Ebben a három életszakaszban a legkárosabb az agyra az alkohol

A rendszeres, mértéktelen italozás minden életkorban komolyan károsítja az egészséget – az egyik veszélyeztetett szerv éppen a szervezet irányítóközpontja, vagyis az agy. Ausztrál és brit kutatók azt vizsgálták, mely életszakaszokban okozza a legnagyobb kárt az alkohol az emberi elmében.

A British Medical Journal (BMJ) hasábjain megjelent tanulmány – melyről a StudyFinds adott hírt – úgy találta, a három leginkább veszélyeztetett életszakasz a fogantatástól a születésig tartó kilenc hónap, a késő serdülőkor, illetve az időskor (65 év felett).

Az anya által fogyasztott ital a magzatra (is) káros

Az első esetben természetesen az anya italozása az, ami károsan hat a gyerek fejlődésére: a magzat a terhesség ideje alatt ki van téve minden, az anya által fogyasztott anyag hatásának – beleértve az alkoholt is. A várandós anyák alkoholfogyasztása ezért orvosilag erősen ellenjavallott, a felmérések szerint mégis minden tizedik nő iszik kisebb-nagyobb rendszerességgel a terhessége alatt (különösen Európában magas az arány). Magyarországon évente mintegy háromszáz csecsemő születik ún. magzati alkoholszindrómával (FAS), melynek része az agytérfogat jelentős csökkenése és a kognitív zavarok megjelenése. A kutatók szerint még a terhesség alatti mértékletes ivászat is negatívan hat a születendő gyerek pszichéjére és viselkedésére.

A gyermek egészségét veszélyeztetik az ivással a várandós anyák.
A gyermek egészségét veszélyeztetik az ivással a várandós anyák.Highwaystarz-Photography / Getty Images Hungary

A kamaszok és az idősek is különösen érintettek

Kései serdülőkorban (15–19 éves kor között), amikor fontos változási, fejlődési folyamatok mennek végbe a szervezetben – beleértve az agyat is – szintén az átlagosnál károsabban hat a rendszeres ivászat. A tudósok szerint a kamaszkori rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás (különösen a gyakori binge drinking, vagyis „a sárga földig leiszom magam” szokása) csökkenti az agytérfogatot, akadályozza a fehérállomány fejlődését, és bizonyos szellemi képességek zavarát, hiányát okozhatja. Szintén károsan hat a mértéktelen italozás az érvelési képességekért felelős homloklebenyre, mely tizenéves korban még fejlődés alatt van.

Végül a harmadik problémás életszakasz a kései felnőttkor, vagyis az időskor. Az öregedés az agytérfogat fokozatos csökkenésével jár, 65 év felett pedig a folyamat felgyorsul: az idegsejtek mérete csökkenni kezd, és a köztük lévő kapcsolatok lassan felbomlanak, ami demencia kialakulásához vezethet. A tanulmány szerzői úgy találták, ebben az életkorban még az enyhébb alkoholfogyasztás is jelentősen gyorsítja az elme eltompulásának folyamatát, az agytérfogat csökkenését. A felmérések szerint az alkoholfogyasztás a demencia első számú kiváltó oka, amihez képest a dohányzás és a magas vérnyomás hatása is elenyésző.

Szomorú statisztika

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy kutatásuk több korábbi tanulmány és statisztika összevetéses vizsgálatából született, nem pedig önálló megfigyelések nyomán, ezért további, ellenőrzött körülmények között történő kutatásokra van szükség ahhoz, hogy tényleges képet kaphassunk az alkohol hatásáról a felsorolt életszakaszokban. A szerzők borús képet festenek a jövőről – a statisztikák alapján ugyanis az alkoholfogyasztás világszerte emelkedő népszerűséget mutat (2020-ban ehhez a világjárvány is hozzájárult). Szintén negatívum, hogy az utóbbi évtizedekben a nők, akik korábban kevésbé voltak hajlamosak a lerészegedésre, felzárkóztak italozásban a férfiak mellé. Nagyszabású, társadalmi szintű prevenciós programokra lenne szükség – hangsúlyozzák a szakemberek –, ha szeretnénk megállítani ezt a kellemetlen tendenciát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek