18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mit jelentenek a szexuális álmok?

Volt már olyan, hogy álmodban szenvedélyesen szeretkeztél valakivel, akit személyesen nem is ismersz? Vagy kalandba bonyolódtál olyannal, akihez civilben nem vonzódsz, sőt nem is tartod szimpatikusnak? Hát olyan, hogy valami olyat csináltál álmodban, amit a való életben tuti soha nem próbálnál ki? Nem vagy egyedül. Szexuális tartalmú álmok sokunknál megjelennek, és néha valóban nagyon zavarba ejtőek tudnak lenni.

Aggodalomra azonban semmi ok: egyáltalán nem biztos, hogy az álmodban történtek konkrét jelentést hordoznak a szexualitásoddal kapcsolatban. A szexálmok jelentésének firtatása ingoványos talaj, hiszen álmunkban élményeink, emlékeink, vágyaink és félelmeink sokasága keveredik, ezek együtt pedig az ujjlenyomathoz hasonlóan egyedi képeket hoznak végül létre. Egy-egy szexálomképet egy-egy konkrét jelentéssel megfeleltetni épp ezért humbug. Csalódást kelthet, amit írunk, de attól még igaz: szexuális tartalmú álmainkat sem érdemes nagyon másképp kezelni, mint az összes többi éjszakai képet. 

Az álomról (Barbi)

Egy fárasztó nap után álomra hajtva a fejünket testünk ellazul, agyunk pedig, ha nem is pihen, de más üzemmódra vált a nappalihoz képest. Ahogy egyre mélyebben szenderülünk el, álmodni kezdünk, vagyis sajátosan valósághű, közben valahogy nagyon is valószerűtlen történetté összeálló képeket kezdünk el látni. Álmainkban sajátos módon keverednek az átélt valóság élményei vágyainkkal, félelmeinkkel, ráadásul az így létrejövő film tartalma és formája szoros kapcsolatban van személyiségünkkel, aktuális hangulatunkkal és érdeklődési körünkkel is. 

Bár álomképek nemcsak az úgynevezett REM-szakaszban keletkeznek, de ebben az időszakban a legintenzívebbek, a leghosszabbak és sokszor a legfurcsábbak is. Álmodni bármiről álmodhatunk, és az álom szerepe tulajdonképpen a megismerő funkciókéhoz hasonló: segít feldolgozni a bennünket ért ingereket és benyomásokat. 

Szex és álom

Egy 2007-ben kijött kutatás szerint az emberek álmainak mintegy 8 százaléka (meglepő módon férfiak és nők esetében is hasonló az arány) szexuális tartalmú, vagyis azok közül az álmok közül, amelyekre emlékszünk, minden 11-12. ilyen témájú. Ezek az álmok ugyanakkor nem feltétlenül járnak  tényleges fizikai izgalommal: a szexuális tartalmú álmoknak csak mintegy négy százaléka idéz elő orgazmust, és sokszor előfordul nedves álom anélkül, hogy ahhoz az agyunkban valamilyen szexis kép vagy film kapcsolódna. Ha már film: szexuális álmainkra hatással van a pornó is: az ott látottakat (bizonyos részleteiben) sokan szendergés közben is újranézik.

De miért álmodunk egyáltalán a szexről?

Szakértők szerint pontosan azért, amiért bármi másról, mozgásról, evésről, ivásról: a szex része az életünknek, így álmunkban is megjelenik. Igaz ugyanakkor az is, hogy a szexálom, bár nincs mindig kapcsolatban a test szexuális ingereltségével, nem teljesen független attól. A REM-fázisban például több vér áramlik a nemi szervek környékére, ez serkentheti az izgalmat, és kimutatták azt is, hogy a nők peteéréskor megfigyelhető kívánóssága az ebben az időszakban gyakoribb szexuális témájú álmokban is szerepet játszhat. Szexálmot emellett akár rendszeresen szedett orvosságaink is indukálhatnak.

Bár (erotikus) álmaink teljesen egyediek, vannak közös vonások a fejben pörgő képsorok között. Kutatások szerint a legtöbbször konkrét aktusról álmodunk, ennél némileg kevesebbszer csókolózásról, pettingről, és az álmok még kisebb részében önkielégítésről. Vannak emellett tipikus (és sokakban riadalmat keltő) forgatókönyvek is: szex az exünkkel, a főnökünkkel, egy vadidegennel, hírességgel, akár családtaggal, vagyis olyan tevékenységek, amiket ébren tabunak, sőt akár perverznek ítélnénk meg. 

Miért álmodtam ezt? 

A kérdés benned is felmerülhet, ha valami olyat éltél át álmodban, ami a valóságban idegen tőled, vagy ha teljesen kielégítő és rendszeres szexuális élet mellett is gyakran álmodsz a szexről. Szakértők szerint nem biztos, hogy a szexualitásodat kell górcső alá venned, miközben a választ keresed. Azt mondják, hogy az erotikus álmokat, csakúgy mint az összes többit, mindennapi életed valamilyen jelentős, vagy téged aktuálisan foglalkoztató eseményéhez kapcsolhatod, álmod szereplői pedig személyiséged egy-egy szeletét jelenítik meg. 

Álmaink funkciójával kapcsolatban (ide értve a szexuális tartalmúakat is) több teória is ismert. Ezek szerint az álom lehet például:

Élményfeldolgozás. Az álom lehetőséget teremt arra, hogy valamilyen nehezen feldolgozható, érzelmileg megterhelő élményt feldolgozzunk. Amikor alszunk, agyunk olyan jelenségeket, dolgokat, karaktereket kapcsolhat ezekhez az élményekhez, amelyeket ébren sosem, ez pedig segítheti a feldolgozást. 

Megküzdés. Egyes teóriák szerint, amikor álmodunk, a nehéz helyzetekkel való megküzdést gyakoroljuk, mert alvás során az az agyi terület (az amigdala) működik intenzíven, ami ébren a küzdj vagy menekülj! típusú reakcióinkkal van kapcsolatban. 

Ő például lehet, hogy épp démonaival küzd
Ő például lehet, hogy épp démonaival küzdVizerskaya / Getty Images Hungary

Inspiráció. Egyes elméletek szerint az álom arra való, hogy segítségével mozgósítsuk a kreatív energiáinkat. Álmunkban ugyanis nincs meg az a logikai kontroll, ami ébren visszafogja a mindent elsöprő és valószerűtlen kombinációkat létrehozó kreativitást. 

Emlékek. Más elméletek szerint az álom fő funkciója, hogy segítsen elraktározni és hosszú távon megőrizni az emlékeinket. Ennek a jelenségnek a pontos működését még nem érti, létét azonban már igazolta a tudomány. 

Ezek az általánosabb megközelítések segíthetnek abban, hogy mindennapi álmaidat, és köztük az erotikusakat is jobban megértsd, vagy legalábbis el tudj rugaszkodni azok szó szerinti értelmezésétől, és megkíméld magad az önostorozástól is. 

Jó, és a kifejezetten szexuális töltetű álmok?

Nem biztos, hogy mindenáron meg kell értened ezeket az álmokat, és az sem, hogy egyáltalán lehetséges feltárni a valódi kapcsolatot álom és a való élet között. Ahány ember, annyiféle álom és annyiféle jelentés: nem készült még el az a szótár, ami egyből tolmácsolna az álmok és a mindennapok nyelve közt. Ha azonban megijesztenek az „illetlen” álmok, jó tudnod, hogy azokat egészen hétköznapi dolgok is indukálhatják. Például ilyesmik:

Változások a hétköznapi életedben

Megfordult veled, körülötted a világ? Valami egészen újba vágtál vele, vagy valami nagy változást fontolgatsz? Az erotikus tartalmú álmok jó lehetőséget kínálnak arra, hogy az újdonsággal, a változással foglalkozz, meg tudj vele barátkozni. Most költöztél, új munkahelyed van? Ha nagy léptékű változások zajlottak az életedben, a tetejébe meg még teljesen lehetetlen erotikus álmod is volt, könnyen lehet, hogy a kettő kapcsolatban van egymással. Szóval nyugi. 

Szexhiány

Az, hogy a szexuális életed és a szexis álmaid között nincs feltétlen kapcsolat, nem jelenti azt, hogy soha nem is lehet. Igenis van, amikor valóban összeér a két dolog. Ha sokasodnak a szexuális töltetű álmaid, érdemes átgondolnod, elegendő szex van-e az életedben. Akár egyedül vagy, akár kapcsolatban, számos oka lehet annak, ha kevesebb a szex és több az erotikus álom. Egyes szakértők szerint előfordulhat, hogy agyunk így üzen arról, hogy valamit változtatni kellene. 

Kreativitás

A szex alapvetően nagyon kreatív tevékenység, legalábbis addig jó, amíg nem tűnik el belőle az újító, kísérletező kedv. Amikor civilben épp kreatív csúcson vagy, amikor duzzadsz az újító energiáktól, gyakrabban álmodhatsz a szexről, és az is előfordulhat, hogy abban is nagyon kreatív lesz a megközelítésed. Vagyis az, ami az álomból ébredve riasztóan furcsának hat, inkább kreatív gondolatkísérlet, mintsem lappangó vágy. 

Vonzalom

Naná, hogy van olyan is, hogy tényleg olyasvalakivel vagy együtt álmodban, akihez vonzódsz. Miért lenne baj ez? Megtörténhet, hogy nappal inkább elterelni próbálod a figyelmedet erről a vonzalomról, mert a vágyad tárgya nem a partnered vagy olyasvalaki, akivel nem kéne kezdeni. Álmunkban fittyet hányunk az efféle konvenciókra, ébren pedig tanulhatunk ebből. Nem érdemes ostorozni magad. Ébren tudsz dönteni arról, hogy ellenállsz-e a kísértésnek, erotikus álmaid pedig segíthetnek a feldolgozásban. Feltéve, hogy nem kergetnek az őrületbe. 

Rajongás

Előfordul, hogy olyasvalaki jelenik meg a szexuális álmunkban, akihez nem férfi vagy női minőségében vonzódunk. Valaki, akiknek egy-egy tulajdonsága vonzó a számunkra, esetleg valamilyen tulajdonságával azonosulunk vagy szeretnénk azonosulni. Szóval amikor például azonos nemű barátoddal vagy együtt álmodban, nem kell rögtön azon töprengened, jelent-e mindez valamit a szexuális irányultságodra nézvést.

Akárhogy is: szexről, szexet, szexiset álmodni teljesen normális, csaknem mindenkivel előfordul. Az álmoktól nem kell félni és nem érdemes közvetlenül a mindennapi életre vonatkoztatni őket. Külső segítségre pedig csak akkor van szükség, ha a mindennapjaidban kezd zavarni, hogy túl sokat vagy nagyon kényelmetlen dolgokat álmodsz.

Az álmok pszichológiája (Balázs)

Ahogy az eddigiekből is kitűnik, az álmok jelentésével rengeteg írás foglalkozik, amelyekben – esetenként szakértők bevonásával – rendre azt fejtegetik, mi állhat az ilyen tapasztalatok hátterében, különösen akkor, ha az álombéli szexpartner vagy jelenet nem különösebben vállalható. Mondjuk, mert a főnököd. Vagy mert kikötöz. Vagy mert házas vagy, ő meg a közös barátotok. Vagy mert az exed. Akkor ez most mi? Elfojtott vágy? Vagy igazából még mindig őt szereted?

Az álmok elemei

Ahhoz, hogy az álmok jelentéséhez közelebb jussunk, muszáj röviden szót ejtenünk arról, mi is ez az egész valójában. A legfontosabb talán rögtön az, hogy az álmok világában semmi nem az, ami. A ház nem a ház, a kutya nem a kutya, az exed nem az exed, hanem az, amit neked ő vagy az jelent. 

A dolog ott kezd súlyosbodni, hogy az életed egy-egy szereplője egyszerre több dolgot is jelent. Vagyis olyan szimbólumok, amelyekben a legkülönfélébb emlékek, élmények, érzések, indulatok, asszociációk, gondolatok sűrűsödnek egybe. Egy konkrét álomban pedig az adott szimbólum ezek közül bármelyiket jelentheti, sőt akár többet is egyszerre. 

Az exed persze lehet az exed. De ugyanígy lehet a hozzá kapcsolódó bármilyen érzésed, például a szabadság, a fiatalság, de akár a féltékenység, a megalázottság is. Vagy valamilyen tulajdonsága: önző, kedves, nagy étvágyú, megközelíthetetlen stb. Vagy még triviálisabban a szakmája, a szülővárosa, a jármű, amivel jár. Egyszóval szimbóluma lehet mindannak, ami valamennyire emlékeztet rá, és így az ő figurája az álomban is az adott motívumo(ka)t „jelenti”. 

A szex jelentése

Ha pedig nem lenne már most is elég bonyolult a helyzet, a szex is rengeteg dolgot jelenthet. Egy klasszikus felmérés szerint például az emberek 237-féle okból szexelnek. Van ezek között erotikus, élvezeti motívum, kapcsolódási vágy, hatalmi ambíciók, bosszú, agresszió, minden. 

Az okok persze sokszor a szexualitás egy-egy meghatározott módjához, egy-egy konkrét tevékenységhez kötődnek. Mindezekből mégis jól látszik, hogy akár egy olyan egyszerű jelenethez, mint az exeddel való szex, mennyiféle jelentés társulhat. Ezek után persze még mindig lehet, hogy az álom a vonzalomról szól. Oké, de milyen vonzalomról? Kihez? Mihez? Az exedhez? Valakihez, aki rá emlékeztet? Akivel olyan fiatalnak/vonzónak/szabadnak/okosnak éled meg magad, amilyennek akkor érezted magad utoljára, mikor még együtt voltatok? Magához a fiatalsághoz/vonzósághoz/szabadsághoz/elismertséghez?

Akkor most mi lesz?

Az álmokkal kapcsolatban lassan tehát érdemesebb inkább azt a kérdést feltenni, hogy mit nem jelenthetnek. Ha egyáltalán van ilyen. Azt azonban egész biztosan ki lehet zárni, hogy egy másik valaki majd meg fogja tudni mondani neked, mit jelentenek a te személyes szimbólumaid. Ilyen nincs. 

A másik valaki azonban mégis segíthet. Abban segíthet, hogy jó kérdéseket tesz fel. A mit jelent számodra kezdetű, mindennél pszichológusabbul hangzó kérdések például ilyenek, és hogy, hogy nem, az derülhet ki a válaszokból, hogy mit jelent számodra az adott jelenet. Vagyis az érzések, benyomások, asszociációk mentén segít közelebb jutni ahhoz, hogy, mondjuk, az exed az exed, a könyvelő, a biciklis vagy a saját fiatalságod szerepét játszotta-e a jelenetben. Vagy akár mind a hármat. Az olyan élethelyzetek, amikor aznap kis híján elütöttél egy biciklist, a könyvelőd egy hete nem veszi fel neked a telefont, vagy öregnek érzed magad, rengeteg különféle érzelmet mozgósíthatnak, melyek esélyes, hogy az álmaidban is megjelennek. 

Érdemes végül hangsúlyozni, hogy egy keddről szerdára virradó éjjel felbukkanó szexálommal a klasszikus freudi pszichológia sem foglalkozott, annak ellenére sem, hogy Freud maga az álmot egyenesen a tudattalanhoz vezető királyi útnak tartotta. Egy-egy álom ugyanis önmagában elhanyagolhatóan keveset árul el, akkor érdemes tehát csak komolyan venni, ha egy valamilyen motívum, szimbólum vagy jelenet rendszeresen ismétlődik, újra és újra felbukkan. A visszatérő álmok már esélyes, hogy valamilyen nagyobb horderejű lelki történésből származnak, így akár egy terápiás folyamatban is értékes kiindulópontot jelenthetnek. 

Legalábbis mindaddig, amíg nem esünk mi is abba a hibába, amibe az első álomfejtők, vagyis hogy az álmok szimbólumait univerzálisnak tekintjük. Az álmokban (meg úgy en bloc a lélekben) ilyenek nincsenek. Egyéni szimbólumok, egyéni jelentések vannak, és én azt gondolom, ez a legfontosabb, amit ma erről tudunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek