18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezt próbáld ki, ha jobb szexre vágysz!

Ellazulni, a pillanatban lenni, kizárni a külvilág zavaró ingereit – nem mindenkinek megy könnyen. Pedig a szex aligha sül el jól, ha feszült vagy, a munkahelyi teendőkön kattogsz, vagy a feneked mérete miatt aggodalmaskodsz. Nem jól mennek a dolgok az ágyban? Mielőtt vágyfokozó tablettákhoz nyúlnál, próbáld ki a mindfulnesst!

Bár a teljes tudati összpontosításra/jelenlétre fókuszáló technikák több ezer éves múltra tekintenek vissza, a mindfulness csak az utóbbi 10 évben került igazán az érdeklődés központjába. Sokáig elsősorban stresszűző technikaként tekintettünk rá, pedig sokkal több lehet benne – segíthet például a szexuális életed harmonizálásában is.

Justin Lehmiller szexuálterapeuta blogján egy, a mindfulness és a szex kapcsolatáról szóló könyv szintén pszichoterapeuta szerzőjével beszélgetett a témáról. 

Mi a mindfulness?

A fogalom sokféleképpen megközelíthető (kritikusai szerint messze nem elég körvonalazott), de az eltérő magyarázatokban azért van valami közös. A mindfulness állapotában az adott pillanatra fókuszálunk, azt próbáljuk a lehető legmélyebben átélni, ami abban a pillanatban akár fizikailag, akár szellemileg, akár érzelmileg eljut hozzánk.

Így jó
Így jóShutterstock

Ez a figyelem segíthet abban, hogy jobban megértsük és elfogadjuk az érzéseinket, lassan elimináljuk a stresszt, és fokozatosan kizárhassuk a zavaró ingereket. Sőt, abban is a segítségünkre lehet, hogy jobban tudjunk partnerünkhöz kapcsolódni. A fentiek pedig, akárhogy is nevezzük magát a módszert, biztos, hogy segítenek a szexuális élet jobbá tételében. A midfulness így (gyakorlói szerint) megoldást tud kínálni a különböző szexuális problémákra, sőt túl is mutat ezen. A technika mindenki számára elsajátítható.

Jobb, mint a gyógyszer?

A csökkent szexuális vágy, a merevedési és nedvesedési zavarok kezelésére ma már gyógyszerkészítmények is rendelkezésre állnak, de Lehmiller szerint ezek nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Elsősorban azért, mert a szexuális problémák egy része lelki eredetű, gyakran előfordul, hogy a fentebb említett zavarokat csalódottság, önbizalomhiány, kiábrándultság, érzelmi kimerülés vagy stressz okozza. Ezen a gyógyszerkészítmények nem minden eseten tudnak segíteni. Lehmiller szerint, amikor a probléma a lélekben gyökerezik, érdemes lehet alternatív gyógymódokat is felkutatni.

Miért pont a mindfulness?

Lehmiller beszélgetőpartnere, dr. Lori Brotto szakpszichológus nemrég megjelent könyvében részletesen foglalkozik a mindfulness és a szex kapcsolatával. Rövid beszélgetésükben is felvillant pár szempontot, ami alapján érdemes lehet a gyógyszeres kezelés helyett/előtt ezeknek a technikáknak is teret engedni.

Dr. Brotto és (az eddig elsősorban nőkre fókuszáló) vizsgálatok szerint a mindfulness segít felserkenteni a vágyat, fokozni az izgalmat és a nedvesedést, ráadásul jobb orgazmust is eredményezhet.

Mindfulness során ugyanis nem csak fókuszáltak vagyunk; ez az állapot több mint koncentrált figyelem. Az is szükséges hozzá, hogy a gondolatainkra való maximális figyelem mellett azokat ne ítéljük el: ne büntessük magunkat, ha többször fókuszt vesztünk, mint ahogyan akkor sem ítélkezünk, ha kellemetlen vagy zavaró gondolataink támadnak.

A doktornő szerint a technika elsajátításának számos, a szexualitáson túlmutató előnye is van, melyek ugyanakkor nagyon is visszahatnak a szexuális életre. A mindfulness segítségével jobban lehetünk a gondolatainkkal, így a környezetünkkel is: jobb társ, beszélgető- és szexpartner is lehet belőlünk.

A doktornő és kollégái rengeteg nővel dolgoztak együtt, s bár a problémáik eredete homlokegyenest eltérő volt (volt, aki nőgyógyászati műtét, más erőszak fizikai és lelki sebeit hordozta, volt, akit önbizalomhiánya vagy depressziója bénított a szexben), a mindfulness technikáitól mindannyian stressz-szintjük csökkenéséről és a szexualitással kapcsolatos kétségek és félelmek elmaradásáról számoltak be.

De még milyen jó
De még milyen jóShutterstock

Hosszú távú hatások, előnyök

A mindfulness technikáinak egyik nagy előnye a gyógyszeres kezelésekkel szemben, hogy az elért eredmények hosszabb távon maradnak meg, sőt még a kezelés befejezése után is tapasztalható fejlődés a pácienseknél. A technika elsajátítását segítő tréningek után 6, illetve 12 hónappal is arról számoltak be a résztvevők, hogy a szexuális életük az elmúlt időszakban is fejlődött. A gyógyszeres kezelések lokális hatása a szerek abbahagyása után ezzel szemben csökken.

További előny, hogy míg a gyógyszerkészítmények jellemzően csak egy-egy tünetet kezelnek, a mindfulness pozitív hatása rendszerszintű lehet, az abban részt vevők az életminőségük javulásról és több életterületen elért fejlődésről számolnak be.

Ráadásul a mindfulness nem interferál a gyógyszerekkel vagy akár az alkohollal, így nem kell valamilyen negatív keresztreakcióval számolni, és nem utolsósorban, szex előtt akár egy pohár (lazító hatású) vörösbor is lecsúszhat.

Szexuális problémák, nehézségek esetén mindenképpen beszélj a partnereddel, hogy megoszthasd vele a terhet, és fontos az is, hogy a kezeléshez szakembert keressetek, aki segíthet annak eldöntésében, hogy szervi vagy esetleg lelki eredetű probléma áll-e a zavarok hátterében. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek