6 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki az online terápiából

GettyImages-1137680148

A világjárvány hatására emberi kapcsolataink legnagyobb része a fizikai térből az online térbe helyeződött. Nincs ez másként a pszichológusok és a klienseik esetében sem, akik a személyes találkozók helyett többnyire online videomeetingek formájában tartják meg az üléseket. Persze vannak összeszokott párosok, akik az egyik vagy mindkét fél gyakori utazásai miatt eddig is használták ezeket a platformokat, míg mások most kezdenek bele az egészbe. Mire érdemes figyelni, hogy minden a lehető legjobban működjön?

A Healthline mentálisegészség-rovatának főszerkesztője, Sam Dylan Finch, már jó pár évvel ezelőtt áttért a telemedicinára. Paradox módon úgy érezte, hogy egy képernyő védettsége mögül sokkal jobban meg tud nyílni, és ki tudja fejezni a sérülékenységét, mint a személyes találkozások alkalmával. Kliensként tehát nem most kezdte ezt a műfajt, a tapasztalatai megosztásával viszont talán tud adni pár hasznos tippet azoknak, akik igen.

#1 Otthon is hozz létre biztonságos teret

Időre és térre van szükség ahhoz, hogy el tudjuk végezni az online terápiával járó érzelmi munkát. Akkor tudsz a teljes figyelmeddel jelen lenni az ülésen, ha gondoskodsz arról, hogy közben semmi se zavarjon meg: például nem kell azon aggódnod, hogy mit hall valaki más a beszélgetésből. Amennyiben a partnereddel, a családtagjaiddal vagy a barátaiddal töltöd az önkéntes karantént, kérd meg őket, hogy a napi sétát, futást, bevásárlást a terápia idejére időzítsék. Ha nem tudják elhagyni a lakást, akkor az is sokat tud segíteni, ha egy másik szobában zenét hallgatnak, filmet néznek – a lényeg, hogy biztos lehess abban, hogy négyszemközti helyzetben vagy a pszichológusoddal. Keress egy kényelmes zugot az otthonodban, helyezkedj el, teríts magadra egy takarót. Minél komfortosabban érzed magad, annál inkább el tudsz mélyülni a közös munkában. Az is hasznos, ha az ülést követő egy-két órát is szabadon hagyod, hogy legyen időd megemészteni, lejegyzetelni az elhangzottakat. 

Egy utolsó simogatás, és indulhat a terápia!
Egy utolsó simogatás, és indulhat a terápia!PeopleImages / Getty Images Hungary

#2 Teljesen oké, ha az elején furán érzed magad

Bármennyire is gyakorlott a pszichológusod az online terápiában, az élmény mindenképpen más lesz, mint a személyes találkozás esetén. Ne szegje a kedvedet, ha eleinte úgy érzed, hogy nem tudtok annyira könnyen egymásra hangolódni. Érdemes időt adni a folyamatnak, és megnézni, hogy hogyan tudsz adaptálódni: általában az a tapasztalat, hogy az emberek hamarabb és jobban alkalmazkodnak a változó körülményekhez, mint azt elsőre gondolnák. Ettől még abszolút rendben van, ha veszteségként éled meg a személyes kontaktus hiányát. Lehet, hogy frusztrációt, félelmet, szomorúságot érzel amiatt, hogy – legalábbis átmenetileg – nem jöhet létre a korábban tapasztalt kapcsolódás közöttetek. Ezeket az érzéseket fontos bevinni a terápiába is, hogy a szakember segíteni tudjon abban, hogy mit érdemes kezdeni velük. 

#3 Aknázd ki az online terápia speciális előnyeit

A videomeetingen történő terápia egy sor olyan lehetőséget is magában rejt, amelyet offline aligha tehetnél meg: például nem vihetnéd el a pszichológusod rendelőjébe a macskádat, de most végig ott lehet a közeledben. A beszélgetés közben iszogathatod a kedvenc kávédat, teádat, viselheted a legkényelmesebb mackónadrágodat, ülhetsz abban a fotelben, amit úgy szeretsz. Attól függően, hogy milyen keretekben állapodtok meg a szakemberrel, arra is van lehetőség, hogy hasznos anyagokat osszatok meg egymással cseten. Az alkalmat követően pedig rögtön le tudsz pihenni, ha esetleg elfáradtál, nem kell végigbumlizni a városon, hogy hazaérj. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#4 Megtanulhatsz jobban kommunikálni

Az online terápiákban akkor is kevesebb a vizuális inger az élőben történő találkozásokhoz képest, ha a terapeuta és a kliens abban egyeznek meg, hogy használnak kamerát. A látási információk korlátozott volta elsőre akadályozó tényezőnek tűnhet, ugyanakkor megvan az a nagy előnye is, hogy a benned zajló folyamatok pontosabb megfogalmazására késztet. Egy offline ülés esetén ugyanis a szakember sokkal könnyebben állít fel a hogylétedre vonatkozó hipotéziseket a metakommunikációd (például a testtartásod, a gesztusaid, a mimikád vagy a hangszíned) alapján, ám ezeknek az információknak a jó része most kiesik, így érdemes megtanulnod explicitebben megfogalmazni, hogy mi van benned. A pszichológus persze kérdésekkel fog segíteni neked abban, hogy minél jobban ki tudd fejezni magad. Mindez hosszú távon is a hasznodra válhat, hiszen egyáltalán nem mindegy például, hogy pontosan hogyan érzed magad fáradtnak: inkább ürességet, motiválatlanságot, tehetetlenséget, unalmat, vagy netán kiégettséget érzel. Ha képes vagy megnevezni és differenciálni az érzelmeidet, akkor talán az is jobban körvonalazódik előtted, hogy milyen irányba érdemes elindulnod, hogy jobban legyél. 

Hosszú távon is jól jársz, ha meg tudod nevezni, mi minden kavarog benned
Hosszú távon is jól jársz, ha meg tudod nevezni, mi minden kavarog bennedagsandrew / Getty Images Hungary

#5 Mondd el neki, hogy mire van szükséged

Teljesen természetes emberi sajátosság, hogy amikor valaki elkezd egy terápiát, szeretne jó benyomást kelteni. Az is előfordul, hogy amikor a pszichológusunkkal beszélgetünk, úgy érezzük, máris jobban vagyunk, így éppen azokat a problémákat nem mondjuk el neki, amelyek egyébként egész héten nyomasztottak minket, és amelyekkel kapcsolatban éppen a legnagyobb szükségünk lenne a segítségére. Persze ez részben bizalmi kérdés, de azt is fontos észben tartani, hogy a járvány kitörése óta extrém helyzetnek vagyunk kitéve, ahol sokaknak a legalapvetőbb szükségletei sem teljesülnek: elfelejtenek enni, inni, nem bírnak aludni, szoronganak, nem tudnak kapcsolódni másokhoz, magányosak vagy pánikrohamot élnek át. Bárkivel előfordulhat, hogy rosszul érzi magát, a szakemberek pedig azért vannak, hogy ezeknek a nehézségeknek a kezelésében, a megoldásában támogassák a hozzájuk fordulókat, így számukra nincsenek túl ciki, túl nagy vagy éppen túl kicsi problémák. Mindenről érdemes beszélgetni a terapeutáddal, amiről úgy érzed, hogy hat rád.  

#6 Bátran adj visszajelzéseket

A terápia során általában mindig nagyon értékes tudást jelent, amikor magáról a terápiáról, illetve a kettőtök kapcsolatáról tudtok beszélgetni. Ha úgy érzed, hogy nem stimmel köztetek valami, vagy nem tudsz megnyílni, azt mindig fontos a közös gondolkodás tárgyává tenni. Nincs ez másként az online terápia esetében sem, ráadásul a digitális felületek használata sok szakember számára most ugyanúgy felfedezendő terület, mint a kliensek számára. Ez azt is jelenti, hogy a visszajelzéseid sokat számítanak abban, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket hozzátok létre. Érdemes tehát őszintén kommunikálni arról, hogy mi működik az online térben, és mi nem, hogy minél jobban kapcsolódni tudjatok egymáshoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra