18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért fontos a szexre figyelni egy párkapcsolatban

Akárhova nézünk, szex. Igaz? Baráti beszélgetés, reklám, filmek, klipek, pornó. Sokszor olyan, mintha minden a szexről szólna. Tényleg ekkora szerepe van a szexualitásnak az életünkben? És ha igen, miért?

Mindannyian remek elméleti szakemberek vagyunk: rengeteget beszélünk és tudunk (elvileg) a szexről, a gyakorlatban viszont meglepően kevés időt áldozunk ennek a tevékenységnek. Legalábbis elsőre így tűnik abból az amerikai kutatásból, amelyben azt vizsgálták, életünk során összesen mennyi időt töltünk bizonyos tevékenységekkel. Alvásra például összesen mintegy 25 évet fordítunk, munkával pedig összesen körülbelül 10 évet töltünk életünk során. Szexszel viszont? Összesen körülbelül 48 napot. Nevetségesen kevésnek tűnik, igaz? De akkor honnan van az a benyomásunk, hogy miden a szexről szól? Mi ez a nagy felhajtás a szex körül, és mekkora szerepe van a testiségnek egy párkapcsolatban? 

A szex folyamatosan körülvesz minket

Valójában nem csak az a szex, amikor épp csináljuk. És még csak nem is kizárólag az, amit a párunkkal művelünk. A szex folyamatosan körülvesz bennünket: ha máshol nem, a fantáziáinkban, gondolatainkban, álmainkban rendre megjelenik. Bár mára megdőlt az a nézet, miszerint a férfiak hét másodpercenként gondolnak a szexre (jó ég, semmi mást nem tudnának csinálni, ha ez így volna), a friss álláspont is azt mutatja – miszerint naponta körülbelül 30 alkalommal jut eszükbe –, hogy messze több időt fordítunk a szexre annál a bizonyos 48 napnál. Ráadásul agyunk számára csaknem mindegy, hogy a szexre, valamilyen szexuálisan izgató dologra gondolunk, vagy épp aktívkodunk: ugyanúgy izgalomba tudunk jönni. 

Aztán ott van az is, hogy míg a fentebb említetthez hasonló, önbevalláson alapuló vizsgálatokban az emberek jellemzően a legális partnerükkel folytatott szexszel kalkulálnak, a különböző adatok szerint ennél jóval többször létesítenek kapcsolatot. A teóriák valahol 30 és 70 százalék közé teszik például a hűtlenségben érintett kapcsolatok számát, amiből az következik, hogy lényegesen több szex van az életünkben, mint a szolidan bevallott 48 nap. És akkor még nem beszéltünk a maszturbálásról sem, ami ugye szintén szex. 

Ez is beleszámít
Ez is beleszámítmiljko / Getty Images Hungary

Sokan fogyasztanak szexet pornóval vagy a prostitúció által: ezeket a tevékenységeket szintén nem listázzák a fentihez hasonló felmérések, és érdekes tendencia az is, hogy napjainkban egyre elfogadottabbá válnak olyan szexuális tevékenységek, vagy a párkapcsolattal kapcsolatos új elképzelések, mint a BDSM, a poliamoria vagy épp a nyitott házasságok. 

A szex tehát tényleg körülvesz minket. De mi a pontos szerepe egy tartós párkapcsolaton belül? 

Olyan kapcsolat is van, ahol nem fontos

A jól működő párkapcsolatok jelentős részében mindkét fél számára fontos a szex és az általa megélt intimitás. A legtöbbjénél, de nem mindegyikben. Jócskán vannak olyan párkapcsolatok is, ahol a szexualitásnak egyáltalán nincs kitüntetett szerepe, ahol a partnerek egyikének sem igazán fontos ez. Ők köszönik, jól elvannak szexmentes vagy csak nagyon kevés szexet tartalmazó párkapcsolatukban. Amíg ez mindkét félnek így megfelel, semmi ok az aggodalomra vagy a szégyenre, és számtalan más olyan tevékenység van, ahol átélhetik a kötődés, az egymáshoz kapcsolódás és az intimitás érzését. A szex ugyanis még akkor sem alapfeltétele az egészséges párkapcsolatnak, ha sokak számára elképzelhetetlen egymás nélkül a kettő. Intimitás nélkül viszont már tényleg nincs jól működő kapcsolat, és ezt sok kapcsolatban jól meg tudja alapozni a szex. 

Kötődés, elköteleződés, intimitás

A párkapcsolatok jelentős részében a szexualitás az intimitás, az egymáshoz tartozás megélésének egyik fontos formája, amit csak úgy lehet jól megélni, ha az ember biztonságban érzi magát. Szex közben ugyanis nem csak a test pőre, lelkileg is feltárulkoznak és emiatt sebezhetővé válnak a partnerek, és egy biztonságos viszonyban ez a feltárulkozás nagyon erősíti az egymáshoz való kötődést. Fontos ugyanakkor, hogy messze nem csak a szex tudja kifejezni az intimitást. Az ölelések, érintések, a kedves szavak, az összebújás mind erősítik az összetartozást.

A szeretet és a vonzalom kifejeződése is lehet

Egyes pároknál a szexualitás a szeretet egyik kifejeződési formája: arról tanúskodik, hogy fontos és vonzó számunkra a partnerünk. A mindkét fél számára jóleső és számukra megfelelő gyakoriságú szex fokozza a biztonságérzetet is: ha ez is rendben és flottul megy, sokan az egész kapcsolatot stabilabbnak érzik. A jó szex tehát stabilabbá is teszi a kapcsolatot. 

Jó móka

Ha minden jól megy, a szex igazi instant örömforrás, ami jólesik a testnek és a léleknek is. Ez önmagában bőven elég ahhoz, hogy szívesen csinálja az ember, és mi lehet klasszabb annál, mint hogy ezt a jó érzést olyasvalakivel éli át az ember, akit szeret és akivel összetartozik. 

Önbizalom-erősítés

Azért az nem rossz érzés, ha az ember úgy érezheti a párkapcsolatában, hogy kívánatosnak és vonzónak tartják. Márpedig ha jól működik a szex, akkor nagyon úgy áll a dolog, hogy pluszkilóktól, ráncoktól és miegymástól függetlenül az ember tetszik a partnerének. Ez önbizalommal tölt el mindenkit, amit az élet más területeire is át lehet vinni.

Egészség

A szexnek rengeteg áldásos hatása van a testi és lelki egészségre is. Remekül csökkenthető/levezethető vele a mindennapos stressz, és ahogy fentebb is írtuk, jót tesz az önértékelésünknek, és segíti a partnerhez való kötődést is. A fizikai pozitívumokat pedig felsorolni is nehéz. A szex javíthatja az immunrendszer működését, és ha Tabata tréningnek nem is megy el, nyugodtan beszámítható némi könnyed, egészségmegőrző testmozgásnak. Mivel lájtosan átmozgat, javítja a keringést és ezáltal védi a szív egészségét is. A jobb keringés jobb kognitív funkciókat is eredményez, és na most figyelj: még a fejfájást is csökkentheti. Szóval érdemes mást kitalálni, ha épp nincs kedved, mert a fejfájás kapcsán teljesen valid terápiás javaslat lehet némi szex.

Öngerjesztő folyamat

Ha hosszú távú kapcsolatban élsz, biztosan megtapasztaltad, hogy saját és partnered vágya nem teljesen egyenletes, ennek pedig az a következménye, hogy a kapcsolatban váltják egymást a szexben szegényebb és gazdagabb időszakok. Jó hír, hogy bár egy hosszabbra nyúlt szexszünet után nem is olyan könnyű újra visszatérni a rendszerességhez, ha megint ráéreztek az ízére, csak jobban kívánjátok majd. Főleg mivel a jó szexuális élet az általános jó közérzetre is hat. Ha pedig jól érzed magad a bőrödben, és olyasvalakihez mész haza, akit szeretsz és vonzónak is látsz, sokkal könnyebben megjön a kedved a szexhez. Soha rosszabb ördögi kört!

Hacsak nem örömteli szexmentes kapcsolatban élsz, a szexualitás minden bizonnyal fontos része a mindennapjaitoknak. Akár azért, mert jól működik és sok örömet tudtok belőle kivenni, akár azért, mert döcög, és egyikőtök vagy mindketten úgy érzitek, többet, mást szeretnétek. Bárhogy is áll a dolog, fontos, hogy észrevegyétek, ha valami negatív változás áll be, és készüljetek fel az életkor előrehaladásából eredő testi változásokra is. Ha résen vagytok, és mindkettőtök számára fontos a libidó fenntartása, beszéljetek egymással vágyaitokról, és ne féljetek segítséget kérni akkor sem, ha elakadnátok.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra