18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Dolgok, amiktől nem működik köztetek a szex

Életünk során sokszor előfordulhat olyan együttlét vagy akár hosszabb időszak is, amikor nehézségeink vannak a szexszel. Nem megy, vagy nem úgy megy, mint máskor. Bár a szexszel kapcsolatos nehézségek és kétségek sokfélék lehetnek, vannak közös vonások, és a megoldások közt is van olyan, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia.

Férfiaknak és nőknek egyaránt okozhat nehézséget a szex, és sokszor nem tudjuk, merre induljunk, ha változtatni szeretnénk. A Healthline rövid, lényegre törő írásában a leggyakoribb panaszokat és a megoldásukhoz szükséges alaplépéseket mutatja.

Női bajok

Ha nőket kérdezünk arról, mi okozza a legnagyobb nehézséget számukra a szexben, jó eséllyel hallunk majd a vágy csökkenéséről, akár teljes hiányáról: a felnőtt nők mintegy 40 százaléka jól működő, egyébként harmonikus kapcsolatban is átél ilyesmit, a szexualitással kapcsolatos zavarok pedig csak gyakoribbak lesznek az életkor előrehaladtával.

A másik gyakori nehézség az orgazmuskészség hiánya. A felnőtt nők között nem kevesen vannak olyanok, akik sem egyedül, sem szexuális kapcsolatban nem éltek még át orgazmust.

Nézzük, milyen okai lehetnek a két leggyakrabban jelentkező problémának, és hogyan érdemes nekilátni a kezelésüknek!

A csökkent vágy okai

A vágy csökkenése nők és férfiak körében gyakori probléma, és gyakran párosul szervezési nehézségekkel is: nincs idő, megfelelően intim tér, nincs jó lehetőség az együttlétre. A probléma pedig így öngerjesztővé válik, a kevés szextől csak még kevesebb lesz.

  • Testkép

Ha nem tetszik neked, amit a tükörben látsz, valószínűleg úgy gondolod, másnak sem okoz örömet a látványod, így nem keresed azokat a helyzeteket, amikor meztelenül kell mutatkoznod a partnered előtt. A testkép és az önbecsülés nagyon szoros kapcsolatban van egymással: ha nem szereted a tested, ez önbecsülésedre, az pedig libidódra is nagyon erősen hat majd, éppúgy, ahogyan a pozitív önkép segít felszabadultnak lenni a mindennapok és a szex során. 

  • Életkor és hormonális változások

A menopauzához kapcsolódó hormonális változások erősen csökkenthetik a vágyat, aminek nem tesznek jót a klimax kísérő tünetei sem. Amikor hőhullámoktól, ingerlékenységtől, éjszakai izzadástól szenved valaki, kevésbé kívánós. A hormonhiány ráadásul a nedvesedésre is hat – itt sem jól. A szárazabb hüvely kellemetlenné teheti a szexet, amit így rögtön kevésbé is kíván az ember.

  • Konfliktusok

A párkapcsolati problémák, az anyagi ügyek vagy a gyerekek miatti konfliktusok sem hagyják érintetlenül a szexuális kapcsolatot. Amikor rendezendő ügyes-bajos dolgaitok vannak, nem meglepő, hogy alábbhagy a vágy.

  • Nem ügyes partner

Ha többször volt rossz, mint jó tapasztalatod a szexszel kapcsolatban (nem figyelmes, esetleg erőszakos partner, nyúlfarknyi együttlétek), sokkal könnyebben kialakulhat vágyhiány. Ilyenkor lehet, hogy nem is a szexet, csak a rossz szexet nem kívánod.

  • Egészségügyi okok

Egyes egészségügyi panaszok szintén felelősek lehetnek a vágy csökkenéséért. A depressziónak például egyik kísérőtünete lehet a vágy hiánya, ráadásul a betegséget kezelő egyes orvosságok (például az SSRI gyógyszercsoport) megnehezíthetik az orgazmus elérését mindkét nem esetében.

Mit tehetek?

Ha a vágy csökkenését vagy megszűnését tapasztalod, mindenképpen érdemes felkeresned kezelőorvosodat, hogy az esetleges szervi eredetű okokat ki lehessen zárni. Ha nincs szervi problémád, szentelj kicsit nagyobb figyelmet a saját örömödnek, próbáld – először egyedül – újratanulni, mi a jó neked. Az önkielégítés hozzásegíthet, hogy jobban megismerd a tested és magabiztosabb is légy vele kapcsolatban. Ha egyedül már rendben vagy, érdemes a partneredet is bevonni: beszélj a nehézségekről, és avasd be abba is, a testednek mi és hogyan esik jól. A kommunikáció különösen fontos: ha beszéltek a nehézségekről, az már félsiker lehet, és hidd el, mindketten nagyon sokat kaptok majd attól, ha jobb lesz a szex. 

Orgazmusképtelenség

Ha soha nem éltél még át orgazmust, elképzelhető, hogy szervi problémák, valamilyen trauma vagy más miatt kialakuló lelki blokk gátol abban, hogy jó legyen neked. Ha azonban csak kettesben jelentkeznek ezek a problémák, akkor lehet, hogy bizalomhiány, félelemérzet áll a háttérben, vagy az is elképzelhető, hogy a partnered nem érti még úgy a tested, ahogyan azt te szeretnéd. A vágy hiánya kapcsán felsorolt lépések mellett ilyen esetekben sokat segíthet a pszicho- és párterápia is.

Férfibajok

A fentebb felsorolt nehézségekkel (csökkent vagy megszűnt vágy, orgazmusképtelenség) férfiak is küzdhetnek, és a megoldások az ő esetükben is hasonlók: a szervi okok kizárása után pszichológussal és párjukkal is dolgozhatnak a probléma megoldásán. Férfispecifikus probléma viszont (és elsősorban a 40 alatti férfiakat érinti) a korai magömlés, illetve a főleg idősebb férfiaknál kialakuló merevedési zavar. A merevedési zavarokat egyes egészségszokások megváltoztatásával, illetve gyógyszeres kezeléssel, valamint pszichoterápiával is lehet kezelni.

A korai öröm okai

A korai magömlést sok kiváltó okhoz köthetjük, eredete lehet valamilyen rosszul rögzült szexuális tevékenység (például önkielégítés során rendszeresen arra törekedtél, hogy hamar menj el), a pornó, de akár az is, hogy nagyon felizgat a partnered közelsége vagy az ágybéli történések, és nem tudod kontrollálni az orgazmust megelőző fizikai folyamataidat. Nem segít az sem, ha korábban már tapasztaltál ilyet, és amiatt aggodalmaskodsz, hogy esetleg megint meg fog történni. Forrestre például így hat Jenny közelsége. 

Szakértők szerint a kulcs a tudatosság fokozásában és a mindfulness technikák alkalmazásában rejlik. Önkielégítés közben tudatosan próbálj lassítani, meg-megállni és megfigyelni, milyen folyamatok játszódnak le a testedben közvetlenül az orgazmus elérése előtt. Amikor érzed az előjeleket, érdemes megint megállnod.

Akár nőként, akár férfiként szembesülsz a fenti nehézségekkel, fontos tudnod, hogy problémáiddal nem vagy egyedül, és hogy a nehézségek kezelésére ma már számtalan technika a rendelkezésedre áll. És fontos, hogy tudatosítsátok azt is, a szex nem sikerről és orgazmusról, hanem az egymáshoz való kapcsolódásról és intimitásról szól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra