A mi teraszunkról látni a tűzijátékot, a barátném csak hallja. De mindketten lázasan szervezzük a bulit, vagy ahogy ő mondja, a partit. Egy másik barátnő egész hétvégén bulit tart, mint mondja, ha már vége a nyárnak, ő elköszön tisztességgel. Így máris elindul az ötletelés, mi minden kellhet egy rendes partihoz – már ha a vendéglista teljes…
Ne holtfáradtan!
Szobában, kertben, teraszon, tök mindegy, csak a hangulat legyen jó. Augusztus 20. és a nyárbúcsúztató óriáshétvége kiváló alkalom arra, hogy összehozz egy kellemes baráti társaságot valamelyik estére. Hogy mit kínálj? Ötleteset, könnyűt és olyan fogásokat, amelyek elkészítésétől te sem leszel holtfáradt.
Bejön a finger foods
Mózes Péter, a Danubius Hotels Astoria szálloda séfje szerint kerüld a zsúrkenyeres, aszpikos, előre megrendelt, nagyüzemi szendvicseket, adj valami érdekesebbet a „köröm közé”. Meglátod, mindenkinek bejön az angolszász területről átvett finger foods, azaz ujjak között ehető, ujjnyi finomságok. Ilyenek lehetnek a tatáros minyonok, a kecskesajtos koktélparadicsomok, a lazackrémes fánkocskák (a kis képviselő fánkokat készen lehet kapni, csak ketté kell vágni, megtölteni, és be a hűtőbe), a jércehúsos tésztakosárkák és a zöldséges tojások. Ja, és el ne feledkezz a vegákról és a vegakajáról!
Divatosak most az olasz szendvicsek, mint a tramezzini, amelyet krémekkel, zöldségekkel, hússal töltve, emeletes formában vagy háromszögre vágva tedd az asztalra.
Fantázianév és variáció
Mindenképpen izgalmas kenyereket, például orosz feketét vagy magos péksüteményeket válassz alapanyagnak. Adhatsz fantázianeveket is – ahogy a séf ajánlja –, például egy sajtos variációt Mekk Mesterre lehet keresztelni, egy halasat meg Kis Hableányra. Az italok közül kerüld a szokványos szénsavas üdítőket! Nagy divat újra a limonádé – méltán, hiszen mutatós, kiadós szomjoltó is.
Áfonyásat szívószállal
Csinos üvegkancsókba tegyél jégkockát, lime- és citromszeleteket, önts bele citromlevet, és szórj bele – nem túl sok – kristálycukrot. A házi bodzaszörp legalább ilyen finom: jégkockákkal, mentalevelekkel nagy sikere lesz. Trendi vendéglők divatos hűsítője az epres, áfonyás vagy szedres hűsítő: jégkocka, szódavíz, friss vagy mélyhűtött gyümölcs pépje, pár csepp friss citromlé, dísznek citromfű, néhány fürt ribizli, no és az elmaradhatatlan szívószál. Mózes Péter szerint a tömény alkoholos italokat – főleg a nagy melegben – kerüljétek: könnyű fehérbor, hűs rozé és biztos tippként pezsgő dukál egy ilyen partihoz. A koktélok közül a túl édes variációkat felejtsd el, ám a Mojito mindig beválik.
És ha retró lenne?
A bulifajták között nagyon kedveltek mostanában a retró partik. Ráadásul ezek viszonylag olcsón megoldhatók, akár piknikalapon is. Más hozza az italt – legyen közte málnaszörp is! –, más állítja össze a zenét, a háziak a sós kajákat készítik, a társaság többi tagja pedig az édességről, desszertről gondoskodik. A retró bulik is kétfelé ágaznak: olcsó, magyar, nosztalgikus és mulatságos amerikai parti, az ötvenes éveket idézve.
Lemezjátszó és tejbepapi
A magyaros fajtához elengedhetetlen a májkrémes kenyér kovi ubival, löncshúsos zsömle, netán házi lángos sajttal, tejföllel, meleg kajának lecsó, főtt kukorica, desszertnek meg tejbegríz, tejberizs málnaszörppel, tejszínhabbal, vagy Túró Rudi – minden mennyiségben. A viaszosvászon-terítő túlzás, bár attól függ, milyen mintájú. Szalvétából vagy nagyon mintásat, vagy teljesen egyszínűt válassz. Szólj a táncdalok megszállotjainak, hogy hozzanak magukkal kazettákat és magnót, még igazibb a kissé recsegő lemezjátszó lemezzel.
Szofisztikált szalvéták
Az amerikai retrón parti kellékei a lufik, a szappanbuborék-fújók, az ötvenes–hatvanas évek fülbemászó slágerei, vattacukor (készen kapható lengyel konzervből), pattogatott kukorica, hamburgerek és hot dogok, juharszirupos gofrik, kólafélék, puha, édes marshmellow cukrok (kaphatók!), készen vásárolható brownie-k és persze fagylaltok. (Nem fontos, hogy Haagen Dazs legyen, de ez utóbbi tuti tipp.) Elhunyt amerikai filmsztárok képével díszített szalvéták már túl szofisztikált elemnek tűnhetnek – pedig ilyenek is kaphatók olykor –, a pöttyös mintájú elérhetőbb.
Szusi és szaké
Drágább, de garantáltan sikeres megoldás elegánsabb társaságnak a különféle nemzetek konyháit keverő – ha úgy tetszik, fúziós – vagy csupán egy-egy náció konyhájára építő parti. Ez már gyakorlott háziasszonyt és jó szervezést kíván. Előnyben vannak, akik külföldön töltöttek néhány évet, így van autentikus tapasztalatuk. A szusi nagyon trendi, főleg multinacionális cégek, bankok és más vállalkozások fiatal menedzserei körében. Nem ördöngösség megtanulni az alapvető fogásokat, egy estét és egy oktatókazettát mindenképpen érdemes rááldozni. Ha erre nincs időd, menj el egy japán étterembe, és kérdezd meg, milyen áron képesek házhoz szállítani X személyre egy vacsorát. Aztán kalkulálj! Japán aláfestő zene nem kötelező (de azért próbáld beszerzni), viszont a szaké mulatságos színfolt lehet.
Salsa salsával
Ebben a műfajban olcsóbban megúszod, ha Mexikó mellett döntesz. Ne ijedj meg, hogy csokoládés-csilis csirkét kell alkotnod, elég, ha diskurzusba bocsátkozol egy mexikói étterem séfjével, vagy felütsz egy ide vonatkozó szakácskönyvet. Megnyugtatásul: készen kaphatók tortillák, kukoricák sokféle formában, avokádókrémek, tequilák, különféle salsák (úgymint szószok, mártogatósok és mint zenék is, persze).
A mariachi zene el is maradhat, de vele az igazi!