Mi áll a depresszió mögött valójában?

Korunk egyik népbetegsége a depresszió, ezért nagyon fontos, hogy minél több oldalról megvizsgálják, hogyan és mitől alakul ki. A szakemberek úgy gondolják, hogy a tünetek mögött nemcsak pszichológiai tényezők, hanem örökletes hajlam is állhat.

A depresszió a leggyakoribb lelki betegség, ami fiatalokra és idősekre, férfiakra és nőkre ugyanúgy lecsap. Sokan attól tartanak, hogy saját depressziójuk továbböröklődhet a gyerekeikre – és bár a témával kapcsolatos kutatások még kezdeti stádiumban járnak, a tudósok úgy gondolják, van alapja a félelemnek – írja a Yahoo cikke, melyet az Amerikai Pszichológiai Társaság tett közzé.

Biológiai, pszichológiai és társadalmi okok is közrejátszanak

Dr. Natalie Dattilo, a bostoni Brigham és Női Kórház pszichiátriai részlegének igazgatója szerint kétségtelen, hogy a depresszió kialakulásában örökletes hajlam is szerepet játszik. Bár egyelőre keveset tudunk ezzel kapcsolatban, valószínűsíthető, hogy nem egyetlen gén, hanem több génben történő módosulások állhatnak a hajlam hátterében.

A felmérések szerint azoknál, akiknek egy közvetlen hozzátartozója – szülő vagy testvér – depresszióban szenved, két-háromszor nagyobb az esély, hogy maguk is érintettek legyenek a lelki problémákban. A depresszió azonban bonyolult jelenség: a biológiai okok mellett pszichológiai és társadalmi tényezők is meghúzódnak a háttérben, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a családi hajlam végül kiütközik az érintetteken.

A depresszió genetikai eredetű?
A depresszió genetikai eredetű?valentinrussanov / Getty Images Hungary

A depresszió kialakulásáért felelős biológiai tényezők közé az öröklött hajlam mellett olyan dolgok tartozhatnak, mint az illető egészségi állapota vagy éppen a neme. Pszichológiai téren döntő lehet, hogy milyen az adott személy önképe és önbizalma, mennyire engedi át magát az érzelmeinek, és mennyire képes megbirkózni a gondokkal. Társadalmi tényezők például az egyén vagyoni helyzete és családi körülményei, iskolázottsága, az, hogy mennyire van része valódi társas kapcsolatokban, és még sok minden más.

Érdemes utánajárnod a családod körében

A közvetlen családtagoknál tapasztalt lelki betegségek nem csak biológiai és genetikai okok miatt idézhetnek elő nagyobb hajlamot a depresszióra. Ha egy gyerek olyan családban nő fel, ahol a szülők folyamatosan lelki problémáktól szenvednek, és pesszimistán tekintenek az életre, ő maga is könnyen átveheti ezt a negatív életszemléletet. A pszichológusok nem győzik hangsúlyozni, mekkora hatással vannak az emberre a kisgyerekkorban őt ért környezeti ingerek.

A szakemberek szerint, aki depresszióval küzd, annak érdemes utánajárnia, volt-e a családjában depresszióval kezelt személy, és ha igen, milyen módokon próbált szabadulni a betegségétől, illetve mennyire járt ebben sikerrel. Ez az információ az orvosoknak is hasznos lehet, hogy tudják, milyen kezelési módszerek lehetnek a leghatásosabbak a konkrét esetben.

Összegezve tehát: valóban van esély rá, hogy valaki depressziós lesz, ha a szülei is azok voltak, illetve a gyerekei is veszélyeztetve vannak, ha ő ettől szenved. Azonban mivel számos egyéb tényező is közrejátszik benne, egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen átöröklődik a depresszió.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek