cinkhiány kockázata a cink vesékben történő felszívódásának csökkenése miatt.

Nagyobb csecsemők, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak: Az anyatej már nem minden esetben elégíti ki a csecsemők cinkszükségletét, ha elérik a 6 hónapos kort. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a 7 hónaposnál idősebb csecsemőknek az anyatejen kívül cinket is tartalmazó élelmiszereket vagy tápszereket érdemes fogyasztaniuk.

„Ha valaki aggódik a cinkszint miatt, a legjobb megoldás a vérvizsgálat. Viszonylag olcsó, és lehetővé teszi, hogy gyors, pontos eredményeket kapjunk” – emelte ki a témában Daniel Powers gyógynövényszakértő.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra