18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hova tűnt a kapcsolatunkból a szex?

A szenvedélyt bizony ugyanúgy ápolni, gondozni kell, mint magát a kapcsolatot. Egy kutatás szerint a férfiak vágya nagyrészt a kölcsönösségen, a kapcsolat minőségén, a spontaneitáson, valamint a partner megjelensésén múlik. A legfontosabb tippek következnek szexmentes kapcsolatok ellen.

Egy kapcsolat elején általában könnyen megy minden. Megvan a kémia, lángol a szerelem, az elsöprő vágy és a szenvedély pedig csodálatos élménnyé teszi az együttléteket is. Az idő múlásával azonban világossá válik, hogy ez az állapot nem marad fenn magától. Nem lehet mindent a feromonokra bízni. Az újdonság varázsa egyszerre megkopik, az együttlétek egyre ritkulnak, és nem nehéz eljutni a szexmentes kapcsolatig sem. Főleg, ha ott a stressz, a kapcsolati konfliktusok vagy a gyerek-kérdés, ami mind-mind megnehezíti az egymásra hangolódást. És nem, a nagy ő-vel sem megy minden magától. A vágyat tehát mi magunk tudjuk fenntartani, mi magunk tudunk tenni azért, hogy kapcsolatunkban hosszabb távon is megmaradjon a szenvedély. Szerencsére már a tudomány is segítségünkre van ebben, a legfontosabb szempontokat egy tavaly publikált amerikai tanulmány alapján gyűjtöttük össze. Bár a kutatók a férfiak vágyát vizsgálták, esélyes, hogy komolyabb nemi különbségek azért még sincsenek ebben.

shutterstock 218019286

Mutasd ki, hogy vágysz rá!

A legerősebb tényezőnek a kölcsönösség bizonyult. A megkérdezett férfiak csaknem háromnegyede számolt be arról, hogy igenis nagyon fontos azt éreznie, hogy a partnere is vágyik rá. Hogy szereti, ha megdicsérik, ha éreztetik vele, hogy vonzó, ha látja, hogy a másik is akarja vele a szexet. Még jobb, ha nem pusztán élvezi, de kezdeményezi is. Érdemes tehát  átfogalmaznunk a sztereotípiát, miszerint a nő szenvedélye attól ébred fel igazán, ha a vágy tárgyának érzi magát. Hiszen ez, úgy tűnik, nemtől függetlenül, a legtöbb emberre érvényes.  

Spontaneitás

Ugyanígy általános emberi tulajdonság, hogy a megszokott dogok hamar unalmassá válnak. Így vagyunk például a monoton munkával is. Míg azonban a dögunalmas rutinfeladatokon nagy nehezen átzötyögünk, addig a szex lényegét éppen az izgalom adja. Anélkül nem igazán működik, de legalábbis nem sokat ad. A kutatásban a férfiak kétharmada jelezte, hogy nála sok múlik a spontaneitáson és a változatosságon. És hogy nem kell ehhez feltétlenül az extremitásokban gondolkozni, jól mutatják a konkrét válaszok: "adjon ki több hangot az együttlét során", "csináljuk egy másik szobában", "engedjünk a pillanatnak", "ne agyalja túl a dolgot".  

Beszélgessetek!

A kutatásban részt vevők több, mint fele említette meg, hogy jobban vágyna partnerére, ha közelebb érezné őt magához. A szenvedély persze nagyrészt a két ember közötti ideális távolságon múlik, így az összeolvadás sem tesz neki jót, mégis gyakoribb jelenség az egymástól való eltávolodás. Lehet ez a kapcsolat fejlődésének természetes velejárója is, például ha a kezdeti időszakhoz képest kevesebb időt tudnak együtt tölteni. De valamilyen esemény vagy konfliktus ugyanúgy eltávolíthatja a párokat, például ha gyerekük születik, vagy összevesznek valamin. Ha a két ember este hazaér, sokszor nehéz egymáshoz kapcsolódni. Mindketten máshol dolgoznak, más élmények, hatások érik őket, más problémáik, nehézségeik vannak. Mintha két külön világban élnének. Az egymásra hangolódásban pedig nagyon sokat segít, ha az élmények megoszthatók, ha a világok bizonyos szintig átjárhatók, a két ember jobban része egymás életének.

Nyugizzatok!

Ami a feszültségeket illeti, azokat pedig érdemes feloldani. Legyenek akár belső konfliktusok, munkahelyi problémák, vagy éppen egymás közötti nézetletérések, biztosan nincsenek jó hatással a szexuális vágyra. Ha azonban támogatni tudjátok egymást ezekben, meg tudjátok oldani a kapcsolaton belül felmerülő problémákat, olyan közeget teremthettek magatoknak, amiben mindketten meg tudjátok élni a biztonság élményét, és egyikőtöknek sem kell falat húznia maga köré, hogy megvédje magát.

shutterstock 430723567

Maradj igényes!

Végül pedig a látvány. A férfiak általánosságban sokkal fogékonyabbak a vizuális ingerekre, így nem meglepő, hogy a kitöltő jelentős része vágyik rá, hogy partnere kinézetével is táplálja benne a szenvedélyt. Persze hogy a te partnered a vizualitásra, vagy éppen más ingerekre fogékonyabb, azt érdemes tőle is megkérdezni. Legyen az látvány, illat, vagy éppen tapintás, a slamposság mindkét nem számára kevésbé szexi, mint egy ápolt test.

Akár az a célod, hogy megmaradjon köztetek a szenvedély, akár valamilyen nehézséggel küzdötök ebben, a legfontosabb azt tudni, hogy az adott kapcsolatban mi jelent, vagy mi jelenthet problémát. Ebből látszik majd, mi az ami erőssége a kapcsolatnak, amire építeni lehet, és mi az, amivel foglalkoznotok kell, amiről érdemes többet beszélgetni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra