Tényleg okosabbak a balkezesek? Az újabb kutatások egészen meglepő eredményeket mutattak

GettyImages-1390494270

Balkezes emberek a világ minden részén azonos arányban fordulnak elő. A balkezesek jól tudják: a világ teljes egészében a jobbkezesekre lett szabva, ami valójában nem is meglepő, hiszen a népesség 90%-os túlnyomó többsége ebbe a csoportba tartozik. De vajon tényleg okosabbak lennének a jobb kezüket használó társaiknál?

A balkezességgel kapcsolatban máig számtalan legenda él a köztudatban. A történelem során gyakran a gonoszhoz és a tisztátalansághoz kapcsolták a „suta kéz” használatát, manapság inkább különlegesnek, az átlagnál kreatívabbnak hiszik a balkezeseket. De vajon tényleg a tehetség és intelligencia jele a balkezesség, és mi dönti el, melyik kezedet használod szívesebben? 

Vannak, akik azt mondják, hogy több ezer éves közösségi élet és együttműködés következtében a jobbkezesek valamikor dominánsabb helyzetbe kerültek, amikor az eszközhasználat és a közös lakóhelyek kényszerítő jelleggel hatottak az emberekre. Akkoriban kézhasználatban azonosulni a többi emberhez megkönnyítette az életet, és segítette az együttműködést. 

Vajon tényleg okosabbak?
Vajon tényleg okosabbak?JohnnyGreig / Getty Images Hungary

Az a felfogás, hogy a balkezesek okosabbak, mint a jobbkezesek, már egy ideje lebeg a köztudatban. Míg egyes tanulmányok azt sugallják, hogy összefüggés van a balkezesség és a magasabb IQ között, mások azt mutatják, hogy a jobbkezesek vannak előnyben. Lényegében több komolyan vehető kutatás született már a témában, és ezek közül több teljesen ellentétes dolgokat állapított meg a balkezesség és az intelligencia kapcsolatáról.

Íme, mit mond a kutatás a balkezesekről és az IQ-ról

Néhány híres balkezes valóban nagy elme volt, vagy legalább a szakmájában ismert, mint például a filozófus Arisztotelész, Bonaparte Napóleon francia császár, Leonardo da Vinci reneszánsz művész, vagy a Microsoft alapítója, Bill Gates. A történelem során a balkezes embereket sokáig számkivetettként tekintették és kezelték. A középkorban a balkezesek attól is tarthattak, hogy boszorkánysággal vádolják őket.

Korábban a tudósok azt is gondolták, hogy a balkezességet a fejlődés korai szakaszában bekövetkező kisebb agykárosodás okozza. Ezeket a mítoszokat az évek során megdöntötték, sőt, később néhányan azt állították, hogy a balkezesség valójában magasabb intelligenciához kapcsolódik.

Bár az állítás érdekfeszítő, az orvosi szakirodalom nem tárt fel meggyőző eredményeket. 

Évszázadok óta létezik az a hiedelem, hogy a kézhasználati preferencia az intelligenciával függ össze, és a kutatások az érvelés mindkét oldalát alátámasztják. Íme, mit mutattak ki a tanulmányok az elképzelés mellett, illetve ellene, hogy a balkezességnek bármi köze van az intelligenciához.

Okosabbak a jobbkezesek?

A Journal of the International Neuropsychological Society 2010-es tanulmánya azt mutatta ki, hogy a jobbkezesek valamivel jobban teljesítenek a kognitív teszteken, mint a balkezesek. A Neuroscience & Biobehavioral Reviews 2015-ös tanulmánya öt metaanalízist vizsgált, amelyek több mint 16 000 személy adatait tartalmazták. Nem találtak különbséget az IQ-szintben a bal- és jobbkezesek között, de úgy tűnt, hogy a balkezesek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek értelmi fogyatékossággal. Egy pont tehát a jobbkezeseknek.

Egy áttekintés során, melyben 18 tanulmányt vizsgáltak meg, több mint 20 000 résztvevő teljes IQ-értékét mérték. Bár az adatok azt sugallták, hogy a jobbkezesek valamivel magasabb IQ-értékkel rendelkeztek, mint a balkezesek, a tudósok megjegyezték, hogy a jobb- és balkezesek közötti intelligenciabeli különbségek összességében elhanyagolhatóak. Egy pont a döntetlen mellett.

Okosabbak a balkezesek?

Más tanulmányok azt találták, hogy a balkezesek többségben vannak az okosság terén. A Journal of the Indian Academy of Applied Psychology 2007-ben megjelent tanulmánya szerint 150 alany közül a balkezes résztvevők szignifikánsan nagyobb valószínűséggel teljesítettek jobban egy intelligenciateszten, mint a jobbkezesek. A jobbkezeseknek több időbe telt a teszt kitöltése is. Újabb pont, ezúttal a balkezesek csoportjának. 

A Brain folyóiratban 2019-ben megjelent másik tanulmány kimutatta, hogy genetikai különbségek vannak a bal- és jobbkezesek között. Körülbelül 400 000 ember adatait vizsgálva a tudósok felfedezték, hogy az agy bal és jobb féltekéje jobban össze van kötve, és jobban összehangolt a balkezes emberek nyelvét érintő régiókban. Ezek a tulajdonságok arra utalnak, hogy a balkezesek jobb verbális képességekkel rendelkeznek.

Szerencsére ma már senki nem üldözi őket
Szerencsére ma már senki nem üldözi őketFamVeld / Getty Images Hungary

Mitől leszel balkezes?

A tudósok úgy vélik, hogy a kézpreferencia összetett tulajdonság, amelyet számos tényező befolyásol, többek között:

  • genetika,
  • környezet
  • és a véletlen

A kézpreferencia a születés előtt alakul ki, és egyre nyilvánvalóbbá válik a korai gyermekkorban, és egész életen át tart. A kutatók úgy vélik, hogy a kézpreferencia összefüggésben állhat a jobb és bal agyfélteke fejlődési különbségeivel. A jobb félteke a test bal oldalán, míg a bal félteke a test jobb oldalán irányítja a mozgást. A közelmúltban végzett tanulmányok arra is utaltak, hogy több gén, akár közel 40 is összefügg a kézpreferenciával.

A balkezes szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel balkezesek, mint a jobbkezes szülők gyermekei. De mivel a balkezesek viszonylag ritkák, a balkezes szülők gyermekeinek többsége jobbkezes. A kulturális hatások, a környezet és a születés előtti expozíció szintén szerepet játszhat a kézügyesség meghatározásában.

Van-e más fontos tulajdonsága a balkezeseknek?

Egyes kutatások kimutatták, hogy a balkezesekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos betegségek, például:

  • Parkinson-kór,
  • skizofrénia,
  • mellrák ,
  • poszttraumás stressz-szindróma,
  • tanulási zavarok, például diszlexia.

Más tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a balkezesség bizonyos területeken előnyt jelenthet. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a balkezeseknél kisebb a fekélyek és ízületi gyulladások kialakulásának kockázata. Gyorsabban felépülhetnek a stroke után is. Az American Journal of Psychology egy régebbi cikke azt sugallja, hogy a balkezesek jobban teljesítenek a divergens gondolkodásban, a kreatív ötletek generálására használt gondolkodási folyamatban. Egyes tanulmányok mindezeken túl azt is sugallják, hogy a balkezesek a sportban is jobbak. Míg a teljes népességnek csak körülbelül 10 százaléka balkezes, az egykori „seték” néhány élsportban felülreprezentáltak. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek