Ettől a veszélyes betegségtől hízott 18 kilót a nő, aki azt hitte, csak idősödik

GettyImages-529499135

Nincs is annál rosszabb, mint amikor hirtelen szaladnak fel a kilók, ráadásul látszólag minden ok nélkül. Ilyenkor könnyen lehet, hogy a súlygyarapodással üzenni akar valamit a szervezet. Mai történetünk főszereplője azt hitte, szervezete a közel húszkilós hízással a korosodást „üzeni”, ám valami egészen más, egy veszélyes betegség volt a háttérben.

A hízás nem feltétlenül a lustaság egyik bizonyítéka, sokszor komoly betegségek kísérő tünete is lehet. A legtöbb esetben persze nem erről van szó, de ha biztos vagy benne, hogy nem lehet a túlzott kalóriabevitel vagy a csökkent mozgásmennyiség az ok, akkor érdemes a problémával mielőbb szakemberhez fordulnod.

Egy nő azt hitte, hogy közel húszkilós súlygyarapodása az öregedésnek köszönhető, de a folyadék felhalmozódása valójában szívelégtelenség miatt jelentkezett. Története jó eséllyel nem egyedi, azért fontos, hogy tudjunk a hasonló esetekről és arról, mikor érdemes orvoshoz fordulni az egyszerűnek gondolt elhízással. 

Másoknál is előfordulhat a betegség

Tannie Coward úgy gondolta, hogy súlygyarapodása és savas refluxa az öregedés sajnálatos jele. Valójában a nőnek pangásos szívelégtelensége volt, közel 20 kiló folyadék gyengítette a szívét. Most kezelik állapotát, és arra biztat mindenkit, hogy vegye kézbe szíve egészségét.

Coward később elmondta: 50-es évei elején járt, amikor minden látható ok nélkül hízni kezdett. A houstoni nő aktív életmódot folytatott, három gyereket nevelt fel, egy esküvőszervező céget vezetett, és gyakran golfozott. Néhány év alatt vékony testalkata ellenére közel 20 kilóval nőtt a súlya, és savas refluxa is minden addiginál erősebb volt.

Coward elárulta, ő és az orvosok azt gondolták, hogy ez az öregedés sajnálatos velejárója, de tünetei egyre fokozódtak. A golfpályán kifulladt, és egyre több párnára kellett támaszkodnia az ágyban, hogy megakadályozza a refluxot.

Van, amikor a mozgás sem segít, de sohasem árt
Van, amikor a mozgás sem segít, de sohasem ártadamkaz / Getty Images Hungary

Nem a hízás volt az egyetlen tünet: éjszaka levegő után kapkodva ébredt

„Szó szerint fulladoztam álmomban” – fogalmazott később a nő.

Felhívta akkori vőlegényét, jelenlegi férjét, hogy vigye sürgősségi ellátásra. Miután egyszer megnézték a röntgenfelvételeit, az orvosok azt mondták a házaspárnak, hogy menjenek el egy nagyobb kórházba. 

Ott pangásos szívelégtelenséget diagnosztizáltak nála, amelynek egyik tünete a szív körül felgyülemlett folyadék. Az orvosa azt mondta neki, hogy a szíve csak 12 százalékosan működik.

Az apja 45 évesen szívrohamban meghalt, a bátyja pangásos szívelégtelenséggel élt, de túlsúlyos volt – mondta el később a nő, aki ennek ellenére nem gyanakodott, hogy nála is kialakulhat valami hasonló. 

„De hát én vagyok az , aki napi több kilométert gyalogol, és hetente egy-két golfkört játszik. Biztos benne, hogy rólam beszél?”

– kérdezte orvosától.

„A diagnózis nem jelenti a történeted végét” – emelte ki később a nő. „Számomra ez egy ébresztő volt. Azt jelenti, hogy mozognom kell, és jobban vigyáznom kell a testemre. Bátorítani akarok más nőket, hogy menjenek orvoshoz, és kapják meg ezt a támogatást és elegendő információt mellé” – hangsúlyozta.

„Nem akarom, hogy más nő egyedül élje át ugyanezt”

Coward később azt is elmondta, hogy ő és az orvosok nem aggódtak túl sokat a súlygyarapodása miatt a diagnózis felállítása előtt, mivel az egyenletesen oszlott el a testén, és a tengerentúl mércéjével számolva is csak 12-es méretűvé tette, ami még mindig kisebb, mint egy átlagos amerikai nő.

Miután az orvosok felfedezték az okot, vízhajtó tablettákat adtak neki, amivel 18 kiló folyadék ürült ki a testéből.

„Szó szerint két napig ültem a WC-n”

– árulta el később a nő, akinek a folyadék távozásával a savas refluxa is alábbhagyott.

Előfordulhat, hogy betegség áll a súlygyarapodás mögött
Előfordulhat, hogy betegség áll a súlygyarapodás mögöttEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Hosszabb távú gondozása miatt Cowardot gyógyszeres kezelésben részesítették, egy évre külső defibrillátor mellényt kapott hirtelen szívleállás esetén, és pacemakert is beültettek neki, hogy szabályozza a szívverését.

Mivel állapota miatt nagyobb a kockázata a fertőző betegségek szövődményeinek, Coward visszavonult a munkahelyétől, bezárta esküvőszervező cégét, hogy tovább csökkentse a stresszt

„Amikor először diagnosztizálták nálam a betegséget nálam, folyton sírtam” – mondta a most 60 éves nő. „Azt gondoltam, ez az én életem? Nagyon depressziós voltam, de senki sem látta rajtam” – tette hozzá a nő, aki egészen új célt talált életének.

Most a nők szívének egészségéért kampányol

„Amikor diagnosztizáltak, nem találtam támogató csoportokat, és lényegében senkit, akihez fordulhattam volna és hasonló cipőben járt volna. Nem szeretném, ha más nő egyedül élné át ezt” – foglalta össze motivációját.

A Harvard Health szerint a „szívelégtelenség"” egy általános kifejezés, amely a szív vérpumpáló és keringető képességének fokozatos csökkenését írja le. A „pangásos szívelégtelenség” azt a szakaszt jelenti, amelyben a folyadék felhalmozódása gátolja a szív munkáját.

A szívelégtelenség a 65 év feletti nők kórházi kezelésének egyik vezető oka, és a leggyakoribb halálok. Gyakran más, a szívet gyengítő állapotok következtében lép fel, mint például a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, vagy veleszületett szívelégtelenség. A tünetek, mint például a fáradtság és a légszomj, enyhék lehetnek, és csak lassan erősödhetnek, így a diagnózis felállítása nem egyszerű.

Az állapot gyógyíthatatlan, de gyógyszerekkel, alacsony nátriumtartalmú diétával és testmozgással kezelhető. A nő hozzátette: minden érintett számára nagyon fontos a jó kommunikáció egy megbízható orvossal.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra