Koronavírus, influenza vagy allergia? Segítünk!

Nyakunkon az ősz, ezzel együtt pedig lassan utolér minket a különböző vírusok és betegségek időszaka. Tavaly ilyenkor még nagy eséllyel nem estél pánikba, ha köhögni kezdtél vagy felment a lázad, idén azonban sok minden megváltozott.

Jó pár hónapja a csapból is a Covid-19 tünetei folynak, így nem meglepő, ha az első köhintés vagy nehezebb lélegzetvétel után pánikba esel. A Harvard professzorai összeszedték, hogy melyik betegség milyen tüneteket okoz, mikor kell elkezdeni aggódni, és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Rengeteg átfedés van a különböző betegségek tünetei között, ránézésre nem is lehet pontos diagnózist mondani – véli dr. Ashish Jha, a Harvard Global Health Institute korábbi igazgatója. Éppen ezért nem érdemes azonnal messzemenő következtetéseket levonni, ha betegnek érzed magad. Inkább járj utána, hogy melyik betegség miben tér el a koronavírustól.

Covid-19

A Covid-19 rendkívül fertőző légúti betegség, amelyet a SARS-CoV-2 nevű vírus okoz. Mondhatjuk, hogy ez a nátha unokatestvére, lehetséges következményei azonban sokkal súlyosabbak: nem ritka, hogy a betegek kórházi ápolásra szorulnak, tartós szövődmények alakulnak ki, vagy halállal végződik a betegség.

A jellemző tünetek közé tartozik az ízlelés és szaglás eltompulása, a láz, köhögés, légszomj és izomfájdalom. Ritkább esetben ugyan, de jelentkezhet torokfájás, hasmenés, orrdugulás, hidegrázás, fáradtság vagy étvágytalanság is. Vannak viszont, akik annyira szerencsések, hogy a tünetek jelentkezése nélkül esnek át a betegségen. Az ő esetükben is érdemes azonban óvatosnak lenni, hiszen másokat ők is megfertőzhetnek.

Influenza

Az influenza egy rendkívül fertőző légúti betegség, amelyet az A, B vagy C influenzavírus okoz. Magyarországon az influenzaszezon általában október eleje és március vége között alakul ki, a betegség azonban egész évben jelen van.

Jellemző tünetei a láz, izomfájdalom és köhögés, ritkább esetben torokfájás, hasmenés, orrdugulás és orrfolyás, hidegrázás, fejfájás, fáradtság és étvágytalanság. A Covid-19-től eltérően az influenza általában nem okoz légszomjat.

Megfázás

A nátha (fertőzéses eredetű rhinitis) egy olyan felső légúti fertőzés, amelyet több száz különböző vírus okozhat. A betegség általában enyhe lefolyású, és nagyjából egy hét alatt el is múlik.

A nátha általában orrdugulással, orrfolyással, köhögéssel és torokfájással, esetenként lázzal és fáradtsággal jár. Fontos azonban, hogy nem okoz légszomjat, étvágytalanságot, sőt általában lázat sem.

Szezonális allergiák

Az allergiát nem vírus okozza. A szervezet reagál úgy egy idegen anyagra, például pollenre, mintha az veszélyt jelentene rá. Az allergia tipikusan szezonális, hetekig vagy hónapokig tart, attól függően, hogy mi okozza a tüneteket.

Az orrfolyás, orrdugulás, égő, viszkető szem és a rendszeres tüsszentés az allergia tipikus tünetei, azonban lázat, köhögést és légszomjat, izomfájdalmat, hasmenést vagy étvágytalanságot nem okoz, ellentétben a Covid-19-betegséggel.

Jobb, ha egyeztetsz az orvosoddal.
Jobb, ha egyeztetsz az orvosoddal.PeopleImages / Getty Images Hungary

Asztma

Az asztma egy krónikus, vagyis nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. Kialakulásában a környezeti tényezők és vélhetőleg a genetikai érintettség is szerepet játszik. A tüdő hörgőcskéit körbevevő izmok összehúzódnak, úgynevezett hörgőgörcs jelentkezik, így a légutak átmérője csökken, ami akadályozza a levegő áramlását. Az asztmát kiválthatja allergia vagy fertőzés is, ez azonban egy különálló betegség.

Amikor valamilyen hatás miatt a légutak beszűkülnek, akkor a kilégzés megnyúlik, légzési hang, azaz préselő, tüdő felett sípoló-búgó hang hallható. Nehézlégzés és mellkasi szorítás, köhögés jelentkezik. Súlyos roham esetén előfordul izzadás, szapora szívverés vagy a körmök és az ajkak kékes elszíneződése is. Az asztma nem okoz lázat, torokfájást, izomfájdalmat, hasmenést, orrdugulást, fejfájást, fáradtságot vagy étvágytalanságot.

Mi a teendő?

Azok az idők sajnos elmúltak, amikor lábon hoztuk le az influenzaszezont. Ha gyanús tüneteket tapasztalsz, mindenképp hívd fel az orvosodat, mert lehet, hogy nem lesz elég a fürdőszobaszekrény mélyén lapuló paracetamolból bekapni kettőt. És az sem utolsó szempont, hogy minél előbb derül ki a baj, annál nagyobb esély van a gyors gyógyulásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra