18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így cincálja szét a pornó az önbecsülésed

Nemcsak a pornó, a mainstream média és a közösségi oldalak is rombolják a képet, amilyennek önmagadat, a saját testedet látod. A nők különösen veszélyeztetettek, de a testszégyen nemcsak az ő szexuális életeküt nehezíti meg. Csonka Balázs szexuálpszichológus írása.

Szexualitásunk és saját testünk megélése szoros kapcsolatban állnak. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, szépnek látjuk, kívánatosnak éljük meg magunkat, a szexhez is több kedvünk van. A negatív testkép, a belső diszkomfort, a szégyen érzése ugyanakkor nem csak a szexuális vágyat csökkenti, de legtöbbször erős szorongással is jár a testiség megélésében. Az együttlét során így nehezedik az érzelmi bevonódás, lehetetlenné válik a mély intimitás megélése. Az sem ritka, hogy a szorongás végül merevedési zavarokban, korai magömlésben vagy az orgazmus elmaradásában is megjelenik. Ezek a tünetek persze további szorongást szülnek, felerősítik a már meglévő belső feszültséget, és így igen könnyen létrejön az ördögi kör.

Mindenről a pornó tehet?

A pornófilmekkel kapcsolatosan gyakran felmerülő aggály, hogy a szereplők testi megjelenése rengeteg szorongást kelthet az emberekben. A karcsú testeken domborodó, tökéletesre plasztikázott szilikonmellek, a dús ajkak a nőkben, a szteroidokon hizlalt izomzat és az óriás péniszek a férfiakban okozhatnak diszkomfortérzést. Valamivel újabb jelenség a szeméremajak-plasztika, melynek népszerűségét az ánuszvilágostó műtétekkel egyetemben a pornófilmekre szokás fogni. A két jelenség azonban gyökeresen eltér egymástól.

Érdekel a szex? És a szexuálpszichológia?

Ha igen, neked szól következő előadásunk, ahol Csonka Balázs szexuálpszichológus beszél arról, hogyan formálja át a pornó a szexuális életünket. Az előadást szeptember 14-én este tartjuk a MOM Kulturális Központ kupolatermében. Jegyeket ide kattintva vásárolhatsz. Reméljük neked is még jut belőlük.

A női test tárgyiasítása ugyanis messze nem a pornó privilégiuma. A marketing egyik alapvető közhelye, hogy vonzó nőkkel bármit el lehet adni. Motorolajat, hűtőszekrényt, gépsonkát. Aki látott már könnyűzenei videoklipet, aki felfigyelt már az utcán a lengén ötözött lányokkal manipuláló reklámplakátokra, vagy használta már az Instagramot, tudja, hogy a női test tárgyiasítása szinte mindenhol ott van. Csábító pózokban, agyonretusálva. Ezt ma már csak azért is igen nehéz elkerülni, mert a reklámpiacon iszonyatosan kiélezett verseny zajlik a fogyasztó figyelméért. A legnagyobb figyelem köztudottan a szexuális ingereknek jár, arra mindenki felkapja  fejét. A verseny pedig egyszerűen rákényszeríti a hirdetőket, hogy minél erősebb szexuális képeket hozzanak létre. A képek és videók utólagos fileterezése, retusálása, digitális szerkesztése, a szupernormális ingerek előállításának ez az egész, rendkívül fejlett eszköztára minden lehetőséget biztosít is erre.

shutterstock 131401067
Shutterstock

Miközben a mainstream médiát és a közösségi oldalakat egyaránt elárasztják a női test digitálisan átalakított képei, a pornó egy másfajta átalakuláson megy keresztül. A robbanásszerű keresletnövekedés ugyanis a tömegtermelés korát hozta el, mely egyre kevésbé követeli meg a pornószínésznő sztereotipikus kinézetét. Amellett tehát, hogy a pornó kétségtelenül szerepet játszik az ideális test fogalmának kialakításában, semmivel sem tűnik ebben komolyabb tényezőnek, mint egy fehérnemű- vagy táplálék kiegészítő reklám óriásplakátja, esetleg egy filterezett fotósorozat az Instagramon.

Az, hogy az ember milyen fogalmakat alakít ki az ideális megjelenésről persze nem mindig globális kép, az egyes testtájak túlhangsúlyozása, ismételt, felnagyított bemutatása kiemelt figyelmet irányít az adott testrészre. Elég csak a a pornóban a genitáliákra fókuszált szuperközeli (close-up) felvételekre gondolnunk, vagy egy eleve a pénisz mérete köré szerveződő videót megnéznünk, ahol a női szereplő az első néhány percben csak partnere méretein ájuldozik, alkarjához méregeti, és teljes színművészeti eszköztárát a döbbenet kifejezésének szolgálatába állítja. Ezek az élmények a kulturálisan meghatározott testideállal együtt formálják saját jó test -képzetünket, amihez utána magunkat és másokat is hasonlítani tudunk. Az összehasonlítgatás önmagában hordozza saját testünk állandó figyelgetését, méregetését és rendszeres megítélését. A retusált képeket, a szétszteroidozott vagy szétplasztikázott testeket nehéz azonban felülmúlni, így a pornó (média-, közösségi oldal-) használó ezekhez képest általában alulmarad és megjelenik a testszégyen. Így is kinézhetnék, ennyire izmos is lehetnék, ilyen szép szimmetrikusak is lehetnének a kisajkaim. De nem. Kész a szorongás, oda a magabiztosság, nyitva az út az evészavarok, a szteroidhasználat és a dubiózus pénisznövelő csodaszerek felé.

A nőkön nagyobb a nyomás

A nők ugyanis közvetetten, partnerük által is veszélyeztetettek lehetnek a testképzavarok kialakulásában. Egy amerikai kutatásban ráadásul kimutatták, hogy nem csak a jelenlegi, de a volt partnerek pornóhasználata is hatással lehet a nő saját testéről alkotott képére. Különösen akkor, ha az illető nő nem is nézte valami jó szemmel partnere online kiruccanásait.

shutterstock 2793197
Shutterstock

Nem feltétlenül jobb azonban a helyzet a pornó elfogadásával sem. Ne feledjük, hogy a média testideáljai nem csak a saját, de a másik nem testére is vonatkoznak, arra is hatással vannak. A sokat pornózó férfi tehát esélyes, hogy a női testre is másként tekint. És nem is feltétlenül azért, mert annyira eszméletlenül jó testeket lát, hanem egyszerűen azért, mert hozzászokik a szexuális ingerek állandó jelenlétéhez. A nő pedig észreveszi, hogy a férfi szemében nincs meg ugyanaz a vágy, ha ránéz, mint korábban. A tanulság nyilván ugyanaz lesz: az ő teste, az ő lénye nem elég vonzó. És hiába egyértelmű, hogy egészen másról van szó: ha valaki nem érzi, hogy párja vonzónak találja, az semmilyen körülmények között nem tesz jót az önbecsülésének.

Meg kell végül említeni a kritikát, a beszólásokat. Ez nemtől függetlenül az egyik legkárosabb dolog, ami egy ember szexuális önbecsülésével történhet. Illik vele vigyázni, illik nem bunkónak lenni. A kritika azonban olyan, hogy egy is elég belőle, hogy hosszú időre megtöltse szorongással a másik szexuális életét. Abba az egybe pedig nem is olyan nehéz belefutni, mint azt elsőre gondolnánk. De hogy jön ide a pornó? Úgy, hogy rengeteg új szempontot kínál a minősítésre. Kinek jutott volna például eszébe korábban, hogy szeméremajkainak szimmetriája vagy a végbélnyílása körüli bőrfelület pigmentáltsága befolyásolhatja, mennyire találják őt vonzónak mások?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek