Veszélyes szokás terjed a fiatalok között

GettyImages-1411250700

Egy újabb őrület terjed a TikTokon a fiatalok körében. Egyre többen tesznek közzé videót arról, hogy egész nap ki sem kelnek az ágyból. A semmittevésnek ez a fajtája igen gyorsan divattá lett, ám azzal kevesen számolnak, hogy ennek az „ágyban punnyadásnak” (bed rotting) nemcsak előnyei, hanem a szakemberek szerint akár komoly veszélyei is lehetnek.

Valljuk be őszintén, csak kevesen és csak ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy egész nap hátradőlve lustálkodjunk. Néha azonban igazán jólesik punnyadással tölteni az időt. Nincs is ezzel semmi baj, főleg akkor, ha egy betegségből való gyors felépülés reményében vagy kimerültség miatt nyomjuk egész nap az ágyat. A gond akkor kezdődik, ha minden különösebb ok nélkül, akár napokig is az ágyban, párnák közt lustálkodunk.

A csoportos punnyadással önmagukat is megnyugtatják

A TikTokon terjedő, az úgynevezett „bed rotting” elnevezésű kihívás résztvevői egy vagy akár több napig ki sem kelnek az ágyból, mindeközben pihennek, filmeket, sorozatokat néznek, esznek, a közösségi oldalakat bújják, és csetelnek a barátaikkal. 

A fiatalok ágyon kívüli szokásokkal töltik meg a pihenést
A fiatalok ágyon kívüli szokásokkal töltik meg a pihenéstPekic / Getty Images Hungary

Dr. Sanam Hafeez neurológus szerint ez a fajta semmittevés nem új keletű, mindössze új fedőnévvel illettek a fiatalok egy régi szokást azért, hogy szélesebb körben is elfogadtassák, amikor éppen naplopó kedvükben vannak.

A szakember szerint nincs többről szó, mint hogy a kihívásban részt vevők magyarázatot találjanak arra, és egyúttal önmagukat is megnyugtassák arról, hogy a henyéléssel valójában nincs is semmi baj.

Nem beszélve arról, hogy azok, akik a töltődésre szánt idő alatt ki sem kelnek az ágyból, a videómegosztó felülethez csatlakozva kevésbé érzik magukat egyedül.

A kihíváshoz világszerte már több millióan csatlakoztak, és vannak közöttük olyanok is, akik a szakemberek szerint túl messzire mentek az ágyban töltött pihenéssel, és már nem csak a feltöltődés miatt nem kelnek fel. Ez pedig akár káros is lehet a mentális egészségre. 

Nem bűn a pihenés

Teljesen normális és egészséges dolog, ha az emberek időt akarnak szánni a pihenésre, és arra, hogy egy kicsit elszakadjanak az őket körülvevő világtól. Ez a fajta kikapcsolódás segíthet igazán feltöltődni mentálisan és fizikailag is, hogy alkalmasak legyünk megbirkózni az előttünk álló feladatokkal.

Az ágyban punnyadás másik előnye, hogy a mindennapi nyüzsgéstől és problémáktól való eltávolodás segít megélni az éppen aktuális pillanatot, a jelent.

A mentálhigiénés szakemberek egyetértenek abban, hogy a kezdeményezés, miszerint „ma nem csinálok semmit” vagy „pihenőnapot tartok”, nagyon megerősítheti az embereket egy olyan társadalomban, ahol, ha nem is bűnösnek, de minimum naplopónak érzi magát az, aki pihen, és egy kis szünetet tart.

A túlzásba vitt, ágyban töltött semmittevés káros is lehet

Azonban, mint sok egyéb esetben, az ágyban punnyadással sem árt mértéket tartani, különben többet árthat, mint amennyit használ.

Akár depresszió is lehet a vége a hosszúra nyújtott punnyadásnak
Akár depresszió is lehet a vége a hosszúra nyújtott punnyadásnakskynesher / Getty Images Hungary

Justin Puder pszichológus és mentálhigiénés szakember szerint a hosszú ideig tartó ágyban fekvés az elkerülés, a problémákról való figyelemelterelés egyik formája lehet, és potenciálisan elszigetelődéshez vezethet, ami depressziót válthat ki. Ezen túlmenően, ha napokig a komfortzónánkban maradunk, az növelheti a szorongást, amikor el kell indulnunk dolgozni, iskolába vagy egy közösségi találkozóra. A hosszan tartó, otthon töltött pihenéssel akkor érjük el igazán a célunkat, ha közben változtatunk a környezetünkön, és mindennap kimegyünk a lakásból, még ha csak egy-két órára is. 

Az alvási szokásunk is felborulhat

Amellett, hogy az ágyban punnyadás potenciálisan befolyásolja mentális egészségünket, rossz hatással lehet az alvásunkra is. Ha túl sok időt töltünk az ágyban azon kívül, mint amennyit egyébként normál esetben ott alvásra szánunk, és még ráadásul ezt a pluszidőt olyan tevékenységekkel töltjük meg, amelyeket az ágyon kívül is elvégezhetnénk, akkor az agyunk nem tud majd különbséget tenni az alvás és az ébrenlét között. Ez pedig nagy valószínűséggel ronthat az alvásminőségen, és akár álmatlansághoz is vezethet.
Mindemellett a túl sok ágyban töltött idő gyengítheti is az alvási vágyat, ami a könnyű elalváshoz elengedhetetlen, amikor este lefekszünk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra