7 lenyűgöző dolog, amit a C-vitamin tesz a testeddel – te hallottál már ezekről?

GettyImages-1385197928

A hamarosan a fejünkre zuhanó őszi időszakban sokan növelik napi C-vitamin-dózisukat, mert úgy gondolják, a betegségeket így biztosan megelőzhetik. A C-vitamin-bevitel valóban elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ám a téli időszak betegségei ellen történő védekezéshez fontos tudni: nem hasznosul a bevett mennyiség egésze. De vajon mire jó még azonkívül, milyen céllal vethetjük be az immunrendszer erősítésén túl?

Az egyik legismertebb vitamin egy vízben oldódó vitaminfajta, ami ennek köszönhetően nem raktározódik és halmozódik a zsírszövetekben, hanem a vizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből. Túl magas dózis bevétele esetén a felesleg távozik, így nem tudod túladagolni. 

A kutatók a mai napig sem jutottak közös álláspontra arra vonatkozóan, mekkora adag C-vitamin bevétele az ideális, azt azonban megállapították, hogy nagyjából 200 milligrammtól telítődik a szervezet. És hogy honnan juss hozzá? A citrusok és a paprika mellett akár az acerolát is választhatod. Magas C-vitamin-, antocianin- és kvercetintartalmának köszönhetően a gyümölcs antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik a szervezet számára, semlegesíti a szabad gyökök hatását, amelyek beindítják a korai öregedési folyamatot. Emellett fokozza a kollagéntermelést, javítja a bőr állapotát is. 

7 lenyűgöző módszer, amellyel a C-vitamin jótékony hatással van szervezetedre

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, amit a szervezet nem tud előállítani. Ennek ellenére számos szerepe van, és lenyűgöző egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe. Vízben oldódik, és sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a narancsot, az epret, a kivit, a kaliforniai paprikát, a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot.

A C-vitamin ajánlott napi bevitele nőknek 75 mg, férfiaknak 90 mg. 

Íme a C-vitamin-kiegészítés 7 tudományosan bizonyított előnye:

1. Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek erősítik az immunrendszert. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól.

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stresszként ismert állapotot, amely számos krónikus betegséggel hozható összefüggésbe. A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidánsszintjét. Ez segíti a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben. 

2. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében

A felnőttek körülbelül egyharmada magas vérnyomással rendelkezik. A magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek kockázatát, amely a vezető halálok világszerte. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a C-vitamin-kiegészítés ellazította a szívből vért szállító ereket, ami csökkentette a vérnyomást. Ezenkívül 29 humán vizsgálat elemzése úgy találta, hogy a C-vitamin-kiegészítő bevitele átlagosan 3,8 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást (a felső érték) és a diasztolés vérnyomást (az alsó érték) átlagosan 1,5 Hgmm-rel egészséges felnőtteknél.

Egy ilyen kép még a falon is inspiráló lenne
Egy ilyen kép még a falon is inspiráló lenneIryna Veklich / Getty Images Hungary

Magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin-kiegészítők átlagosan 4,9 Hgmm-rel csökkentették a szisztolés vérnyomást és 1,7 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást. Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt hatások hosszú távúak-e. Ezenkívül a magas vérnyomásban szenvedőknek nem szabad egyedül a C-vitaminra hagyatkozniuk a kezelésben.

3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas triglicerid- vagy LDL (rossz) koleszterinszintet és az alacsony HDL (jó) koleszterinszintet. A C-vitamin segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, ami mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát.

Egy 9 részes, összesen 293 172 résztvevővel végzett vizsgálat elemzése úgy találta, hogy 10 év elteltével azoknál az embereknél, akik legalább 700 mg C-vitamint szedtek naponta, 25%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek C-vitamin-kiegészítőt. Érdekes módon egy másik esetben 15 tanulmány összegzése úgy találta, hogy a C-vitamin élelmiszerekből – nem kiegészítőkből – történő fogyasztása a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Vagyis jobb, ha gyümölcsökkel és zöldségekkel viszed be a szervezetedbe.

Egy másik, 13 tanulmányból álló elemzés azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a vér koleszterin- és trigliceridszintjére. Az elemzés azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítés jelentősen csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet körülbelül 7,9 mg/dl-rel, a vér trigliceridszintjét pedig 20,1 mg/dl-rel. 

4. Csökkentheti a vér húgysavszintjét, és segíthet megelőzni a köszvényes rohamokat

A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely a felnőttek körülbelül 4%-át érinti. Hihetetlenül fájdalmas, és az ízületek, különösen a nagy lábujjak gyulladásával jár. A köszvényben szenvedők duzzanatot és hirtelen, súlyos fájdalomrohamokat tapasztalnak.

Ezt örömmel fogyasztjuk minden egyes nap
Ezt örömmel fogyasztjuk minden egyes napMalykalexa / Getty Images Hungary

A köszvényes tünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben. Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként megelőzheti a köszvényes rohamokat.

Például egy 1387 férfi részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb C-vitamint fogyasztók vérében lényegesen alacsonyabb volt a húgysav szintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztottak belőle.

Egy másik tanulmányban 46 994 egészséges férfit követtek 20 év felett annak megállapítására, hogy a C-vitamin-bevitel összefüggésben áll-e a köszvény kialakulásával. Kiderült, hogy azoknál, akik C-vitamin-kiegészítőt szedtek, 44%-kal alacsonyabb volt a köszvény kockázata. 

Ezenkívül 13 tanulmány elemzése azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítés 30 napon keresztül történő bevétele jelentősen csökkentette a vér húgysavszintjét a placebóhoz képest. Noha úgy tűnik, hogy szoros kapcsolat van a C-vitamin bevitele és a húgysavszint között, további vizsgálatokra van szükség a C-vitamin köszvényre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

5. Segít megelőzni a vashiányt

A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek előállításához és az oxigén szállításához a szervezetben. A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek javítani az étrendből származó vas felszívódását. A C-vitamin segít abban, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa.

Ez különösen hasznos azoknak, akik húsmentes diétát tartanak, mivel a hús jelentős vasforrás.

Mint kiderült: 100 mg C-vitamin fogyasztása 67%-kal javíthatja a vas felszívódását, ennek eredményeként a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérszegénység kockázatát a vashiányra hajlamos emberek körében.

Egy vizsgálatban 65 enyhe vashiányos vérszegénységben szenvedő gyermek kapott C-vitamin-kiegészítőt. A kutatók úgy találták, hogy a táplálékkiegészítő önmagában segített a vérszegénység szabályozásában. Ha alacsony valakinek a vasszintje, több C-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztása vagy C-vitamin-kiegészítő fogyasztása segíthet javítani a vér vasszintjét.

6. Erősíti az immunitást

Az egyik fő ok, amiért az emberek C-vitamin-kiegészítőket szednek, az immunitásuk erősítése, mivel a C-vitamin az immunrendszer számos részében részt vesz. De hogyan is működik mindez?

Először is, a C-vitamin elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben. 

Másodszor, a C-vitamin segíti ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működését, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.

Harmadszor, a C-vitamin elengedhetetlen része a bőr védekezőrendszerének. Aktívan a bőrbe kerül, ahol antioxidánsként működhet, és segíthet megerősíteni a bőr védőrétegeit.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a C-vitamin bevitele lerövidítheti a sebgyógyulási időt.

Sőt, az alacsony C-vitamin-szintet rossz egészségügyi következményekkel is összefüggésbe hozták. Például a tüdőgyulladásban szenvedőknek általában alacsonyabb a C-vitamin-szintje, és kimutatták, hogy a C-vitamin-kiegészítők lerövidítik a gyógyulási időt. 

7. Védi a memóriát, és a segíti a gondolkodását az életkor előrehaladtával

A demencia egy tág fogalom, amelyet a romló gondolkodási képesség és memória tüneteinek leírására használnak. Világszerte több mint 35 millió embert érint, és jellemzően idősebb felnőtteknél fordul elő. A tanulmányok azt sugallják, hogy az oxidatív stressz és az agy, a gerinc és az idegek (egyébként központi idegrendszerként ismert) gyulladása növelheti a demencia kockázatát. 

A C-vitamin erős antioxidáns. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje összefüggésbe hozható a gondolkodási és emlékezési képesség romlásával. Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a demenciában szenvedőknél alacsonyabb lehet a vér C-vitamin-szintje. Ma már azt is tudjuk, hogy az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből származó magas C-vitamin-bevitel védőhatással van a gondolkodásra és a memóriára az életkor előrehaladtával. 

A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek az olyan állapotok ellen, mint a demencia, ám további humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a C-vitamin-kiegészítők hatását az idegrendszer egészségére.

Egyelőre bizonyítatlan állítások a C-vitaminról

Míg a C-vitaminnak számos tudományosan bizonyított előnye van, számos megalapozatlan pletykát is hallhatunk róla, és olyanokat, amik csak részben igazak.

Íme néhány nem bizonyított állítás a C-vitaminnal kapcsolatban:

Megakadályozza a megfázást. Míg úgy tűnik, hogy a C-vitamin felnőtteknél 8%-kal, gyermekeknél 14%-kal csökkenti a megfázás súlyosságát és a gyógyulási időt, nem akadályozza meg azt.

Csökkenti a rák kockázatát. Egy maroknyi tanulmány összefüggésbe hozta a C-vitamin-bevitelt számos rákbetegség alacsonyabb kockázatával. A legtöbb azonban úgy találta, hogy a C-vitamin nem befolyásolja nagymértékben a rák kialakulásának kockázatát. Ártani tehát nem fog, sőt, érdemes szedned, de arra ne számíts, hogy napi bevitele megakadályozza majd ennek a súlyos betegségnek a kialakulását. 

Véd a szembetegségek ellen. A C-vitamin csökkenti a szembetegségek, például a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A C-vitamin-kiegészítőknek azonban nincs ilyen hatása.

Kezelheti az ólommérgezést. Ugyan az ólommérgezésben szenvedőknek alacsony a C-vitamin-szintje, nincs komoly bizonyíték arra, hogy a C-vitamin képes kezelni is az ólommérgezést.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra