Kiderült, hogy a babák mosolyognak a méhben, ha ezt eszi az anyuka, a káposztától viszont fintorognak

GettyImages-1345520611

Egy nagyon friss brit kutatásból kiderült, mit művelnek a babák az anyaméhben: így reagálnak arra, amit az anyukájuk eszik.

A babáknak is van saját ízlésük. Bár az étel csak a placentán és a köldökzsinóron keresztül el ér hozzájuk, bizony úgy reagálnak, mintha kiskanálból kínálták volna őket répával vagy épp kelkáposztával. Ez a két étel, aminél nagyon eltérő reakciókat láttak a kutatók, miközben ultrahanggal vizsgálták a magzatokat. Talán nem mondunk újat: a kelkáposztát nem szerették.

A vizsgálat során 100 terhes nőt és 32-36 hetes magzatát elemezték. Amikor az anyukák porított répát tartalmazó kapszulát vettek be, a kicsik mosolyogtak a boldogságtól, ám ha kelkáposztát, fintorogtak. Mindez már 20 perccel az evés után jelentkezett. Hogy miért? Korábbi kutatások kimutatták, hogy a magzatot körülvevő magzatvíznek az anya étrendjétől függően eltérő szaga vagy íze lehet.

A babát így lehet a répához szoktatni

Egy 2001-es tanulmány azt is megállapította, hogy azok a csecsemők, akik korábban a magzatvíz vagy az anyatej révén a sárgarépa ízének voltak kitéve, kevésbé negatívan reagáltak a sárgarépaízű gabonapelyhekre, mint a többiek. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a terhesség alatti étrend nemcsak a fejlődő magzat egészségére, hanem a gyermek jövőjére is hatással van. Azok az anyák, akik terhességük alatt egészségesen táplálkoznak, azt is tapasztalhatják, hogy csecsemőik kevésbé nyűgösek, később pedig szívesebben eszik azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek aromáját már odabent is megtapasztalták. A kicsik arckifejezéseikről itt találsz képeket.

Mi történik a zene hatására?

A magzatokhoz nemcsak az ízek, de a hangok is eljutnak. Ugyanúgy mosolyognak és élvezik, ha nekik tetsző muzsika jut el hozzájuk, mint ahogy utálkoznak arra, amit már akkor nem kedvelnek. Arcuk és szívdobogásuk is ennek megfelelően változik. 

Hogy ezenkívül még mit csinálnak a magzatok az anyaméhben, arról ebben a cikkben tájékozódhatsz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra