Ilyen, amikor szó szerint meghasad a szíved

Romantikus túlzásnak tűnhet, de olykor tényleg előfordul, hogy meghasad a szív. A jelenség legnagyobb részben nőknél fordul elő, és ma már komoly tudományos szakirodalma van.

A megtörtszív-szindrómát, orvosi nevén takotsubo cardiomyopathiát először japán kutatók írták le 1990-ben – olvasható a Harvard Medical School cikkében. A betegség nevét egy edényről, a takotsubóról kapta, amit polipok csapdába ejtésére használnak a halászok. A röntgenképeken ugyanis a páciensek szíve lyukacsosnak látszik, így erre az edényre hasonlít. A szindróma, mely egyfajta szívizombántalom, súlyos érzelmi vagy fizikai stressz hatására alakul ki – jó hír viszont, hogy könnyen és gyorsan gyógyítható.

Összetöri a szíved a megrázkódtatás

A megrázkódtatás következtében – például egy közeli hozzátartozó elvesztése, egy lesújtó diagnózis híre, komolyabb baleset vagy természeti katasztrófa – hirtelen megemelkedik a stresszhormonok szintje a szervezetben, és ennek hatására a szív bal kamrája kitágul. A főbb tünetek hasonlítanak a szívinfarktushoz: az ember hirtelen mellkasi fájdalmat, légzési nehézségeket észlel. Az EKG-vizsgálatok azonban becsaphatnak, ugyanis a cardiomyopathia az infarktushoz hasonló görbéket produkál. A részletesebb vizsgálatok már könnyen fényt deríthetnek a valódi problémára – például az infarktusos esetekkel ellentétben nem találni elzáródott vérereket.

Nem csak romantikus klisé a meghasadt szív
Nem csak romantikus klisé a meghasadt szívC.J. Burton / Getty Images Hungary

A statisztikák szerint a megtörtszív-szindróma tízből kilenc esetben nőknél fordul elő, leggyakrabban 58 és 75 éves kor között. Habár nincsen rá specifikus kezelési módszer, ideiglenes betegségnek számít, melynek tünetei néhány hét, de legkésőbb egy-két hónap alatt elmúlnak. Az orvosok gyakran szívelégtelenség esetén alkalmazott gyógyszereket írnak fel a problémára, például vérnyomáscsökkentőt vagy vizelethajtót. Ha a betegség miatt érszűkület lép fel, aszpirint is felírhatnak. A kezelés függ attól, hogy milyen súlyosak a tünetek, mennyire magas vagy alacsony a páciens vérnyomása, illetve kialakult-e tüdőödéma a betegség következtében.

Bár a betegség hamar elmúlik, előfordulhat, hogy később is visszatér, ha a páciens újra stresszhelyzetet él át. Ezt a stresszhormonok szintjének csökkentésével tudják megakadályozni az orvosok, de a pszichoterápia, a lelki nyomás megszüntetése is segíthet. Nagyon ritka a halállal végződő eset, de azt is tudni kell, hogy az esetek 20 százalékában szívelégtelenséghez vezethet a betegség. Ritka esetben szívritmuszavar, a bal kamra vérellátásának zavara és a kamra falának megrepedése is előfordulhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra