Mit várhatok egy pszichológustól? Szakértő válaszol

Már az hatalmas lépés, ha úgy döntünk, hogy segítséget kérünk problémáinkkal, elakadásainkkal. De vajon mire számíthatunk a pszichológusnál? Mi fog ott történni? Pszichológus szakértőink adják meg a választ.

Ma már szerencsére kezdenek kikopni a fejekből azok a tévhitek, hogy egészséges embernek magának kell megoldania a problémáit, a pszichológus az elmebetegekkel foglalkozik, vagy éppen csak a gyengék nyavalyognak vadidegeneknek. Ez pedig egy elég szerencsés fordulata az elmúlt évtizednek, így ugyanis egyre több ember bátorodik fel, hogy problémáival, elakadásaival felkeressen egy szakembert. De vajon mi történik azután, hogy rászántuk magunkat a feladatra? Mire számíthatunk egy pszichológusnál, mit várhatunk tőle? Erre a kérdésre válaszolnak ma a szerkesztőség pszichológus szakértői, köztük a SelfGuide pszichológiai műhely alapítói. Sorozatunk korábbi részeit itt olvashatod el. 

Milanovich Domi: esélyed van arra, hogy egy magasabb szinten építsd újjá magad

Többször előfordult velem, hogy amikor egy családtagnak vagy egy barátnak azt javasoltam, hogy forduljon pszichológushoz, az nem sült el túl jól: úgy reagált, mintha egyenesen megsértettem volna valamivel. Persze senki sem lehet próféta a saját hazájában, az ember technikáján is mindig van mit finomítani, és az sem szerencsés, ha ez a beszélgetés váratlanul, mondjuk, egy buli hevében zajlik. De tegyük fel, hogy most nyugodt körülmények között, egy csésze forró ital mellett ülünk, nyitott vagy a témára, és pénzt is tudsz áldozni az önismereted fejlesztésére. Talán azzal kezdeném, hogy elmondjam neked: semmi szégyellni- vagy titkolnivaló nincs abban, ha valaki segítő szakemberhez jár. Én 12 éve veszek részt kisebb-nagyobb kihagyásokkal különböző önismereti folyamatokban. Legtöbbször olyan témák foglalkoztatnak, amelyek időről időre mindannyiunk életében felbukkanhatnak: rendbe tenni a legfontosabb emberi kapcsolataimat, feldolgozni valakinek az elvesztését, kezelni az elakadásaimat vagy éppen túllendülni a kiégéseimen. Le tudtam volna gyűrni ezeket a problémákat egyedül is? Minden bizonnyal igen. Csak egyrészt sokkal tovább tartott volna, másrészt nem profitáltam volna annyit a tapasztalataimból. Amikor ugyanis meginog a rendszered, mindig esélyed van rá, hogy egy magasabb szinten építsd újjá önmagad. Ebben rengeteget segít, ha egy szakember is melletted áll a folyamatban. 

Lehetőséged van újjáépíteni magad.
Lehetőséged van újjáépíteni magad.skodonnell / Getty Images Hungary

A terápiás munkát szerintem úgy lehet leginkább elképzelni, mint egy barlangtúrát. A mélység néha ijesztő, de rengeteg szépséget is felfedezhetsz, miközben bejárod a lelked rejtett zugait. Ezt pedig csak te teheted meg, senki nem fog ölbe kapni, hogy végigvigyen az úton. Nincsen okoskodás, nincsenek instant tanácsok. De ott lesz veled egy pszichológus, aki elég sok barlangban járt már, tudást és eszközöket ad neked a mászáshoz, figyelmeztet a veszélyekre, megvilágít a lámpájával bizonyos részeket, hogy jobban láss, van nála víz, ha megszomjaznál, elmondja, hogy milyen alkotórészekből épül fel a kőzet, de azt is meg tudja mutatni a térképen, hogy a te barlangod hol helyezkedik el a világban, mi az a nagyobb rendszer, aminek a részét képezi, egyáltalán hogyan jött létre, milyen erők formálták olyanná, amilyen most, a jelenlegi állapotában. Egy jó szakember inspirál, kihívások elé állít, és folyamatosan tágítja a perspektívádat, mígnem egyre több mindent leszel képes szétszálazni azokból a finom összefüggésekből, amelyek összekötik a múltat a jelennel, az ént a másikkal, a tudatost a tudattalannal. Ha pedig ezeket megérted, többé nem ismételni vagy menekülni fogsz, hanem megérkezni a saját életedbe. Ez az élet nem lesz szükségszerűen könnyebb vagy kellemesebb, de nagyobb, tudatosabb, szabadabb igen. 

Szalay Ágnes: a jó szakember teljes elfogadással, figyelemmel fog dolgozni veled

Ha arra szánod magad, hogy pszichológushoz fordulj, akkor biztosan van benned izgalom, talán aggodalom is, hogy mi fog ott történni veled. Filmekből, könyvekből sok kép keringhet a fejedben, hogy mi vár ott rád. Majd az anyámról kell beszélni (pedig semmi kedvem hozzá, és nincs is köze neki semmilyen mostani gondomhoz, felnőtt ember vagyok). Vagy feküdni kell egy kanapén és az álmaimról mesélni, miközben a pszichológus nagy okosan hümmög, és jegyzetelget a füzetébe.

Nem olyan lesz, mint itt a képen.
Nem olyan lesz, mint itt a képen.Hello World / Getty Images Hungary

Ezek, ha részeikben és néha igazak is lehetnek, teljességében nem fedik a valóságot. Rengetegféle módszerrel, nagyon sokféle pszichológus és pszichoterapeuta dolgozik manapság – nem is lehetne felsorolni, hogy mi minden kerülhet elő egy terápia folyamán. Van pár dolog viszont, ami valószínűleg hasonlóan történik a legtöbb esetben. Az első találkozás egy ismerkedés, nem kötelez téged semmire. Mielőtt belevágsz egy önismereti vagy terápiás folyamatba, érdemes észben tartanod, hogy ez egy nagyon bizalmi, összehangoltságot igénylő dolog – és lehet, hogy valakinek jó hírneve van, vagy a barátnőd rajongva mesél róla, te mégis úgy érzed, hogy nem szimpatikus. Addig jó keresgélni, amíg olyannal nem találkozol, akiben bízni tudsz. És ez menet közben is így van. Hacsak nem szerződtök egy határozott ideig tartó folyamatra, amit úgy is vállalsz, ha éppen hullámvölgyek vannak (ilyen lehet például egy addikcióról leszoktató terápia), akkor menet közben is meggondolhatod magad. Aztán számíthatsz arra is, hogy első alkalommal a pszichológus alaposan tájékozódik majd rólad, akár olyan dolgokat is kérdezhet, amikről úgy gondolod (és lehet, hogy igazad van, de ezt ő nem tudhatja addig, amíg nem válaszolsz), hogy nem releváns. Ez az „anamnézis” része, fontos bizonyos dolgokról tudnia, például, hogy megítélhesse, megvan-e a szaktudása ahhoz, hogy jó támogatást adhasson neked. (Vegyük azt, hogy kapcsolati problémával keresed fel, de kiderül, hogy a gondok a függőségedből adódnak elsősorban, ő pedig ennek kezeléséhez nem ért.)

Ha túl vagytok az ismerkedésen, közösen úgy döntötök, hogy együtt kezdtek dolgozni, akkor „megköttök egy pszichológiai szerződést”. Ennek részei gyakorlati dolgok: mikor, milyen sűrűn találkoztok, mit teszel, nem teszel a terápia ideje alatt stb. És része a közös munka céljának a meghatározása is: pl. szeretnék magabiztosabb lenni. Utána elkezdődik maga a folyamat, azzal a módszerrel, amivel az adott szakember éppen dolgozik. A módszerről is alapos tájékoztatást kaphatsz tőle előre. Amiben egy jó szakembernél biztos lehetsz, hogy teljes elfogadással, figyelemmel fog dolgozni veled, hogy titokban tartja azt, amiket hall, hogy nem ítélkezik feletted, és az egész közös munkátok során az vezérli, hogy hasznos, értéket adó és biztonságos legyen számodra az önismereti utad.

Csonka Balázs: pszichológushoz akkor is megéri járni, ha minden tök oké

Én szeretek a dolgok történetiségétől indulni. A pszichológus szó például a „lélek ismerőjét”, vagyis tulajdonképpen – más szóképzéssel – lelkészt jelent. Ez a párhuzam rá is mutat arra, hogy az emberek lelki gondozása mindig is jelen volt a társadalmakban, csak mindez valamilyen vallás eszmeiségét követte, az volt a kapcsolat fókuszában. Ez a fókusz mára (bár a pszichológia egyes területein továbbra is erősen jelen van valamifajta eszmeiség – ilyen például a pasztorálpszichológia vagy az egzisztencialista pszichológia) a módszertan felé tolódott. Olyannyira, hogy a modern pszichológia történetileg nem is a lelki gondozáshoz, hanem elsősorban az orvostudományokhoz kötődik, s ezáltal a közbeszédben is a különféle patológiák kapcsán merül fel. A pszichológushoz a hülyék járnak jellegű hiedelmek éppen ebből a patológiák felől induló orvosi szemléletből kerültek a közgondolkodásba, és nehezítik meg a mai ember számára azt az egyéni fejlődést, amiről a pszichológia megszületése előtt egész másképp gondolkodtak. 

Én azt gondolom, hogy pszichológushoz mindenkinek érdemes járnia. És kellene is. Ugyanúgy, ahogy mozognia, egészségesen táplálkoznia stb. Nem a problémák megoldása miatt (ahogy mozogni sem csak akkor kell, ha valamilyen egészségügyi tünet szükségessé teszi), hanem magáért a lelki egészségért. A pszichológus nem szerelő, hanem kísérő. Nem problémákat old meg, hanem téged segít képessé válni azok megoldására, meglátni mögöttük a tényleges lelki elakadásokat, megérteni a háttérben zajló folyamatokat, dinamikákat. Természetesen nem lehet minden problémát megoldani, van, amit csak elviselni lehet. Ilyenkor az embernek magának kell megváltoznia, alkalmazkodnia, újrarendeződnie. A pszichológus feladata az is, hogy ezt az átalakulást segítse. Egy jó pszichológus tehát rengeteget segíthet abban, hogy jobban lásd és értsd magad, jobban bánj magaddal és a környezeteddel, vagyis összességében jobb és teljesebb életet élhess. Akár van valamilyen aktuális problémád, ami elvezet hozzá, akár nincs.

Az önismeret ablakot nyit a világra.
Az önismeret ablakot nyit a világra.Michael Hall / Getty Images Hungary

Sákovics Diana: a pszichológusnál te is aktív résztvevője vagy a folyamatnak

Talán az első kérdés inkább az, hogy mit nem várhatsz a pszichológustól. Nem várhatod, hogy ad egy pirulát, amitől minden jobb lesz. Nem várhatod, hogy megmondja, mit kell tenned. Azt sem várhatod, hogy megoldja a problémádat. Az a te feladatod lesz, ami azt jelenti, hogy aktív résztvevőnek kell lenned, időt és energiát kell belefektetned a közös munkába. Mert ez az, ami a pszichológusnál történik: közösen dolgoztok azon, hogy végül képes legyél a problémamegoldásra, a krízis leküzdésére, a továbblépésre, a fejlődésre.

Ez alapvetően a te harcod, a pszichológus támogat és segít téged az úton. Ez a folyamat nem gyors, és gyakran nem is egyszerű, sőt kifejezetten megterhelő, küzdelmes lehet. Ilyenkor ugyanis egyre több mindent értesz meg magadról, a működésedről, így a múltad, az emlékeid is új színezetet kaphatnak. A változás pedig általában a biztonságérzetünk csökkenésével jár, instabilabbnak, fáradtabbnak érezhetjük magunkat ilyenkor. Hogy akkor minek csinálni? Mert megéri a befektetett munka, hiszen lehetőséget ad arra, hogy minőségileg jobb életet élhess, jobban értsd, ami veled és körülötted történik, és hatékonyabban tudj alkalmazkodni az élet kihívásaihoz.

Fontos tudatosítani, hogy ezek a változások nem ott és akkor, nem a pszichológusnál töltött idő alatt következnek be, hanem annak során, ahogy közben éled az életed. A pszichológus szakértelmével, rálátásával, tapasztalatával és feltétlen elfogadásával megkönnyíti, elősegíti a változás folyamatát. Hogyan lehet ilyen szakembert találni? Az alábbi cikkünk erről szól. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra