Nem városi legenda: 6 apró szokás, ami sokat elárul a személyiségedről

GettyImages-825493738

Hat apró szokásról derítették ki kutatások, hogy mit árulnak el a személyiségünkről. Viccnek tűnhetnek, a tudomány mégis alátámasztotta ezeket.

Szüntelenül figyeljük, hogy milyen a világ, milyen ember a másik. Vannak, akik a mimikára esküsznek, vannak, akik szerint a szem a lélek tükre, és vannak, akik az apró szokásokat ítélik meg a másik feltérképezése legjobb módjának. A Reader’s Digest összegyűjtött 12 apró szokást, amely sok mindent elárul a személyiségről, ebből 6-ot mutatunk most be.

A toalettpapírteszt
A toalettpapírtesztPoetra RH / Getty Images Hungary

A toalettpapírteszt

Nem vicc, kutatással alátámasztott tény, hogy egy fontos dologról árulkodik, hogyan rakod fel a toalettpapír-gurigát a tartóra. A felmérés 2000 ember bevonásával történt, amelynek keretei közt a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet és megválaszolniuk a WC-papír-kérdést. Azok, akik a fal felé fordítják a forgásirányt, tehát a falhoz közelebb kerül a leszakítandó szelet WC-papír, jellemzően alárendelt szerepet vesznek fel kapcsolataikban.

Azok pedig, akik a szoba közepe felé orientálják a guriga forgásirányát, dominánsabbak szoktak lenni kapcsolataikban. A rendkívül domináns résztvevők bevallották, hogy ha „rosszul” felhelyezett toalettpapír-gurigával találják szembe magukat, megfordítják.

A cipőválasztás sem véletlen
A cipőválasztás sem véletlenDeagreez / Getty Images Hungary

A cipőválasztás sem véletlen

Érdekes felmérés készült a cipőválasztás és a személyiségjegyek összefüggését keresve. Egy csoport embert megkértek, hogy fényképezzék le a cipőjüket, és töltsenek ki egy kérdőívet a személyiségjegyeik kapcsán. Egy másik csoport embert pedig arra kértek, jellemezzék a képek alapján, milyen ember viselheti az adott cipőt, és meglepő módon egész pontos jellemzések születtek.

Kiderült, a kényelmes cipőt viselők kellemes személyiségek nagyrészt, a bokacsizmások agresszívabbak. Akik kényelmetlen cipőt hordanak, nyugodtabbak, míg az új, jól karbantartott cipőjű emberek szorongó és ragaszkodó emberek.

A járásod is sokat elárul rólad
A járásod is sokat elárul róladBertlmann / Getty Images Hungary

A járásod is sokat elárul rólad

A testbeszédszakértő, Patti Wood szerint sokat elárul a járás módja a személyiségről. Ha előrefelé helyezed a testsúlyodat séta közben és gyorsan szeded a lábadat, akkor nagyon hatékony és rendkívül logikusan gondolkodó személyiséged van. Felnézhetnek rád ezek miatt, de hidegnek és versengőnek is tűnhetsz.

Ha a mellkasodat előrenyomva, a válladat hátrahúzva, a fejedet magasba tartva gyalogolsz, mint a legtöbb politikus és híresség, azt sugallod, hogy jókedvű, karizmatikus vagy, jó szociális érzékkel megáldva, de esetleg túlságosan vágyod a figyelmet.

Ha a testsúlyod a lábadon van, nem előre- és nem is hátrafelé helyezed séta közben, jobban érdekelnek az emberek, mint a feladatok elvégzése. Jól teljesítesz egy csapat tagjaként, de könnyen elkalandozik a figyelmed.

Ha nem sok súlyt raksz a lábujjaidra és a földet nézed gyaloglás közben, valószínűleg introvertált és illedelmes vagy. Egy kutatás szerint a börtönben csupán a járásuk alapján képesek a pszichopaták kiszűrni, ki védtelenebb, és így választják ki következő áldozatukat, szóval érdemes határozottabb sétamódra váltania azoknak, akikre ez korábban nem volt jellemző.

A kézfogás próbája
A kézfogás próbájaHiraman / Getty Images Hungary

A kézfogás próbája

Amit már valószínűleg magadtól is kitaláltál, most már kutatás is alátámasztja. A határozott kézfogású emberek extrovertáltabbak, pozitívabbak, és kifejezik érzelmeiket. A gyenge kézfogásúak pedig visszahúzódóak és idegesek.

Az e-mail-etikett sem egyre megy
Az e-mail-etikett sem egyre megySDI Productions / Getty Images Hungary

Az e-mail-etikett sem egyre megy

Ha az új munkatársat szeretnéd kifürkészni, nézd meg, milyen e-maileket ír. A pszichológus, dr. Tomas Chamorro-Premuzic szerint néhány kulcsmozzanat sokat elárul. A narcisztikusabbak sokszor használják az „én” és „enyém” szavakat és jelentéstartalmakat. Az extrovertáltak szívesen beszélnek szórakoztató dolgokról, mint például zenéről vagy bulikról.

A félreírásoktól mentes e-mail arról árulkodik, hogy írója lelkiismeretes, tökéletességre törekvő, és esetlegesen rögeszmésen figyel a helyességre. Akiknél sok helyesírási hiba fordul elő, valószínűleg a kevésbé okos csapatot bővítik, és tanulmányaikban sem jeleskedtek. A hosszú e-mailek energikusságról, alaposságról és egy kicsit ráakaszkodó stílusról árulkodnak.

Ideges testbirizgálás
Ideges testbirizgáláswhitemay / Getty Images Hungary

Ideges testbirizgálás

A körömrágás, bőrpiszkálás vagy hajcsavargatás, tehát a testre irányuló ismétlődő viselkedésformák kerültek górcső alá. A kutatásban analizálták a résztvevők személyiségét, majd lefilmezték őket helyzetekben, amelyek rendkívül frusztrálóak, pihentetőek vagy unalmasak voltak, azt figyelve, milyen helyzetben bukkannak fel az ideges testbirizgálások.

Azok, akik kényszeresen játszottak a hajukkal vagy rágták a körmüket, maximalisták voltak, és a testük birizgálásával próbálták megnyugtatni magukat az unalommal, az irritáltsággal és az elégedetlenséggel szemben. Mivel jobb csinálni valamit, mint semmit sem csinálni, az ismétlődő viselkedés megnyugtató lehet.

Ha kíváncsi vagy, milyen apró szokásokból lehet egyszerű következtetéseket levonni a személyiségedről, olvasd el a cikk folytatását, amely pár napon belül jelenik meg.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra