Az ananász nemcsak azért jó, mert állítólag égeti a zsírt, hanem azért is, mert emésztésserkentő hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a felgyülemlett mérgektől. Csökkenti a vér savtartalmát, mellyel segít helyreállítani és megtartani a szervezet helyes sav-bázis egyensúlyát. A savasodás több betegség kialakulásának hátterében jelen van mint elősegítő tényező. Így tehát az ananász közvetve a betegségek gyógyításában és megelőzésében is nagy szerepet játszhat.
A tejért újabban már nem rajong annyira a szakirodalom, de kifejezetten veszélyesként még nem hallottuk említeni. Sőt, a kecsketej rendkívül egészséges, ásványianyag-tartalma kiemelkedő, és sokkal könnyebben emészthető a szervezet számára, mint a tehéntej, ezért megéri gyakran fogyasztani, még akkor is, ha az ára a tehéntejénél valamivel magasabb.
Keverjük össze az ananászt és a tejet?
Lehet, hogy hallottál már olyan pletykákat egyes blogokon vagy a közösségi médiában, hogy az ananász és a tej elegyítése mérgező – vagy akár halálos is lehet.
Önmagában az ananász (Ananas comosus) egy trópusi gyümölcs, amely jellegzetes édes, de savas ízéről híres. Ez a világ harmadik legnépszerűbb trópusi gyümölcse a banán és a citrusfélék után. A tej pedig önmagában egy tápláló italként ismert, amely biztosít több makrotápanyagot – zsírt, fehérjét és szénhidrátot –, valamint számos vitamint és ásványi anyagot.
Ha valaha is össze kellett keverned ezt a két összetevőt a receptekben, akkor eszedbe juthatott az ananász és a tej kombinálásáról szóló régóta terjedő pletyka. Ha pedig eddig nem történt meg, ezek után biztosan fog, hiszen most már tudod, hogy ez a népszerű kombó egyesek szerint az életedre törhet.
Miről is van szó, van a vészmadaraknak akár csak egy morzsányi igaza?
Egyes pletykák szerint az ananász és a tej összekeverése gyomorfájáshoz, hányingerhez és hasmenéshez vezet. Néhány drasztikusabb mítosz arra utal, hogy ez a kombináció akár mérgező is lehet.
Azonban egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá mindezeket.
Egy patkányokon végzett vizsgálat még azt is sugallja, hogy a kétféle élelmiszer egyidejű fogyasztása teljesen biztonságos. A patkányok, akik ananászlé és tej keverékét kapták különböző koncentrációkban, végül ugyanolyan egészségesek maradtak, mint a kontrollcsoport.
Vagyis az összetevők keveréke nem károsítja az egészséget, legalábbis a patkányokét biztosan nem.
Akkor a válasz egyszerű
Ha erről olvasol az interneten, nyugodtan engedd el a pletykát. Egy állatkísérlet segített megdönteni azt a mítoszt, hogy az ananász és a tej együtt károsítja az egészséget. Ezek az ételek teljesen biztonságosak együtt, legalábbis nem rosszabbak együtt, mint külön-külön. Ezen ne múljon kedvenc koktélod elkészítése vagy nagymamád ananászos joghurttortájának összerittyentése.
Akad itt még valami érdekes
Az ananász és a tej összekeverése ugyanakkor a tej megdermedését eredményezheti, amit gyakran összetévesztenek a megromlással. A különbség az, hogy a romlást okozó baktériumok túlszaporodása romlott tejet eredményez, míg az aludttej esetében az ananászban található bromelain enzim a felelős egy egészen más jelenségért.
A bromelain a proteázok néven ismert enzimek csoportjába tartozik, amelyek aminosavláncaik elvágásával szétszedik a fehérjéket. A bromelain a kazeinre, a tej fő fehérjéjére hat. Míg a romlott tej fogyasztása nem lehet biztonságos, az aludttej egyáltalán nem veszélyes – csak egy kicsit savanyú.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés