Kutatók szerint a sört, fehérbort vagy más szeszes italokat fogyasztó emberekhez képest sokkal többféle baktérium él azoknak a beleiben, akik vörösbort isznak, és ez életkortól, társadalmi és anyagi helyzettől és táplálkozási szokásoktól is független – írja a New Scientist.
A mérték érték
A kutatásban 3000 ember vett részt. Az eredmények szerint azoknak a beleiben, akik vörösbort szoktak inni, sokféle baktérium keveredik, míg mások beleiben van néhány domináns törzs. A csapat úgy gondolja, hogy a vörösborban található polifenolok antioxidánsként hatnak, ez pedig részben megmagyarázza, hogyan kapcsolódik a vörösbor fogyasztása a szív egészségéhez, de bizonyos rákos megbetegedések és a hallásproblémák kockázatának csökkentésében is szerepet játszanak.
Érdemes azonban mértéket tartani: a beleinkre gyakorolt kedvező hatás érdekében elég ritkán, nagyjából kéthetente kellene vörösbort inni. Egyetlen orvos sem javasolja, hogy egészségügyi problémákat alkoholfogyasztással próbáljunk kezelni, a polifenolokat pedig sok más étellel, olajos magvakkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel is be tudjuk vinni a szervezetünkbe.