Így fogytam 50 kilót egy év alatt: el kell érkeznie annak a pillanatnak, amikor úgy érzed, mindenáron változni akarsz

GettyImages-1140201336
Olvasási idő kb. 6 perc

„Minden fejben dől el. 47 évesen 187 cm-es és 150 kilós férfiként elérkezett a pillanat, amikor úgy éreztem, mindenáron változni akarok. A szilárd elhatározás nélkül semmi nem fog történni. Ezt kívülről sem a család, sem a barátok nem tudják befolyásolni, bármennyire is nagy a baj. Benned kell valaminek átbillennie végre. És kell egy lelki motiváció, ami túlmutat rajtad. Egy nagy cél, amiért lelkesedsz, és képes vagy tenni érte mindennap.”

Amikor a tévében előtte és utána fotókat látunk, kifogyott nadrágot, szürke és szomorú pocakból szivárványszínes kockahasat, joggal kérdőjelezzük meg azok hitelességét. A most következő történet igazi hús-vér ember valódi erőfeszítéseinek őszinte története. Balázs elmeséli, hogy fogyott 50 kilót egy év alatt.

A mágikus műanyag dobozok

Kellenek műanyag dobozok. A műanyag doboz sokkal több, mint ételhordásra alkalmas edény.

A műanyag doboz szemléletváltás. A fogyásért való tenni akarás és előre gondolkodás testet öltött formája.

Tudatosan tervezett étkezést nem lehet úgy folytatni, hogy amikor rám jön az éhség, majd eszem valamit. Több méretű műanyag dobozt kell betárazni, mert a legfontosabb a tudatosság. Ez pedig már a heti bevásárlásnál kezdődik. Nemcsak hogy nem szabad megvenni a kísértésbe ejtő nasikat, hanem tudatosan előre kell bevásárolni a kikalkulált fehérje-szénhidrát-zsír aránynak megfelelő alapanyagokat. Ezeket aztán otthon szépen kimérni, és tűpontosan betartva adagolni a napi többszöri étkezésekre szabva.

Igen, mindennap ki kell adagolni az egész napi mennyiséget, amit előzetesen kiszámolsz. Azután naponta méred magad, figyeled a tested változásait, és megtanulod, hogy mi jó neked, és mi nem. Fontos, hogy az eredmény nem lesz szemmel látható az első pillanatban, és ekkor nem szabad felhagyni az egésszel, mert amikor viszont az első mínusz grammok jelentkeznek, örömödet leled majd benne, és ez nagyon inspiráló.

A tudatosság nélkülözhetetlen eszköze a műanyag doboz
A tudatosság nélkülözhetetlen eszköze a műanyag dobozTan Le / Getty Images Hungary

Ki van még benne a buliban?

Az egész családtól toleranciát kíván a speciális táplálkozás és a mozgás, ami bizony sok időt vesz el. Ezt a környezetednek nem csak értenie kell, elfogadnia is, ami azzal jár, hogy felvállalják a helyetted rájuk háruló extra feladatokat, tiszteletben tartva a te céljaidat, sajátjaikat mögéjük helyezve.

Az akarat

A műanyag dobozok és az inspiráló eredményecskék naponta segítenek átlendíteni a hétköznapok kihívásain, de a legnehezebbek azok a helyzetek, amikor kitörünk a rutinból, és el kell engednünk a műanyag doboz adta szigorú kereteket, és fejest kell ugranunk a bizonytalanba, például a karácsonyi étkezések, a vendégségek, családi összejövetelek alkalmával. Ezeken általában mindenki „jót” akar neked, és tudni is véli hogyan valósítsd meg: „Azt még nyugodtan megeheted, majd úgyis lemozgod, ennyi nem árt meg…”

Persze, nehéz is a másik oldalról elképzelni, hogy az eredményhez mennyire precízen összeállított, különlegesen finomhangolt és főleg nagyon sérülékeny, törékeny egyensúlyért küzdök, ahol a dekákért harcolok, szó szerint, nap mint nap.

Bizony, egyetlen szombati félreétkezés az egész heti „sport, diéta, odafigyelés” kombót lenullázhatja, semmivé teheti! Hihetetlenül hangzik? Itt a kegyetlen igazság: egynapi fogyás átlagban mínusz 14 dkg, sportolással és maximális odafigyeléssel a táplálkozásban. Ez egy hétre vetítve 98 dkg, azaz megközelítőleg egy kiló.

Ezt egyetlen szombati bő olajban kisütött rántott hús szalmakrumplival, cukros üdítővel vagy borozgatással totálisan elszúrja!

Így percek alatt egy egész hetes munka romba dől, az amúgy kedves és jó szándékú kínálásnak köszönhetően. Ehhez kell a nagy önuralom és elszántság. Ezt nagyon szigorúan lehet csak elérni.

A mozgás

Szenvedélyesen megszerettem szenvedni az edzőteremben
Szenvedélyesen megszerettem szenvedni az edzőterembenPeter Summers / Getty Images Hungary

Nem lenne fair zsákbamacskát árulni. Az efféle teljes átalakulás, ha egyszer fejben bekattan, megvan hozzá a családi partnerség, és a kellő számú műanyag doboz, még mindig nem jön magától. Rengeteg idő befektetését is igényli.

Bő egy évvel ezelőtt heti 3 alkalommal kezdtem edzőterembe járni, alkalmanként 3 órára. Ebből lett később heti négy, aztán öt, mára heti hat alkalom.

Az eredmény láthatóvá válása úgy hat a motivációra, hogy megérkezik az „ide nekem az oroszlánt is” effektus, és ahogy korábban túlzásba esett az ember az evésben, most úgy tudja túltolni az edzést, ami sikerélményt, örömöt és erőt ad a folytatáshoz. Viszont zabálja az időt!

Én mindennap úgy megyek le a terembe, hogy: ki az a Rocky Balboa? Megeszem reggelire. Az van a fejemben, hogy felforgatok minden súlyt, és kihozom magamból a maximumot.

Addig végzek egy-egy gyakorlatot, amíg az az izmom megmozdulni képes, és csak akkor állok le, ha már nem bírok egyetlenegy további ismétlést sem csinálni.

De ehhez nagy belső elhivatottság kell, és az a bántó tudat, hogy bő 30 évig csak használtam a testem, de nem tettem érte semmit. Éveket ettem végig, és ültem át székekben, meetingeken, üzleti ebédeken, vacsorákon, céges autókban.

Egy férfinak kötelessége, hogy életében legalább egyszer megtapasztalja azt, milyen érzés elérnie a teljesítőképessége határait. Nem is beszélve annak az érzésnek az örömeiről, hogy a tükörből egy egészen más férfi köszön vissza. Én megsimogatom a súlyokat az edzőteremben, mert mindennap sikerélményt adnak, mindennap egy kicsit jobb vagyok, mint tegnap, így segítenek elérni a kitűzött célt. Cél nélkül nem megy. Ki kell szabadulni a zsír börtönéből. Még tíz év múlva is akarok focizni a gyerekeimmel és az unokáimmal.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek