Koronavírus, influenza vagy allergia? Segítünk!

Nyakunkon az ősz, ezzel együtt pedig lassan utolér minket a különböző vírusok és betegségek időszaka. Tavaly ilyenkor még nagy eséllyel nem estél pánikba, ha köhögni kezdtél vagy felment a lázad, idén azonban sok minden megváltozott.

Jó pár hónapja a csapból is a Covid-19 tünetei folynak, így nem meglepő, ha az első köhintés vagy nehezebb lélegzetvétel után pánikba esel. A Harvard professzorai összeszedték, hogy melyik betegség milyen tüneteket okoz, mikor kell elkezdeni aggódni, és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Rengeteg átfedés van a különböző betegségek tünetei között, ránézésre nem is lehet pontos diagnózist mondani – véli dr. Ashish Jha, a Harvard Global Health Institute korábbi igazgatója. Éppen ezért nem érdemes azonnal messzemenő következtetéseket levonni, ha betegnek érzed magad. Inkább járj utána, hogy melyik betegség miben tér el a koronavírustól.

Covid-19

A Covid-19 rendkívül fertőző légúti betegség, amelyet a SARS-CoV-2 nevű vírus okoz. Mondhatjuk, hogy ez a nátha unokatestvére, lehetséges következményei azonban sokkal súlyosabbak: nem ritka, hogy a betegek kórházi ápolásra szorulnak, tartós szövődmények alakulnak ki, vagy halállal végződik a betegség.

A jellemző tünetek közé tartozik az ízlelés és szaglás eltompulása, a láz, köhögés, légszomj és izomfájdalom. Ritkább esetben ugyan, de jelentkezhet torokfájás, hasmenés, orrdugulás, hidegrázás, fáradtság vagy étvágytalanság is. Vannak viszont, akik annyira szerencsések, hogy a tünetek jelentkezése nélkül esnek át a betegségen. Az ő esetükben is érdemes azonban óvatosnak lenni, hiszen másokat ők is megfertőzhetnek.

Influenza

Az influenza egy rendkívül fertőző légúti betegség, amelyet az A, B vagy C influenzavírus okoz. Magyarországon az influenzaszezon általában október eleje és március vége között alakul ki, a betegség azonban egész évben jelen van.

Jellemző tünetei a láz, izomfájdalom és köhögés, ritkább esetben torokfájás, hasmenés, orrdugulás és orrfolyás, hidegrázás, fejfájás, fáradtság és étvágytalanság. A Covid-19-től eltérően az influenza általában nem okoz légszomjat.

Megfázás

A nátha (fertőzéses eredetű rhinitis) egy olyan felső légúti fertőzés, amelyet több száz különböző vírus okozhat. A betegség általában enyhe lefolyású, és nagyjából egy hét alatt el is múlik.

A nátha általában orrdugulással, orrfolyással, köhögéssel és torokfájással, esetenként lázzal és fáradtsággal jár. Fontos azonban, hogy nem okoz légszomjat, étvágytalanságot, sőt általában lázat sem.

Szezonális allergiák

Az allergiát nem vírus okozza. A szervezet reagál úgy egy idegen anyagra, például pollenre, mintha az veszélyt jelentene rá. Az allergia tipikusan szezonális, hetekig vagy hónapokig tart, attól függően, hogy mi okozza a tüneteket.

Az orrfolyás, orrdugulás, égő, viszkető szem és a rendszeres tüsszentés az allergia tipikus tünetei, azonban lázat, köhögést és légszomjat, izomfájdalmat, hasmenést vagy étvágytalanságot nem okoz, ellentétben a Covid-19-betegséggel.

Jobb, ha egyeztetsz az orvosoddal.
Jobb, ha egyeztetsz az orvosoddal.PeopleImages / Getty Images Hungary

Asztma

Az asztma egy krónikus, vagyis nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. Kialakulásában a környezeti tényezők és vélhetőleg a genetikai érintettség is szerepet játszik. A tüdő hörgőcskéit körbevevő izmok összehúzódnak, úgynevezett hörgőgörcs jelentkezik, így a légutak átmérője csökken, ami akadályozza a levegő áramlását. Az asztmát kiválthatja allergia vagy fertőzés is, ez azonban egy különálló betegség.

Amikor valamilyen hatás miatt a légutak beszűkülnek, akkor a kilégzés megnyúlik, légzési hang, azaz préselő, tüdő felett sípoló-búgó hang hallható. Nehézlégzés és mellkasi szorítás, köhögés jelentkezik. Súlyos roham esetén előfordul izzadás, szapora szívverés vagy a körmök és az ajkak kékes elszíneződése is. Az asztma nem okoz lázat, torokfájást, izomfájdalmat, hasmenést, orrdugulást, fejfájást, fáradtságot vagy étvágytalanságot.

Mi a teendő?

Azok az idők sajnos elmúltak, amikor lábon hoztuk le az influenzaszezont. Ha gyanús tüneteket tapasztalsz, mindenképp hívd fel az orvosodat, mert lehet, hogy nem lesz elég a fürdőszobaszekrény mélyén lapuló paracetamolból bekapni kettőt. És az sem utolsó szempont, hogy minél előbb derül ki a baj, annál nagyobb esély van a gyors gyógyulásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek