Zanza!

lab-problemakHiába cuccos-puccos egy nő, ha a talpa-sarka „zokniszaggató” – a lábápolás azonban nem csak esztétikai kérdés, egészségügyi szempontból is fontos: sok mozgásszervi probléma a lábboltozat eltéréseire vezethető vissza.

cikk-tipus-altalanos

Azt szokták mondani, a nők egymásnak öltöznek, és a férfiaknak vetkőznek. Ez lehet az oka, hogy az egyik nő a másikat nem csak aszerint vizslatja, hogy milyen holmik vannak rajta, hanem meglehetősen gyorsan feltérképezi lehetséges riválisán vagy kolléganőjén a „gyártási” és egyéb hibákat is. Ezen a hibalistán megtalálható például a festett, lenőtt, zsíros haj, az elhanyagolt körmök, a letöredezett körömlakk, az elkenődött smink, a borotválatlan hónalj és lábszár, de a berepedezett sarok is.

Terítéken a láb

Hosszú évek óta figyelem, hogy a nőknek szóló lapokban, honlapokon mindig a nyár közeledtével kerül „terítékre” a láb, mégpedig azért, mert az alsó végtagunkon látható kisebb-nagyobb „szépséghibák” a lenge öltözködéssel az idegenek számára is „láthatóvá” válnak. Előtűnnek a pókhálószerű visszerek, a különféle bőrkeményedések, a gombás körmök. Ezek pedig a legjobban öltözött nőnél is az elhanyagoltság látszatát keltik. 

Azoknak azonban, akik csupán tűzoltásszerűen ápolják alsó végtagjukat, nem árt tudniuk: a lábak karbantartása nem csupán és nem elsősorban esztétikai, hanem egészségügyi okokból is fontos (lenne). Alsó végtagjaink minden porcikájára ugyanis folytonos teher nehezedik, hiszen nemcsak a testünket „hordozzák” több „műszakban”, hanem az általunk cipelt súlyokat is…

Az ortopédorvosok szerint a legtöbb mozgásszervi probléma a rossz testtartásra, az elhízottságra, az ülő életmódra és a lábboltozati eltérésekre (bütyök, kalapácsujj, lúdtalp) vezethető vissza. Sokaknak például fogalmuk sincs, miért fáj folyton a derekuk, a hátuk, a keresztcsontjuk, miért húzódnak a nyakizmaik, miért sajog már megint a fejük, miért fáradékonyak, miért esik nehezükre az állás is és a járás is. Mindezen tüneteket gyakran az alsó végtagok valamilyen elváltozása okozza.

A lúdtalp a ludas

Az egyik legtöbbeket érintő lábboltozati probléma a lúdtalp. A harántsüllyedésnek is nevezett talpprobléma kezdeti tünetei: a lábfáradtság, a boka és a térd ízületeinek megmerevedése, égő, nyomó érzés magán a talpon, az ujjak alatti párnákban. Ez a fájdalomérzetig fokozódhat, kiterjedhet az egész lábfejre, sőt a lábszárra, a térdre, a csípő- és deréktáj izmaira is, így a járás lomhává, esetlenné válhat.

A lúdtalp kialakulása megelőzhető, mégpedig a lábboltozatot tartó (kérges), nem merev talpú cipők viselésével, az egyenetlen talajon történő „mezítlábalással”, lábtornával.

Ha betét viselésére szorulsz, ennek a gyógyászati segédeszköznek a hordását napi 5–10 perccel kell elkezdened, hogy a lábad hozzászokjon. Jó, ha tudod: a korábban viselt cipőd nem feltétlenül alkalmas a lúdtalpbetét befogadására, tehát a betét viselése előtt lehetséges, hogy új, nagyobb méretű cipőt kell vásárolnod.

Pillantás az ősökre

Ugyancsak megváltozhat a testtartásunk, így a járásunk is, ha kalapácsujjunk, bütykünk, tyúkszemünk van. Sokszor csak a sebész kése, vésője segítségével sikerül megszabadulnunk ezektől az ún. lábboltozati problémáktól.

• A bőrkeményedésnek megfelelő méretű és minőségű lábbelivel elejét veheted.

• Ha már kialakult, a láb meleg vizes áztatása után szaruoldó, bőrpuhító krémekkel el lehet távolítani.

• A sarok kérgesedésekor: a bőr krémes felpuhítása után langyos vizes lábáztatás, majd az elhalt szaruréteg eltávolítása (dörzspapírral, habkővel, bőrreszelővel), aztán a sarok és a lábfej bekrémezése.

• A tyúkszem „kiirtásával” ne kísérletezz, havonta egyszer menj el pedikűröshöz.

A kalapácsujj vagy a bütyök kialakulásában az öröklött hajlamnak is van némi szerepe, így akinek a felmenői között előfordultak ilyen deformitások, azoknak különösen érdemes gondot fordítaniuk a megfelelően kialakított, természetes alapanyagból készült, kényelmes lábbelik viselésére, valamint a napi gondos lábápolásra.

A lábméretünknél szűkebb cipő például folyamatosan dörzsölheti, irritálhatja a kisujjunk felső ujjpercénél a bőrt, így azon szarumegvastagodás, azaz tyúkszem keletkezhet.

Ugyancsak a szaru megvastagodása okozza a sarok berepedését, amely látványnak is csúnya, ám akár fájdalmas, fertőzésveszélyes is lehet, hiszen – különösen nyáron, amikor nyitott szandálban, papucsban, saruban járunk – szabaddá válik az út a baktériumok előtt.

Kedvez a kórokozónak

• Uszodában, szaunában, közös zuhanyozóban soha ne járj mezítláb

• Fürdés, zuhanyozás után mindig töröld szárazra a lábfejet, az ujjközöket

• Fűtött helyiségben cseréld ki az utcai lábbelidet jól szellőzőre

• Bőrből készült cipőket vásárolj, kerüld a műanyag, lakk alapanyagú cipők viselését

• Ha már „szert tettél” a kórokozókra, minél előbb fordulj orvoshoz

• A cipőidet rendszeresen (legalább kéthetente) fertőtlenítsd formalinoldattal

A láb bőrének és körmeinek gombásodásában sok tényező játszhat szerepet.

Az öröklött hajlam, a stresszes életvitel, a legyengült immunrendszer, a különféle antibiotikumok szedése, a túlzásba vitt tisztálkodás, a vitamin- és vashiány mellett szerepet játszanak a széles körben elterjedt zárt, szoros, nehezen szellőző és különféle műanyagokból készült divatcipők, bakancsok, sportcipők és műszálas harisnyák, zoknik.
A túlfűtött, párás környezet – pl. az uszodák, gyógyfürdők, a közös használatú zuhanyozók, szaunák – is elősegíti a kórokozók szaporodását és a fertőzés terjedését.

Amennyiben a gombás körmöt, bőrt elhanyagoljuk,
a fertőzés súlyosbodhat. A látszólag ártalmatlannak tűnő fertőzés gátolhatja a láb vérellátását, és olyan súlyos betegségek kialakulásban is szerepe lehet, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokerek és a visszerek gyulladása…

Vigyázz az ollóval!

A benőtt köröm – általában a nagylábujjon – gyulladást okozhat. Az öröklött körömforma is belejátszhat ebbe a visszatérő problémába, ám sokszor a bajt mi magunk idézzük elő, mégpedig azzal, hogy kivágjuk a körömágyból a körmünk sarkát, így az később belenő a „húsba”.

A körömágy gyulladása nagyon fájdalmas is lehet, ezért legjobb, ha bőrgyógyásztól, pedikűröstől kérünk segítséget a begyulladt körömsarok eltávolításához. A kezelésig a benőtt körmöt lábáztatással, fertőtlenítő krém vagy oldat használatával ápoljuk. Amennyiben a körömágy gyulladása krónikussá válik, szükség lehet körömszabályozásra, vagy a körömágy kis darabjának kimetszésére, kiemelésére. Hogy melyik megoldás szabadíthat meg bennünket kínjainktól, azt szakembernek kell eldöntenie.

Folytatjuk. A következő részben a visszér problémáiról és a tökéletes cipőről lesz szó.

 

Még a lábakról a Díványon:

Megyünk vele életünk végéig 270 millió lépést, vagyis annyit, amennyivel négyszer körbejárhatnánk a Földet – ha valami, hát a lábunk valóban megérdemli a kényeztetést. 
A pedikűrös őszi tippjei. | Kavicsok a cicatalphoz

A talpmasszázzsal kifejezetten hatékonyan lehet stresszt oldani, ha feszített tempóban dolgozol, hetente egyszer menj el masszíroztatni. S ha közben felszisszensz, azt jelenti, ott vannak a gyengébb szerveid pontjai. | Masszázstól felszisszenő ajkak

Már az első alkalommal észrevettem, milyen hatást vált ki belőle a lábfejem látványa: felhördül, szaporábban veszi a levegőt, és vadul csókolni kezdi a bokámat. | A lábamra gerjed a pasim

 

Blogmustra