Tényleg okosabbak a balkezesek? Az újabb kutatások egészen meglepő eredményeket mutattak

GettyImages-1390494270

Balkezes emberek a világ minden részén azonos arányban fordulnak elő. A balkezesek jól tudják: a világ teljes egészében a jobbkezesekre lett szabva, ami valójában nem is meglepő, hiszen a népesség 90%-os túlnyomó többsége ebbe a csoportba tartozik. De vajon tényleg okosabbak lennének a jobb kezüket használó társaiknál?

A balkezességgel kapcsolatban máig számtalan legenda él a köztudatban. A történelem során gyakran a gonoszhoz és a tisztátalansághoz kapcsolták a „suta kéz” használatát, manapság inkább különlegesnek, az átlagnál kreatívabbnak hiszik a balkezeseket. De vajon tényleg a tehetség és intelligencia jele a balkezesség, és mi dönti el, melyik kezedet használod szívesebben? 

Vannak, akik azt mondják, hogy több ezer éves közösségi élet és együttműködés következtében a jobbkezesek valamikor dominánsabb helyzetbe kerültek, amikor az eszközhasználat és a közös lakóhelyek kényszerítő jelleggel hatottak az emberekre. Akkoriban kézhasználatban azonosulni a többi emberhez megkönnyítette az életet, és segítette az együttműködést. 

Vajon tényleg okosabbak?
Vajon tényleg okosabbak?JohnnyGreig / Getty Images Hungary

Az a felfogás, hogy a balkezesek okosabbak, mint a jobbkezesek, már egy ideje lebeg a köztudatban. Míg egyes tanulmányok azt sugallják, hogy összefüggés van a balkezesség és a magasabb IQ között, mások azt mutatják, hogy a jobbkezesek vannak előnyben. Lényegében több komolyan vehető kutatás született már a témában, és ezek közül több teljesen ellentétes dolgokat állapított meg a balkezesség és az intelligencia kapcsolatáról.

Íme, mit mond a kutatás a balkezesekről és az IQ-ról

Néhány híres balkezes valóban nagy elme volt, vagy legalább a szakmájában ismert, mint például a filozófus Arisztotelész, Bonaparte Napóleon francia császár, Leonardo da Vinci reneszánsz művész, vagy a Microsoft alapítója, Bill Gates. A történelem során a balkezes embereket sokáig számkivetettként tekintették és kezelték. A középkorban a balkezesek attól is tarthattak, hogy boszorkánysággal vádolják őket.

Korábban a tudósok azt is gondolták, hogy a balkezességet a fejlődés korai szakaszában bekövetkező kisebb agykárosodás okozza. Ezeket a mítoszokat az évek során megdöntötték, sőt, később néhányan azt állították, hogy a balkezesség valójában magasabb intelligenciához kapcsolódik.

Bár az állítás érdekfeszítő, az orvosi szakirodalom nem tárt fel meggyőző eredményeket. 

Évszázadok óta létezik az a hiedelem, hogy a kézhasználati preferencia az intelligenciával függ össze, és a kutatások az érvelés mindkét oldalát alátámasztják. Íme, mit mutattak ki a tanulmányok az elképzelés mellett, illetve ellene, hogy a balkezességnek bármi köze van az intelligenciához.

Okosabbak a jobbkezesek?

A Journal of the International Neuropsychological Society 2010-es tanulmánya azt mutatta ki, hogy a jobbkezesek valamivel jobban teljesítenek a kognitív teszteken, mint a balkezesek. A Neuroscience & Biobehavioral Reviews 2015-ös tanulmánya öt metaanalízist vizsgált, amelyek több mint 16 000 személy adatait tartalmazták. Nem találtak különbséget az IQ-szintben a bal- és jobbkezesek között, de úgy tűnt, hogy a balkezesek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek értelmi fogyatékossággal. Egy pont tehát a jobbkezeseknek.

Egy áttekintés során, melyben 18 tanulmányt vizsgáltak meg, több mint 20 000 résztvevő teljes IQ-értékét mérték. Bár az adatok azt sugallták, hogy a jobbkezesek valamivel magasabb IQ-értékkel rendelkeztek, mint a balkezesek, a tudósok megjegyezték, hogy a jobb- és balkezesek közötti intelligenciabeli különbségek összességében elhanyagolhatóak. Egy pont a döntetlen mellett.

Okosabbak a balkezesek?

Más tanulmányok azt találták, hogy a balkezesek többségben vannak az okosság terén. A Journal of the Indian Academy of Applied Psychology 2007-ben megjelent tanulmánya szerint 150 alany közül a balkezes résztvevők szignifikánsan nagyobb valószínűséggel teljesítettek jobban egy intelligenciateszten, mint a jobbkezesek. A jobbkezeseknek több időbe telt a teszt kitöltése is. Újabb pont, ezúttal a balkezesek csoportjának. 

A Brain folyóiratban 2019-ben megjelent másik tanulmány kimutatta, hogy genetikai különbségek vannak a bal- és jobbkezesek között. Körülbelül 400 000 ember adatait vizsgálva a tudósok felfedezték, hogy az agy bal és jobb féltekéje jobban össze van kötve, és jobban összehangolt a balkezes emberek nyelvét érintő régiókban. Ezek a tulajdonságok arra utalnak, hogy a balkezesek jobb verbális képességekkel rendelkeznek.

Szerencsére ma már senki nem üldözi őket
Szerencsére ma már senki nem üldözi őketFamVeld / Getty Images Hungary

Mitől leszel balkezes?

A tudósok úgy vélik, hogy a kézpreferencia összetett tulajdonság, amelyet számos tényező befolyásol, többek között:

  • genetika,
  • környezet
  • és a véletlen

A kézpreferencia a születés előtt alakul ki, és egyre nyilvánvalóbbá válik a korai gyermekkorban, és egész életen át tart. A kutatók úgy vélik, hogy a kézpreferencia összefüggésben állhat a jobb és bal agyfélteke fejlődési különbségeivel. A jobb félteke a test bal oldalán, míg a bal félteke a test jobb oldalán irányítja a mozgást. A közelmúltban végzett tanulmányok arra is utaltak, hogy több gén, akár közel 40 is összefügg a kézpreferenciával.

A balkezes szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel balkezesek, mint a jobbkezes szülők gyermekei. De mivel a balkezesek viszonylag ritkák, a balkezes szülők gyermekeinek többsége jobbkezes. A kulturális hatások, a környezet és a születés előtti expozíció szintén szerepet játszhat a kézügyesség meghatározásában.

Van-e más fontos tulajdonsága a balkezeseknek?

Egyes kutatások kimutatták, hogy a balkezesekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos betegségek, például:

  • Parkinson-kór,
  • skizofrénia,
  • mellrák ,
  • poszttraumás stressz-szindróma,
  • tanulási zavarok, például diszlexia.

Más tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a balkezesség bizonyos területeken előnyt jelenthet. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a balkezeseknél kisebb a fekélyek és ízületi gyulladások kialakulásának kockázata. Gyorsabban felépülhetnek a stroke után is. Az American Journal of Psychology egy régebbi cikke azt sugallja, hogy a balkezesek jobban teljesítenek a divergens gondolkodásban, a kreatív ötletek generálására használt gondolkodási folyamatban. Egyes tanulmányok mindezeken túl azt is sugallják, hogy a balkezesek a sportban is jobbak. Míg a teljes népességnek csak körülbelül 10 százaléka balkezes, az egykori „seték” néhány élsportban felülreprezentáltak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra