Hoppá, a vörösbor tényleg egészséges!

Kutatások eredményei szerint sokkal változatosabb bélbaktériumokkal rendelkeznek azok, akik más alkoholos italokkal szemben a vörösbort preferálják, és ez nagyon jó.

Kutatók szerint a sört, fehérbort vagy más szeszes italokat fogyasztó emberekhez képest sokkal többféle baktérium él azoknak a beleiben, akik vörösbort isznak, és ez életkortól, társadalmi és anyagi helyzettől és táplálkozási szokásoktól is független – írja a New Scientist.

A mérték érték 

A kutatásban 3000 ember vett részt. Az eredmények szerint azoknak a beleiben, akik vörösbort szoktak inni, sokféle baktérium keveredik, míg mások beleiben van néhány domináns törzs. A csapat úgy gondolja, hogy a vörösborban található polifenolok antioxidánsként hatnak, ez pedig részben megmagyarázza, hogyan kapcsolódik a vörösbor fogyasztása a szív egészségéhez, de bizonyos rákos megbetegedések és a hallásproblémák kockázatának csökkentésében is szerepet játszanak.

Túlzásba esni azért nem kell
Túlzásba esni azért nem kellskynesher / Getty Images Hungary

Érdemes azonban mértéket tartani: a beleinkre gyakorolt kedvező hatás érdekében elég ritkán, nagyjából kéthetente kellene vörösbort inni. Egyetlen orvos sem javasolja, hogy egészségügyi problémákat alkoholfogyasztással próbáljunk kezelni, a polifenolokat pedig sok más étellel, olajos magvakkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel is be tudjuk vinni a szervezetünkbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra