10 tévhit az influenzáról, aminek inkább ne dőlj be

Aki volt már valaha influenzás, tudja, hogy nem érdemes félvállról venni a betegséget. A barátoktól, családtagoktól kapott tanácsok pedig sokszor nemhogy nem segítenek, de van, hogy csak a gyógyulásra szánt energiákat emésztik fel.

Számos olyan elmélet kering az influenzáról és annak kezeléséről, ami könnyen tévútra viszi a leginkább segíteni vágyó rokonokat is. Összeszedtük ezeket, a Harvard professzorai pedig rendet tesznek a fejekben.

tévhit #1: Az oltástól kapod el az influenzát

Az influenza elleni védőoltást inaktivált vírusból készítik, ami nem képes tovább terjeszteni a betegséget. Tehát azok az emberek, akik azután betegednek meg, hogy megkapták az oltást, egyébként is megbetegedtek volna. A védettség egyébként az oltást követő egy-két héten belül alakul ki, így ez alatt az idő alatt ugyan betegek lehetünk, de semmiképp sem az oltás miatt.

tévhit #2: Az egészséges embereket nem kell beoltani

Noha a krónikus betegségben szenvedők számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, bárki – igen, még egy teljesen egészséges ember is – profitálhat az oltásból. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) irányelvei szerint az éves influenzaoltás mindenki számára javasolt, beleértve a terhes nőket is.

tévhit #3: Elég beoltatni magunkat, hogy megússzuk a betegséget

Az oltáson kívül számos más lépést tehetünk az egészségünk védelmében. Tartsuk a távolságot a beteg emberektől, mossunk gyakran kezet, táplálkozzunk egészségesen, és szedjünk vitaminokat.

tévhit #4: Az influenza csak egy súlyos megfázás

Az influenza okozhat a megfázáséhoz hasonló tüneteket, például torokfájást, orrfolyást, tüsszentést vagy köhögést, a KSH adatai szerint azonban a tavalyi influenzaszezon több mint 13 ezer ember halálához vezetett. Ezért is fontos, hogy beoltassuk magunkat, hiszen ha el is kapjuk az influenzát, sokkal enyhébb tünetekkel megúszhatjuk a betegséget, mint oltás nélkül.

tévhit #5: Nem terjeszti az influenzát, akinek jó a közérzete

Valójában az influenzavírust hordozó emberek 20-30 százalékának semmilyen tünete nincs.

Ne ezekkel a tippekkel akarj kimászni a betegségből
Ne ezekkel a tippekkel akarj kimászni a betegségbőlGuido Mieth / Getty Images Hungary

tévhit #6: Nem szükséges minden évben beadatni az oltást

Ahogy a legtöbb vírus, az influenza is mutálódik. Ezért fontos, hogy minden évben megkapjuk az oltást, hiszen így élvezhetünk védettséget a legfertőzőbb törzsekkel szemben.

tévhit #7: Influenzás lehetsz, ha kabát nélkül vagy vizes hajjal mész ki a hidegbe

A betegséget kizárólag akkor kaphatod el, ha kapcsolatba kerülsz a vírussal. Mivel az influenzaszezon egybeesik az amúgy is nyirkos, hideg idővel, sokan ehhez társítják a betegséget, de valójában nincs köztük kapcsolat.

tévhit #8: Segít, ha nem eszel

Bár betegen sokszor egyáltalán nincs étvágyad, önmagában az, ha csak sanyargatod magad, nem segít. Lázasan különösen fontos a folyadékbevitel, helytelenül táplálkozva pedig csak lassítod a gyógyulás folyamatát.

tévhit #9: A húsleves csodákra képes

Jól tud esni egy tányér leves vagy egy bögre tea, ha fáj a torkod és nincs étvágyad. De amellett, hogy segítenek pótolni a szükséges folyadékot, más pozitív hatásuk sajnos nincs.

tévhit #10: A magas lázon csak az antibiotikum segít

Az antibiotikumok szuperül működnek baktériumok ellen, vírusfertőzések esetén azonban sajnos nem túl hatékonyak. Vannak, akiknél az influenza szövődményeként kialakulnak bizonyos bakteriális fertőzések, ezeken segíthet az antibiotikum, de az influenzából nem ez fog kigyógyítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra