18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szexhiány 7 káros egészségügyi és lélektani hatása

Egy csomó oka lehet annak, ha csökken a libidó. Veszekedés, stresszes meló, utazás, sőt a gyógyszerek között is akad nem egy vágygyilkos. Miközben mindenáron igyekszel figyelni, hogy jól egyél, rendszeresen sportolj és eleget pihenj, lehet, hogy megfeledkezel arról, hogy a szex legalább ennyire alapvető szükséglet.

A bajt általában akkor vesszük csak észre, ha hangulatunk, kapcsolatunk vagy egészségünk megy rá a hiányra. A Prevention.com segítségével most bemutatjuk, milyen káros hatásai lehetnek a szexhiánynak. 

Kimerültség és stressz

A szex az egyik legjobb módja, hogy kiereszd a gőzt. Klinikailag igazolt, hogy a szex nélkül élők stresszesebbek, félénkebbek, feszültebbek, mint azok, akik legalább heti egy alkalommal szexelnek.  Hogy miért? Mert szex közben a tested boldogsághormonokat is termel, és ezek nagyon sokat tudnak segíteni a stresszkezelésben, továbbá erősítik az önbizalmat és segítenek az izmok ellazításában is.  Az sem lehet kifogás, hogy éppen nincs kivel összebújni, hiszen nemcsak a páros gyakorlatok, de a maszturbáció is oldja ám a feszültséget.

Gyengülő immunrendszer

Igaz, hogy ha redukálod a szexet, egy-két fertőzést megúszhatsz, de ezzel megfosztod magad attól az immunerősítő hatástól is, amit a rendszeres hancúrok jelentenek. Egy 2004-es vizsgálatban egész megdöbbentő számadat jött ki ezzel kapcsolatban: azoknak a szervezetében, akik rendszeres szexuális életet éltek, 30 százalékkal több A-immunsejt termelődött, mint azokéban, akik csak ritkán, vagy sosem hódoltak a testi élvezeteknek. A kevesebb immunsejt pedig könnyebb megbetegedést jelent. 

Párkapcsolati konfliktusok

Ha egy kapcsolatban/házasságban nincs szex, az csökkenő önbecsüléshez, féltékenységhez és a kötődést serkentő hormonok szintjének zuhanásához vezethet - írja Les Parrot pszichológus. Ha keveset vagytok együtt, könnyen gyanakodni kezdhetsz partneredre, hátha máshol keresi a boldogságot, és ez bizony a köztetek lévő bizalmat is alááshatja.

A kevés szex féltékennyé tehet.
A kevés szex féltékennyé tehet.Shutterstock

Persze ez nem jelenti azt, hogy csak a szexszel tarkított kapcsolat lehet boldog. A kötődést érintésekkel, szavakkal és az intimitás egyéb formáival is kifejezhetjük, és így akkor is elégedettek lehetünk, ha az ágyban nem demonstráljuk az összetartozást. Mindenesetre jobb, ha nem hanyagoljuk érzelmeink kifejezésének ezt a módját sem.

Nehezebben jössz hangulatba

A szexben nagyon gyorsan ki lehet jönni a gyakorlatból, de a jó hír az, hogy egy kis erőfeszítéssel ismét formába hozható a szexuális élet. Ördögi kör: a kevesebb szex csökkenő intimitáshoz vezet, ennek a hiánya pedig tovább csökkenti a vágyat. Ellenben a jó szex hatására legközelebb is szívesebben állsz kötélnek. Vagyis a több szexhez vezető út első lépése a szex. A tested is biztosan jobban reagál, ha be van járatva, hiszen a szex segít a medencefenék izmainak fitten tartásában, a vérkeringés serkentésében és a hüvelyfal nedvességének megőrzésében. 

Elvékonyodhat a hüvelyfal

menopauza során a szervezet ösztrogéntermelése lecsökken, ez pedig vaginális sorvadáshoz, vagyis a hüvelyfal szárazságához és elvékonyodásához vezethet. Ha nem élsz szexuális életet, a dolog még rosszabb, mert a szex közben felpezsdülő vérkeringés segítene a rugalmasság megőrzésében és a nedvesség fenntartásában.

Nőhet a prosztatarák kockázata

A gyakori ejakuláció segít, hogy a prosztatában felgyűlő, és később esetleg tumor kialakulásához vezető anyagok kiürüljenek a szervezetből. Egy tanulmány szerint a havi 21, vagy ennél több alkalommal ejakulálóknál szignifikánsan csökken a prosztatarák kialakulásának kockázata. 

Merevedési zavarok

A csak ritkán szexelő férfiaknál kétszer nagyobb esélye van a merevedési zavarok kialakulásának, mint azoknál, akik rendszeresen odateszik magukat, publikálták nemrégiben. Szakértők szerint kicsit az edzésez hasonlatos ez a dolog: a péniszt körülvevő izmokat is muszáj edzeni, ha azt szeretnénk, hogy jó kondiban maradjanak.

Keress, találj, teremts alkalmat tehát a rendszeres és kielégítő szexre. Nem csak vonzóbb, de egészségesebb és boldogabb is leszel tőle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra